Ferran Goya: “Treballem a Andorra, a Sud-Amèrica i a Àsia”

El Ferran Goya va crear l’empresa Semsa l’any 1988, una companyia que ha anat creixent any rere any amb una gran expansió en diversos països de Sud-Amèrica i Àsia. A Andorra, aquesta temporada han acabat el telecabina de Tristaina, entre d’altres realitzacions.

Quan va néixer l’empresa?

Amb el Toni Crespo vaig crear Serveis i Equipaments de Muntanya SA (Semsa) l’any 1988, i ens vam començar a dedicar al transport per cable, l’enginyeria de muntanya, estudis i innivació artificial. Anys més tard, el Toni va plegar i li vaig comprar les seves accions.

Quina és la vostra activitat principal?

Vam començar sobretot per donar suport tècnic a les estacions d’esquí, principalment per a la construcció de pistes, de ginys mecànics i de producció de neu artificial. Vam començar a Andorra i després vam ampliar les activitats cap a les estacions d’esquí d’Espanya, França, Argentina, Xile, Turquia, Kazakhstan i Itàlia.

“El problema el tenim amb els bancs, és complicat quan arriba un pagament de l’estranger”

Seguiu fent feines a Andorra?

Sí, i tant! Aquest any hem fet el projecte i la direcció d’obra del telecabina de Tristaina, a Arinsal, hem construït un dipòsit d’aigua per abastir els canons de neu.

Com vau decidir treballar a l’estranger?

Quan la feina aquí afluixava, ens vam dedicar a optar a concursos de transport per cable en llocs turístics i zones urbanes. Hem treballat al nord del Perú, hem fet un telecabina de 4 km, en una zona pre-inca, ara estem fent un projecte a la zona de Cuzco, amb dos telefèrics, a Mèxic hem construït un telecabina de 5 km a la ciutat d’Ecatepec. Fa anys que treballem a Santiago de Xile, amb projectes urbans, i ara ens acabem de presentar a un concurs per la direcció d’obra, amb bones perspectives.

Telefèrics Semsa Ferran GoyaEl fet de ser d’Andorra, no presenta problemes burocràtics pel fet de presentar-se a concursos internacionals?

No, perquè habitualment optem als concursos amb enginyeries locals, ens subcontracten.

Els convenis de no doble imposició, us faciliten la feina?

Sí, és més senzill, sobretot amb Espanya i França. El problema el tenim amb els bancs, és complicat quan arriba un pagament de l’estranger, sovint els bloquegen per qüestions de control de blanqueig, quan sempre presentem tota la documentació en regla. Estem en un món globalitzat, sembla que no se n’adonin!

Quantes persones treballeu a Semsa?

Entre sis i vuit, tot i que en circumstàncies especials hem arribat fins a 12. En total, som quatre enginyers.

Ha de viatjar sovint per feina, tenir un aeroport facilitaria les coses…

És clar, tot i que també faig molts trajectes en AVE, perquè treballo molt al nord d’Espanya.

“Semsa acaba de complir 30 anys”

Teniu molta competència a Andorra?

No gaire, som l’empresa més important del sector, tenim tecnologia pròpia, hem fet els programes nosaltres mateixos, no subcontractem empreses foranies per a aquests temes. Treballem amb totes les estacions d’esquí alpí del país.

Quins projectes teniu en cartera al país?

Ara mateix tenim el projecte de la pista entre Arinsal i Pal al coll de la Botella i l’estudi de la substitució del telefèric del coll de la Botella per un telecabina.

També feu la concepció de la pista?

Sí, des del disseny, el traçat, fins als estudis geotècnics, ara hem fet les pistes de la Copa del Món de Soldeu i del Tarter. També hem fet els estudis d’impacte ambiental de la plataforma de Soldeu, un projecte que ha fet l’estudi d’arquitectes Max de Cusa del Lluís Viu.

Telefèrics fabricats per l'empresa SEMSA de Ferran Goya