Abel Palacio: “A Mavid, volem obrir les portes a tota la gent d’Andorra”

El passat 29 de gener, Ferreteria Mavid va inaugurar les seves noves instal·lacions, a Santa Coloma, amb les quals busca consolidar el seu posicionament en el sector. L’anima mater de Mavid és el seu director gerent, Abel Palacio, qui se sent orgullós de comptar amb un equip humà de primer nivell.

Fotos: Nelly Dedea / César Vidal
Veiem Mavid com a una gran empresa, però com van ser els inicis en el món de la ferreteria?

Als 16 anys vaig començar a treballar en el sector de la ferreteria, fins als 26. Portava ja deu anys treballant-ne i, quan tenia 27,  l’any 2004, vaig muntar Mavid amb dos socis més. Ara ja portem 16 al mercat.

Què és el que més et motiva de la teva feina al capdavant de Mavid?

Actualment tenim més de 40.000 productes en estoc i realment és un món completament diferent, de veritat. Sempre donem solucions a la gent, no és una feina on sempre repeteix el mateix. Cada client és un món diferent i això és el que realment motiva. Fer tantes coses que m’agraden és el que m’impulsa a tirar endavant.

Amb el volum de feina que comporta dirigir un negoci com aquest, com compagines la teva vida familiar amb la laboral?

Dediquem moltíssimes hores a la feina. Normalment comencem molt aviat; a les 7.30 del matí ja estem aquí i això es pot estendre fins a les 9 del vespre, tranquil·lament. És dur, la veritat. Aquí treballo amb el meu germà menor, però a vegades tenim moments de tensió, a causa de l’estrès que produeix la feina. Com que, a vegades, hi ha clients que no tenen paciència, això pot resultar complicat, però ens esforcem per donar un millor servei, fins i tot, portem els productes a casa dels clients.

Normalment, quin és el tipus de client que compra a Mavid?

Durant molts anys ens hem dedicat a atendre un perfil de clients de ferreteria industrial, però, amb l’obertura del nou local a Santa Coloma, també atenem al client particular. Volem obrir les portes a tota la gent d’Andorra.

Ferreteria Mavid

Mavid ja és una empresa reconeguda en el seu sector, quins són els punts forts que han fet possible aquest posicionament?

Part d’aquest èxit l’hi devem a les marques i distribuïdors que ens han donat suport. Estem molt contents amb la secció de pintura, decoració i parquets. A la part de ferreteria, tenim marques molt bones i punteres.

Quines són les marques destacades que teniu? Alguna en exclusiva?

Som distribuïdors oficials de diferents marques pioneres dins del nostre sector, com ara Makita, i en moltes d’elles tenim l’exclusivitat, com és el cas de Dewalt, Facom, Kärcher o Helly Hansen. Igualment, tenim Husqvarna, de la qual som distribuïdors oficials i només la venem nosaltres al país, gràcies al contacte directe amb la casa. També treballem amb grans empreses internacionals del sector de la pintura i la decoració.

En quines obres de rellevància heu participat en el país?

La veritat és que estem a tot arreu. Hem participat en la construcció d’edificis, gratacels i túnels. Les empreses més importants del país han comptat amb nosaltres com a proveïdors, no només per la qualitat dels productes sinó també pel servei que donem.

Quines són les especialitats dels vostres treballadors?

Cadascú s’especialitza en la seva petita família, com acostumo a dir normalment. Entre els 18 treballadors, tenim persones especialitzades en el parquet, altres especialistes en la pintura i, amb consideració de cada necessitat, la resta també s’especialitza en les seves marques. Sí que fem cursets i formacions per a tots, però cadascú es dedica al seu punt fort.

Com són aquests programes de formació que oferiu al personal de la vostra plantilla?

Donem formació continuada i cursets al nostre equip. De fet, els enviem cada any, de dos a tres dies, a les diferents marques perquè facin programes de formació i que aprenguin sobre les novetats de cada firma. Tenim el servei tècnic, amb dos mecànics, que també reben formació. Sempre intentem donar un bon servei i formar el nostre personal, és una prioritat. Tenim una aula a les noves instal·lacions on també fem cursets per als clients en temes de pintura i altres novetats; també organitzem presentacions per als constructors.

Abel Mavid a la Ferreteria Mavid

Al llarg de la trajectòria de Mavid, quin ha estat el moment més important?

Crec que, de tota la nostra història, el moment més important ha estat el canvi que hem fet al nou local, amb el qual hem passat de Sant Julià de Lòria a Andorra. La veritat és que es nota molt la diferència en l’afluència de persones que, si bé ja confiaven en el nostre servei, ara és més notable.

Ara que teniu un local molt més ample, quins projectes preveu Mavid per al futur?

M’agradaria dirigir l’empresa, tal com ho estem fent ara, però incorporant més coses. El canvi a un nou local es va produir perquè ens vam quedar molt petits i no teníem tanta capacitat de compra. Actualment, tenint 3.000 metres quadrats, amb un magatzem de 700 metres quadrats, amb el qual tindrem major poder de compra i millor preu, ja que no és el mateix comprar un trepant que un palet de trepants, la qual cosa es tradueix en beneficis per als clients.

Com has passat aquests dies d’inactivitat arran de la crisi del coronavirus?

De veritat que vam estar tot un mes donant-li voltes al cap, perquè justament acabàvem de fer el canvi al nou local i m’he vist en algun moment amb la corda al coll, però afortunadament ens hem pogut sortir.