Jepi Matamala: “Urcosa és una empresa familiar amb el 100% de capital andorrà”

Segons el seu passaport, es diu Josep Maria Matamala, però tothom el coneix com a Jepi Matamala. És el director d’Urcosa, una tasca a la qual s’hi entrega amb entusiasme. Està convençut que el sector està en la bona via per sortir de la crisi.

Com és un dia de treball del director d’Urcosa?

Gestionar els recursos humans, materials i econòmics de l’empresa, a base d’administrar i planificar. Seguint la filosofia de la companyia, intento resoldre els problemes i les qüestions que es plantegen en el dia a dia de la feina, sempre intentant arribar a la millor solució que convingui al binomi client/empresa.

Quin any es va fundar Urcosa?

L’empresa es va crear l’any 1971. Inicialment era el que entendríem avui com a una cooperativa formada per una quinzena de professionals de diferents sectors relacionats amb la construcció, també amb algun professional vinculat a les lleis, però majoritàriament eren del món de la construcció. La idea era donar servei als copropietaris i a coneguts d’aquests. A mesura que va anar avançar el temps, hi va haver socis que van deixar la companyia fins que tot va acabar a mans d’una sola família que ja hi era des dels inicis, la família Visent. Actualment, Urcosa és una empresa familiar amb el 100% de capital andorrà.

A què es dedica principalment l’empresa?

Ens dediquem a la construcció: construïm immobles, habitatges unifamiliars, plurifamiliars, edificis singulars, obra pública, també obra civil i participem en diferents UTE per abordar projectes de més envergadura.  Una de les més important en què estem treballant actualment és el nou camp de futbol de la Massana, que fem en UTE conjuntament amb Cevalls, del Grup Heracles.

“Estem orgullosos de la nostra participació a l’obra del Museu Carmen Thyssen, que ha posat Andorra en el mapa internacional de l’art”

De totes les obres que heu fet, de quina n’està més orgullós?

De totes n’estem orgullosos: totes, en certa manera, ens agraden… Cadascuna té la seva història i és interessant per diferents aspectes, inclús en les adversitats -que també n’hi ha- i intentem guardar-ne un bon record o, si més no, una ensenyança o aprenentatge. Gràcies a la política i la filosofia de la família propietària de l’empresa, no hem viscut cap conflicte important en les obres que hem fet. Si he d’escollir un dels edificis emblemàtics fets per Urcosa, potser destacaria l’edifici Montclar, a Andorra la Vella, tant per la seva ubicació com per la seva execució i disseny. Una altra de les obres de les quals n’estem particularment orgullosos per la bona publicitat i reconeixement a nivell mundial que està tenint, és el Museu Carmen Thyssen, que ha posat Andorra en el mapa internacional de l’art. Estem contents, en la nostra mesura, d’haver format part de l’execució d’aquest projecte.

Quantes persones treballen a Urcosa?

Ara mateix la plantilla fixa és de 27 persones, però per moments puntuals de les obres que executem, si comptem els industrials i subcontractes podem arribar a superar el centenar de treballadors.

Quina importància té la formació a la vostra companyia?

Per nosaltres és important poder confiar en l’experiència i els anys de fidelitat de treball a l’empresa, tenim operaris que porten molts anys treballant a la casa. Amb ells i les noves incorporacions, hem creat una plantilla professional i fiable. A Urcosa hi ha treballadors de diferents disciplines: arquitectes, sobreestants, enginyer d’obres públiques i enginyer de camins, canals i ports. Estic convençut que a les oficines, tenim personal amb un excel·lent nivell tècnic recolzats per un servei administratiu òptim per la nostra empresa. Sempre que un operari té interès en una formació determinada, demanem informació de la mateixa i, en la mesura que sigui possible, facilitem aquest procés de formació. Com qualsevol empresa ordenada, UR.CO.S.A. treballa amb un pressupost anual i tenim un capítol al pressupost dedicat a aquest tema. M’agradaria destacar que sempre intentem posar tots els mitjans a l’abast dels treballadors perquè tinguin el millor material, eines i mitjans per poder desenvolupar la seva tasca.

Imagino que teniu una preocupació especial amb el tema als riscos laborals…

I tant! Vam decidir optar per externalitzar aquesta qüestió per comptar amb les màximes garanties, i vam triar Assegurprevenció, que considerem que, per nosaltres, és la que ens pot oferir el millor servei. A nivell de prevenció en riscos laborals, Assegurprevenció ens ajuda a millorar, ens assessora en tot allò que pugui necessitar la nostra empresa en aquest àmbit, la qual cosa ens dona molta tranquil·litat.

“Andorra viu un moment de canvi i la seva dimensió fa que sigui més possible fer les coses ben fetes”

El sector està superant la crisi?

La crisi ens va marcar molt, veníem de molt amunt i la caiguda va ser forta. Els índexs econòmics demostren que no anem a pitjor, però encara queda molta feina per fer, no ens podem relaxar. Hi ha traductors que asseguren que la paraula crisi, en xinès, pot significar oportunitat. Tot i les discrepàncies existents al respecte sobre aquesta definició, em serveix per anar on jo vull: de fet, la crisi ens ha donat l’oportunitat d’intentar tornar a fer les coses bé, crec que els diners s’han d’administrar com cal i invertir amb criteri, no de qualsevol manera i a qualsevol preu.

Com porteu les relacions amb la competència?

No som una empresa gens agressiva ni arran del mercat ni dels clients. La nostra finalitat és assessorar els clients de la millor manera possible. De totes maneres, la competència és bona, hi és, i sempre hi serà.

Com veu el futur de sector?

Sóc de tarannà positiu… Penso que Andorra viu un moment de canvi i la seva dimensió fa que sigui més possible fer les coses ben fetes, que sigui relativament controlable. No ens podem adormir, hem de deixar un país pròsper als que vindran al darrere nostre.

Quin lloc ocupen les noves tecnologies en la seva vida?

Arran de l’empresa, tenim una pàgina web que anem actualitzant, però pel nostre tipus de sector, no tenim una activitat frenètica a la xarxa. A nivell personal, estic a Facebook, Instagram, Twitter, Foursquare, Whats App, però només hi dedico estones mortes, considero que no hi estic massa enganxat.

__________________________________________________

Jepi Matamala Andorra

Josep Maria Matamala Brossa neix a Badalona el 7 de setembre del 1972. Estudia enginyeria de Camins, Canals i Ports, a la UPC de Barcelona i al gener del 2001 ve a viure a Andorra per treballar en una empresa de control de qualitat i posteriorment desenvolupa tasques de revisió de projectes a una oficina de control tècnic. Després d’un parèntesi d’un any i mig a Barcelona, torna a Andorra per treballar nou anys com a director tècnic a Construccions Loan S.A.. Des del 13 d’octubre del 2014 entra com a director tècnic i administratiu a Urcosa. És solter i entre les seves aficions destaca l’esport, cinema i la lectura entretinguda.