Dani Sordo: “En Hyundai Motor Sports hem guanyat en seriositat i competitivitat”

Tot i que assegura que és massa tard per a assolir el somni de proclamar-se com a campió del món, Dani Sordo s’ha convertit en una referència en el món dels ral·lis. Va conquerir el campionat del món júnior l’any 2015, i des d’aquell moment va començar a enlairar la seva carrera com a professional al costat d’un gegant d’aquest esport: Sébastien Loeb. El 2014 va ser contractat per Hyundai, escuderia en la qual milita actualment, on va poder créixer com a pilot i encara més com a persona. 

Fotos: Josep Segura 
Quan vas descobrir Andorra?

La veritat és que fa molts anys que conec Andorra, però ara m’he establert de manera definitiva, des de fa tres anys resideixo al país i estic súper content. 

Què és el que més t’atreu d’Andorra?

Andorra és un país molt tranquil, el temps és molt millor del que podia esperar i podem gaudir de molts dies de sol. I, malgrat que les connexions amb els diferents aeroports és complicada, en el fons estem relativament a prop de tot. En dues hores pots gaudir de grans ciutats, de platges increïbles i, a més a més, pots esquiar a la muntanya i, al final, veus que és una ubicació que està molt bé. 

Es pot dir que Andorra s’està convertint en l’epicentre per als esportistes d’elit?

Sens dubte, Andorra tracta molt bé els esportistes i això t’ho posa més fàcil. Abans de venir, tothom m’ho deia, quan vinguis a Andorra t’enganxaràs, i certament és així, ja que tothom m’ha tractat de meravella i estic molt a gust. 

Creus que després de l’última prova que vas disputar al mundial, Tanak no deixa de somiar amb tu?

No, segur que jo no soc el problema de Tanak. La veritat és que l’última carrera que vaig fer va ser molt bona i ell va tenir la desgràcia que se li va parar el cotxe, però són coses que passen. Però sí, aquest any estem anant força bé i estic molt content per això.  

No és la primera prova del mundial que guanyes, però quines van ser les teves sensacions en aquesta victòria?

Guanyar és increïble, quan guanyes estàs en un altre nivell, et motiva més, et felicita tothom, veus l’equip súper content i això t’aporta una gran dosi de confiança per a la pròxima carrera. Al final, guanyar és el màxim i et dona un ‘subidón’ increïble. 

Hyundai ha fet un avenç significatiu i, a hores d’ara, lidereu el mundial de marques. A què es deu aquest salt qualitatiu tan important?

Hyundai ja porta molts anys al campionat del món i ara ja és una marca de referència. Al principi ens faltava experiència, però ara quan parles de Hyundai Motor Sport, ja ens equiparen a la resta de marques importants del mundial. Es pot dir que hem guanyat en seriositat, competitivitat i això ens cataloga com una gran marca, gràcies a la feina feta fins al moment i als resultats que ens acompanyen. I, aquesta temporada, hem de guanyar el campionat del món de marques, de la manera que sigui. 

Es podria dir que, tant Ogier com Tanak, ja no són objectius inabastables per a tu?

Jo diria que, a hores d’ara, n’hi ha tres pilots com ara Ogier, Tanak i Neuville, que estan un esgraó per sobre de la resta i, la veritat és que en certs moments els podem plantar cara, però els que realment estan al davant totes les carreres són ells, ja que s’estan jugant un mundial i, si hem de parlar amb sinceritat, estan a un altre nivell. 

Resten sis carreres per acabar el mundial, quin és el teu objectiu per a la resta de temporada?

Encara no sé quantes carreres podré disputar d’aquí al final de temporada, crec que seran tres carreres més, però l’objectiu és quedar el més amunt possible en la classificació i intentar guanyar alguna carrera més. 

És suficient amb tenir un bon cotxe per a ser campió del món o influeixen altres coses?

No, en els ral·lis hi ha moltes coses que hi compten, influeix la sort, el cotxe i moltes més coses. Aquest esport, que té com a element principal el motor, ha de comptar sempre amb el factor sort i esperar que no hi hagi avaries però, si no ets un bon pilot, tampoc pots fer res. 

En els anys que portes competint, quin és el pilot que més t’ha impressionat?

Loeb és un gran pilot i ja no es pot afegir res més al seu gran palmarès. Ogier, en aquests moments està a un nivell superior als altres pilots, ja que és increïble els resultats que està fent i Neuville, també ho està fent realment bé. Però, el pilot que més m’ha impressionat ha estat Loeb, que ha estat un mestre. Ogier també ho està fent molt bé, malgrat que, en aquests moments, és Tanak qui està demostrant que pot arribar molt lluny. 

Quin somni t’agradaria complir que encara no has pogut realitzar, podria ser el de campió del món?

Sens dubte que m’agradaria, però ja és massa tard per poder realitzar aquest somni. He perseguit aquesta fita durant molt temps i no ha pogut ser, però guanyar alguna carrera més del mundial seria un gran somni per a mi. 

Quin consell li donaries als joves que comencen ara?

Que lluitin pels seus somnis, que treballin molt fort i que mai es donin per vençuts, ja que tard o d’hora, lluitant es pot arribar. També és cert que has de tenir una mica de sort, però s’ha d’intentar i s’ha de treballar per aconseguir-ho. 

Dani Sordo