Carolina Luque: “Si hem obert despatxos a Miami, és perquè els clients ens han acompanyat”

La Carolina Luque, directora associada en IGMASA Management, és una de les cares visibles d’aquesta gestoria internacional. Va començar com a Compliance Officer i, posteriorment, es va desenvolupar com a directora de l’oficina de Miami i Grans Comptes, on va coordinar la conformació de societats en diferents jurisdiccions i la resolució de problemes comptables, fiscals i mercantils dels seus clients.

Fotos: César De Pablos
Has estat directora de l’oficina de Miami i Grans Comptes d’IGMASA Management durant més de 10 anys. Per què vas decidir tornar a Andorra?

Vaig decidir venir, des de molt joveneta, quan vaig acabar la carrera de Dret, a Barcelona. Ja havia estat treballant com a becària a diferents despatxos d’advocats, però sentia que volia fer un pas més, especialment en el tema tributari i mercantil. Aleshores, vaig veure una oferta de treball que em demanava disponibilitat per viatjar, llavors vaig apuntar-me a l’entrevista, amb els fundadors d’aquesta casa, i va resultar que la disponibilitat per viatjar era per mudar-me a Andorra i quedar-me aquí (riu).

Carolina Luque d'IGMASAQuè podries destacar d’aquella experiència a Miami, tenint en compte l’entorn tan diferent, si el comparem amb l’andorrà?

És un altre món. Aquest seria el titular. Quant a la interrelació personal, aquell és un món de networking total de matí a nit, així que tenir bones relacions és vital per entrar en diferents sectors. El meu sector, als Estats Units, està molt controlat per homes, aleshores no va ser fàcil per mi poder entrar a diferents cercles i associacions. Fa 5 anys, que va ser quan vaig marxar als Estats Units, Andorra era un país més tancat on tothom s’enfocava en el seu negoci. Ara sí que estem obrint-nos més i hi ha més relació entre professionals. Sempre necessitem sinergies per ajudar els nostres clients, siguin de fora o andorrans. Si hem obert despatxos a Miami, és perquè els clients ens han acompanyat i les seves necessitats ens han impulsat a fer aquest pas.

“En la majoria dels càrrecs directius de l’empresa comptem amb perfils professionals femenins, molt bons, que estan despuntant”

Fa tres anys que ets sòcia d’IGMASA, com han canviat les teves responsabilitats?

Sí que és cert que ara he assumit responsabilitats des d’un punt de vista directiu, però continuo de cara el client, gràcies també al suport d’un gran equip de professionals comptables, gestors, experts en fiscalitat internacional que tenim situats en diferents llocs com ara Portugal, Barcelona, Madrid, Brussel·les, Uruguai, Singapur, entre altres. Entre les tasques que volem potenciar destaquen impulsar la nostra imatge a través del departament de Màrqueting.

Carolina Luque sòcia d'IGMASA
En un sector tan competitiu com aquest, especialment dominat per homes, has pogut compaginar les teves responsabilitats com a empresària, estudiant i mare. Què ha comportat assumir tots aquests reptes?

Quan estava als Estats Units, encara no era mare ni estava estudiant més que temes locals relacionats amb els impostos, però sí que va ser una experiència brutal. El fet d’obrir una empresa d’origen andorrà en aquell país va ser tot un repte, però em vaig fer un caminet per fer-me més competitiva. Recordo que vam treballar amb un senyor nord-americà que volia instal·lar a Andorra un projecte de plaques solars. Ser present a Andorra em permet compaginar força bé totes les activitats, com ara fer-me càrrec del bebè o acabar el màster…

“Tenim professionals situats en diferents llocs com ara Portugal, Barcelona, Madrid, Brussel·les, Uruguai, Singapur, entre altres”

Per què has decidit donar tanta prioritat a la teva formació acadèmica?

No ha estat quelcom que hi hagi decidit sinó una cosa que ha sorgit sola, la veritat (riu)… Després de viure aquests anys fora, amb un ritme de vida d’agafar maletes i viatjar, setmana sí i setmana no, t’adones que has d’estar sempre actualitzat per exercir una professió com aquesta, ja que la llei està viva i els temes fiscals, mercantils i de negocis són molt canviants.

IGMASA es una empresa que s’associa amb valors d’igualtat i diversitat, però de quina manera promogueu aquesta filosofia?

Tenim un programa d’objectius amb cada empleat; tots plegats compten amb un mentor. Dins d’aquests objectius, a curt i mitjà termini, entra la formació dels empleats, que van a càrrec de l’empresa perquè aquests puguin fer carrera a casa nostra, amb flexibilitat per estudiar i rendir als exàmens. Fa un any, vam introduir un programa d’idiomes completament gratuït, perquè el personal sigui competent en anglès, francès, portuguès i espanyol, per poder oferir la millor atenció als nostres clients. En la majoria dels càrrecs directius de l’empresa comptem amb perfils professionals femenins, molt bons, que estan despuntant. Això no vol dir que els homes d’IGMASA no ho facin molt bé, però em fa il·lusió reivindicar l’esforç que també fan les dones de la nostra empresa.

Després de tant temps, ara que tens aquesta visió global, com definiries IGMASA?

En paraules simples, som una gestoria internacional capaç d’atendre tota mena de gestions comptables, d’impostos, declaracions fiscals. Al final, destaquem per adaptar-nos al nostre client i per trobar solucions fetes a mida, amb el suport del nostre equip especialitzat.