Els viatges de Lo de Manuela i Martina Klein

Fa tan sols poques setmanes, la model i presentadora de televisió Martina Klein va visitar el nostre país, una terra que a poc a poc va coneixent cada vegada més. De la mà de Pyrénées Andorra, la sòcia fundadora de Lo de Manuela, va presentar les tres col·leccions que la firma ha ideat per a la temporada Primavera-Estiu, amb les quals podrem ser testimonis i partícips de diferents viatges a raconets del Mediterrani i d’Àfrica, però també allà on ens portin els records i les emocions.

Fotos: César De Pablos
És clar que els fils narratius de les col·leccions seran els viatges, però quines emocions transmeten cadascuna d’elles per separat?

‘Cap Sa Sal’ és una col·lecció que es caracteritza per les peces elaborades amb cotó rentat i neix dels estius al Mediterrani, de quan la Manuela anava d’estiueig a casa dels seus avis. És un Mediterrani molt ric artísticament, de quan els artistes de Hollywood van descobrir que aquest era un lloc molt cool per ser-hi. És recordar aquells viatges a la platja quan érem petits, aquells capvespres vermells que Serrat il·lustrava a la cançó ‘Mediterráneo’. ‘Renéixer’, per la seva banda, busca compartir aquella emoció –que ja expressava El Petit Príncep– de posar-nos nerviosos mentre ens preparem per una cita. És esperar i sentir la presència d’algú estimat des de molt abans, és l’emoció de preparar una taula, la casa… de preparar-nos per rebre la companyia que tant vam trobar a faltar durant el confinament. Finalment, hi ha un clàssic de Lo de Manuela que és la col·lecció ‘Àfrica animal’, la qual ens va ensenyar que les col·leccions no poden morir. Aquesta la vam dissenyar per a una entrega molt concreta, però continua agradant moltíssim. El més interessant és que cada col·lecció és compatible amb una altra… és una forma de donar moltes vides a un objecte a dins de casa. Pensem que aquestes són les tres col·leccions més estivals i idònies per viure-les amb Pyrénées.

A poc a poc vas teixint lligams amb Andorra. Et veus inspirant-te en un viatge per les nostres muntanyes per donar llum a una nova col·lecció?

M’encantaria! (Riu). Fa poc conversava amb algú sobre les primeres vegades. Jo recordo amb molt afecte el meu primer viatge a Andorra, però, per treure una col·lecció, penso que necessito un viatge molt més intens que serveixi d’inspiració. Sí que et dic que seria superxulo poder gestar una col·lecció que expressi bé el sentiment de la gent d’Andorra, de les muntanyes i de la forma tan peculiar de viure aquí.

Martina Klein sòcia de Lo de Manuela
Recentment, vas estrenar ‘Planeta R’ de la mà de RTVE Catalunya, un programa sobre reciclatge i sostenibilitat en què vas explicar que a Catalunya es llencen prop de 20.000 tones de residus tèxtils per any. Com s’entrellaça aquest projecte amb la filosofia de Lo de Manuela?

El programa no pretén fer-nos sentir mal sobre tot allò que no fem bé, sinó inspirar a cadascú perquè pugui començar des de les seves possibilitats. No es tracta de ser perfectes, sinó de fer-ho millor. La nostra marca cuida molt les qualitats. Què passa quan fem això? Que els objectes t’acompanyen molts més anys, durant gairebé tota la vida, i no cal canviar-los. La nostra forma d’aplicar la sostenibilitat és partint de la filosofia de no sobreproduir.

Pots aprofundir més en el fet de no sobreproduir?

No produïm per tenir un estoc molt ample, sinó que gairebé tot el que fabriquem és per encàrrec i amb processos manuals. També treballem amb lli de moltíssima qualitat que, fins i tot amb arrugues, llueix molt bé i no cal planxar-lo. Tots aquests processos es fan amb molt amor i, precisament per aquest amor, cuidem molt més allò que és nostre, una cosa que el capitalisme ens ha fet oblidar durant els últims anys. Hem de cuidar les coses que entren a casa i això és el que fa Lo de Manuela, dotant de valor, records i sensacions aquests objectes.

“Tot el que fem amb Pyrénées ens encanta i són uns companys de viatge estupends”

Després d’un any i escaig de la mà de Pyrénées Andorra, com valores aquesta relació?

Ha passat un any i soc la primera que està sorpresa, perquè m’ha passat volant! A Pyrénées han estat grans companys de viatge i han comprès perfectament la nostra filosofia i l’han sabut transmetre. No podem pretendre arribar al cim immediatament, sinó forjar una relació a llarg termini amb Pyrénées. Crec que han trobat allò que buscaven amb Lo de Manuela, que és justament una nova manera de fer llar… I, en aquesta recerca d’una relació duradora, ens estem agradant… Lo de Manuela i Andorra ens estem agradant (riu).

L’any passat, quan aterraves al país, deies que l’amor per la tradició i la valentia d’explorar altres vies són valors que comparteixen Pyrénées Andorra i Lo de Manuela. Però ja heu descobert més punts en comú?

A Lo de Manuela sempre estem buscant noves fites, nous reptes i noves formes de connectar amb les ànimes de les persones. Penso que Pyrénées està fent un viatge cap a aquesta direcció i s’està humanitzant cada vegada més. Tot el que fem amb ells ens encanta i són uns companys de viatge estupends. Són grans predicadors de la nostra marca.

Martina Klein sòcia de Lo de Manuela
A banda de presentar aquestes novetats, la teva visita Andorra ens deixa alguna altra primícia que ens puguis avançar?

S’estan valorant diferents coses. Sabem que hi ha un gran espai al qual Pyrénées entrarà pròximament i del qual nosaltres també volem formar part… Hi ha coses sobre la taula (riu), no les avançaré totes, però ja et dic que ens agrada molt aquesta casa i és un bon lloc per plantar la nostra tenda de campanya i viure a Andorra.

Aprofito l’avinentesa de preguntar-te sobre l’equilibri entre les facetes d’empresària, mare, model, presentadora de televisió. Com ho aconsegueixes?

(Riu). Crec que, com a tota dona, intento estar present a totes les facetes de la meva vida. Es fa el que es pot, hi ha esquerdes a tot arreu, però l’esforç per farcir-les al màxim possible és allò amb el qual ens quedem al cap i a la fi. Soc una gran ‘mami’ perquè el meu millor treball és ser mamà, però, evidentment, no sempre arribo a ser tot el que voldria. Crec que el secret és buscar l’equilibri, com ho fan la majoria de dones i d’homes, i de tractar de transmetre el màxim d’amor.

Et veurem més sovint a Andorra?

Andorra ens encanta i, cada vegada que venim, tenim ganes de més. Vam venir a principis d’any i se’ns va fer supercurt. No sé si viurem aquí, però sí que és segur que continuarem venint sovint. Ens agrada aquesta connexió amb la natura, d’estar absolutament aixoplugats per ella, una cosa que sembla que hem oblidat les persones que vivim a la ciutat.