Oscar Garcia: “A Viníssim som proveïdors de solucions”

Més de 35 anys d’experiència en el sector del vi són la carta de presentació de Viníssim, empresa andorrana especialitzada en la distribució de productes enològics de marques premium de les principals D.O. del món. Oscar Garcia, director general, ens explica la clau del seu èxit i les novetats que Viníssim prepara de cara al pròxim any.

Text i fotos: César De Pablos
Un catàleg de 80 marques diferents, totes referents, es poden trobar al país gràcies a Viníssim. Com s’arriba a aquest punt?

Tot això és el resultat de les pròpies decisions del consumidor final, que se sent satisfet amb les solucions que els hi aportem. Plegats amb restauradors i hotels, entre altres, treballem sota una filosofia de confiança, d’un bon preu i amb la intenció de tenir sempre a l’abast les últimes novetats. Aquesta cura que tenim per oferir el millor producte i servei, es tradueix en un major nombre de clients que, a les marques, també els interessa. Un bon exemple és Pago de Carraovejas, una referència que tenim situada a més de 50 clients. També podem esmentar Bodegas Nabal, amb la qual vam començar des de zero i ara mateix la porten 70 o 80 establiments.

També sou distribuïdors oficials de primeres marques com ara Bollinger, Jean Leon, Vega-Sicilia, entre moltes altres. A banda d’aquestes, quines altres són les abanderades de Viníssim?

Família Torres és una de les marques més prestigioses i amb més distribució de les que tenim actualement. Enate n’és una altra que hi vam incorporar fa pocs anys, amb la qual hem aconseguit fer una molt bona feina de distribució. Bodegas Nabal, com ja et deia, és una de les firmes que més estan creixent. No podem obviar xampany Ayala, cava Recaredo, Bodegas Roda, la gamma d’Álvaro Palacios… Afortunadament, totes les nostres marques tenen una molt bona acceptació.

Com aconseguiu tenir tan bona acceptació?

Al cap i a la fi, es tracta de donar al client allò que necessita. Estudiem la seva carta de vins, per exemple, i identifiquem les seves bretxes i oportunitats. En funció dels preus de l’establiment, gamma i denominacions d’origen (D.O.), els hi podem oferir alternatives ideals per a la seva oferta. Hi ha D.O. com ara Arlanza, de la qual se’n parla molt poc, però, quan la gent tasta un Gran Lerma, un dels vins que hi hem incorporat recentment, les persones al·lucinen per la seva qualitat i per la forma tan especial en què fan les coses en aquest celler. Hi ha altres D.O. com ara Campo de Borja, que està treballant molt bé amb les garnatxes, que estan causant molt bones sensacions. Al cap i a la fi, som proveïdors de solucions per als nostres clients.

Els vins i escumosos ocupen bona part de la vostra cartera, però també n’hi ha altres productes. Ens podria concretar quines altres referències comercialitzeu?

El nostre core business són els vins, caves i xampanys, però certament tenim bons productes com ara el gin Citadelle, aigua prèmium VOSS, vermut Padró & Co., brandi d’alt nivell de la bodega Torres i fins i tot anyades antigues de Calvados Lemorton, algunes d’elles de la dècada dels 60 i 70.

Cal dir que el sector ha estat afectat per l’escassetat de xampanys. Aquest escenari ha comportat un problema important per a vosaltres?

Sí, aquesta situació ens ha mantingut en negociacions constants amb les bodegues. Des de fa uns anys, a causa de la Covid-19, moltes bodegues de xampany han disminuït els seus stocks i nivells de producció. Arran d’això, han volgut assegurar vendes al mercat xinès i estatunidenc, la qual cosa ha causat que l’escassetat de producte afectés Europa. Això sí, nosaltres hem continuat buscant noves oportunitats en el mercat per satisfer les necessitats dels nostres clients.

Són més de 35 anys de trajectòria en el món del vi. Què ha canviat des dels vostres inicis? Quina valoració podeu fer de l’actual indústria vitivinícola?

Fa uns anys, la visió que es tenia del vi era que “això el bevien els meus avis” mentre que ara “el vi mola”. Aquesta és l’actualitat del vi. Sovint, en comptes de demanar una cervesa o un  gintònic, les persones s’estimen més una copa de xampany, de vi blanc o vi negre. Això comporta l’entrada de molta gent jove i la diversificació del sector. Fins i tot, es veu un canvi en el moment de consum, ja que el vi no només es pren amb l’àpat, sinó que també forma part del “tapeo” i del “copeo”. El vi ja és part de la quotidianitat.

Això és bo pel negoci.

I tant que és bo pel negoci! Això genera rotació i coneixements sobre el sector. També és cert que la majoria de la indústria ha intentat acabar amb l’estigma que hi havia al voltant del vi. Crec que molts bodeguers, en el passat, van crear una mica de por en el món del vi, ja que usaven conceptes i terminologies complexes i difícils d’entendre per tothom. Ara la qüestió és “m’agrada o no m’agrada?”. Aquesta simplificació ha fet que la gent s’identifiqués més amb el vi.

Llavors s’ha democratitzat el producte.

Exacte. També cal dir que en l’actualitat es pot prendre un bon vi a un bon preu, cosa que abans era molt més difícil.

La sostenibilitat, l’amor pel terroir i la recerca de l’excel·lència són valors cada vegada més presents en la producció vitícola. Creus que aquests són ben apreciats pel consumidor final?

Totes les bodegues van cap a la mateixa direcció. A Família Torres, per exemple, comparteixen la visió que mentre més cuidem la terra, millors vins aconseguim. Aquest punt de vista es remunta a molts anys i continua essent una realitat. Ho veiem amb les bodegues que cada vegada apostem més per cultius regeneratius. Els distribuïdors també en som conscients i tenim en compte aquests aspectes a l’hora d’introduir nous productes a la nostra cartera. Els consumidors a poc a poc se n’estan acostumant, però penso que encara hi ha camí a recórrer.

Em consta que organitzeu diferents activitats divulgatives associades al vi. Potser falta més educació?

Andorra necessita una mica més d’especialització en el món del vi, tot i que hi ha una tendència molt favorable. Sommeliers, distribuïdors, responsables de restauració i d’hotels estem treballant pel creixement de la cultura del vi. Aviat, estrenarem una nova sala de tast a les nostres noves oficines, una fita que contribuirà a propiciar aquest canvi. A Andorra se n’estan fent passos ferms. Des de fa un parell d’anys, hi ha un grup de persones, entre ells Viníssim, que som al panel de les ‘Garnatxes del món’, anem al concurs mundial i representem al país. Crec que tot plegat afavoreix que el nivell pugi.

“Andorra necessita una mica més d’especialització en el món del vi, tot i que hi ha una tendència molt favorable”

Ens has avançat la inauguració d’una nova sala de tast. Quines altres novetats podem esperar de Viníssim?

En primer lloc, hem incorporat i seguirem incorporant marques noves. També hem duplicat el nostre celler i passem a tenir una superfície de gairebé 2.000 metres quadrats. A més a més, comptem amb noves oficines que acolliran aquesta nova sala de tast i una “biblioteca de vins”, on podrem gaudir de referències selectes i excepcionals.

Com abordareu el 2023?

Com un any prometedor en què hem de lluitar per consolidar-nos i buscar noves oportunitats.