Anna Riberaygua: “Cada cop més persones es volen sumar al projecte”

Anna Riberaygua Montagut presideix l’Associació de comerciants del Centre Històric d’Andorra la Vella, una organització que treballa per la dinamització comercial de la zona. Tenen una pàgina web molt completa i porten a terme un gran nombre d’accions que comencen a donar els seus resultats.

“La nostra és una iniciativa pionera a Andorra, hem creat una aliança entre el sector públic i el privat per tal de tirar endavant un pla estratègic específic”

Per què es va decidir crear l’associació?

L’Associació de comerciants del Centre Històric d’Andorra la Vella es va crear l’any 2010 responent a la iniciativa d’un grup de comerciants i restauradors. El seu objectiu era la dinamització comercial de tota la zona.

Quants comerciants en formen part?

Actualment som una setantena llarga de socis, i continuem creixent.

Anna Riberaygua amb Landry Riba i Mònica Codina
Foto: Comú d’Andorra la Vella / Tony Lara
N’hi ha molts que se n’han quedat fora?

Tothom que vulgui formar part de l’associació és benvingut. L’únic requisit és que exerceixi la seva activitat dins el Centre Històric. En els darrers mesos ens hem trobat que a més de comerciants i restauradors, també hi ha cada cop més empreses i professionals liberals que es volen sumar al nostre projecte. Tothom hi és benvingut.

“Ens trobem al final d’una època de crisi molt important que a més s’afegeix a la constatació que el model tradicional del comerç s’ha esgotat”

Quines són les “fronteres” del centre històric?

El centre Històric inclou – des del sud- el carrer del Pui i la plaça del Puial i Tobira. Continua per l’Antic Carrer Major i l’Avinguda Príncep Benlloch fins la plaça del Poble i plaça Rebés- al nord- i inclou el carrer de les Canals- fins l’Andorra Park Hotel-, el cap del Carrer i la Plaça Guillemó i el carrer Dr. Nequi.

La Casa de la Vall n’és l’epicentre?

La Casa de la Vall és un dels atractius històrics, polítics i culturals del Centre Històric i del país, com també ho és l’església parroquial de Sant Esteve entre altres llocs. Som conscients de la importància d’aquest bé comú i en aquests darrers mesos hem mantingut converses amb sindicatura per tal de generar sinergies i potenciar encara més aquesta infraestructura.

Anna Riberaygua
Foto: Comú d’Andorra la Vella / Tony Lara
Centre històric o barri antic?

Centre Històric sempre! Com recordaràs, es va fer un referèndum entre els comerciants i veïns i aquest va ser el nom escollit i el que ens defineix a tota la zona. Val a dir que el barri antic n’és una part.

Quins sectors són els més actius?

Actualment ens trobem al final d’una època de crisi molt important que a més s’afegeix a la constatació que el model tradicional del comerç s’ha esgotat. Això ens obliga a replantejar la situació i a buscar nous camins per la revitalització del comerç i la restauració al Centre Històric. Això passa per la potenciació dels nostres atractius identitaris, la dinamització dels elements culturals i la multiplicació de les iniciatives encarades a captar nou talent al barri i donar nova vida als negocis actuals. Entre altres iniciatives estem posant en marxa,  una proposta que ha de servir per donar sortida als locals buits, i a millorar el contingut comercial dels principals carrers i places. A més, continuem desenvolupant altres activitats que actualment estan plenament consolidades com el Jambo, la Nit de Copes o el Mercat de la Vall.

“El primer Mercat de la Vall serà el mes de maig i ja us avancem que vindrà carregat de noves propostes i atractius”

On vol anar el centre històric?

Tenim molt clar on volem anar i el que és més important encara, tenim l’eina que ens permetrà arribar-hi. La nostra és una iniciativa pionera a Andorra, hem creat una aliança entre el sector públic i el privat per tal de tirar endavant un pla estratègic específic pel Centre Històric PECH. Ara fa dos anys es va fer un estudi que recollia una anàlisi de la situació actual, el corresponent diagnòstic i un pla d’accions que s’estan implementant des del Comitè Executiu. Una eina de gestió integrada pel comú d’Andorra la Vella, el Govern, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra i l’Associació de comerciants del Centre Històric. Aquesta eina recull propostes d’accions agrupades en diversos àmbits com la millora urbanística, la dinamització comercial, la millora de la identitat del centre Històric i les noves propostes de desenvolupament. Hi estem treballant tots junts i es comencen a veure resultats.

Les fires i mercats que es fan al carrer, tindran continuïtat?

El mercat de la Vall tornarà el primer dissabte de cada més. Aquest any el primer serà el mes de maig i ja us avancem que vindrà carregat de noves propostes i atractius pels visitants de dins i de fora del país.