Erwan Le Louër, l’as minimalista que dona vida a le gramme

Fundada en París, l’any 2013, le gramme s’ha posicionat com a una marca de joieria fina per a homes. D’estètica minimalista i detalls acurats, les creacions d’Erwan Le Louër són peces inconfusibles que satisfan tota mena de gusts, i que es poden trobar al Principat d’Andorra de la mà de Bàsic Mercat.

D’on va sorgir el nom de la marca?

El nom es deu al fet que, en el negoci de la joieria, el pes és realment important i cada gram (gramme, en francès) compta en el procés de confecció. Va ser molt evident i coherent per a nosaltres anomenar la marca com a le gramme.

El públic objectiu que va motivar la creació de la marca és majoritàriament masculí, però ara dissenyeu joies per a dones. Perquè es va donar aquest canvi?

En realitat nosaltres dissenyem, en la majoria de les ocasions, joieria per a homes; això ens ha permès també fer algunes peces per a dones, perquè la situació és que les dones representen un 40% de les nostres vendes, ja que també duen peces masculines i les porten a la seva manera.

Joies Le Gramme
Foto: Bàsic Mercat – le gramme
El minimalisme és un element inconfusible de la identitat de la vostra marca, perquè preferiu aquest tipus de disseny?

La realitat és que resulta molt difícil respondre aquesta pregunta. Crec que és una manera de pensar que es relaciona amb tot el que faig; com a dissenyador industrial, sempre he volgut crear línies i formes minimalistes. En la joieria fina, el que trobo interessant en l’estètica minimalista, és el fet que pots combinar els productes molt fàcilment amb joieria que ja tenim o amb altres peces de joieria elegant. I la cosa és que, gràcies a l’estètica minimalista, cada peça pot encaixar en molts diferents estils. Venem els nostres productes, tant a advocats amb vestits com a futbolistes professionals amb el cos cobert de tatuatges… és realment interessant!

Quins tipus d’emocions voleu transmetre a través dels vostres dissenys?

La primera cosa que vull transmetre és l’emoció de l’estètica on, qui vagi a comprar alguna de les meves joies digui: ‘Wow! Té sentit. La vull’. La segona cosa és que, tan aviat que et posis un braçalet al teu canell, no te’l vulguis treure… que sigui una cosa que vulguis conservar.

“Vam ser afortunats de coincidir amb Joan, perquè va entendre molt bé la marca i el seu ADN”

Et consideres una persona obsessionada amb els detalls?

Una mica, això crec (riu)… no el puc amagar. Sí, totalment. En tot el que faig, sempre paro atenció en els detalls i estic totalment obsessionat amb les botigues, els dissenys, les peces, el packaging. M’enfoco en el producte i en totes les coses al voltant del producte.

Explica’ns una mica sobre ‘entrelacs’, la nova col·lecció presentada el passat 11 de juliol.

La col·lecció ‘entrelacs’ és, realment, tota una sèrie de coses noves i un nou moviment per a nosaltres perquè no és rígid. Des que vam crear la marca, sempre hem desitjat confeccionar una cadena, la qual cosa és realment complicada; llavors, aleshores, vam començar a dissenyar-la de la mateixa forma en la qual dissenyem totes les nostres col·leccions: sense compromisos i sense dibuixos. Ens agrada pensar en el contorn i partir des d’una forma elemental; en aquest cas, vam partir des d’un cercle bàsic. Vam ficar un cercle dins d’un altre cercle i d’aquesta manera vam crear una cadena.

Bàsic Mercat i Le Gramme
Foto: Bàsic Mercat – le gramme
Quins tipus de materials podem trobar en aquesta col·lecció?

En la majoria de les col·leccions de le gramme, podem trobar plata esterlina i or de 18 quirats.

Quina va ser la inspiració per a dissenyar la col·lecció ‘entrelacs’ en concret?

La inspiració ve de Shanghai, on vaig veure una cadena que és usada per a conduir l’aigua durant la temporada de pluja. Va ser totalment poètic i aquesta cadena estava constituïda per cercles perfectes, harmoniosament enllaçats.

le gramme té presència a diferents països europeus com ara França, Alemanya, Polònia i Suïssa. Ara que esteu a Andorra, quines són les vostres expectatives?

Honestament, Le Gramme és present a 22 països del món i el que estem buscant és, majoritàriament, socis. Desenvolupar una marca és realment difícil i pren molt temps. Obrir portes és una cosa, però mantenir-les obertes és una altra; per aquest motiu és que estem buscant socis que ens ajudin a incrementar el desenvolupament de la marca, i que també ens ajudin a entendre la manera en la qual volem parlar i presentar el nostre producte, per a ser intel·ligibles.

En la nostra cerca de socis, vam ser afortunats de coincidir amb Joan (Roca), perquè va entendre molt bé le gramme i el seu ADN. En només venir a la botiga, vaig veure que, basant-me en la seva arquitectura, compartim part del mateix univers estètic.

Joies de le gramme a basic mercat
Foto: Bàsic Mercat – le gramme
Esteu buscant algun altre soci a Andorra?

No, no. No estem buscant cap altre soci a Andorra. Preferim fer créixer el nostre negoci amb els socis que ja tenim i volem iniciar aquí d’aquesta forma.

Com descriuries la relació que hi ha entre le gramme i Basic Mercat?

Primerament, volem que la relació sigui durable i sostenible; que sigui econòmicament exitosa i així fer altres coses junts al voltant dels productes. En el curt termini, la nostra meta és tenir un bon llançament de le gramme i fer el Joan feliç amb les vendes (riu).