Laia Corma: “Tenia ganes de fer una poesia més fresca, moderna i jove”

«A ti» es titula el poemari de l’escriptora andorrana, Laia Corma, de només 23 anys. Un llibre editat per Edicions el Drago, que ha esgotat la seva existència per l’excel·lent acollida que va tenir, sobretot, en el públic juvenil. A través d’una poesia fresca i amb un missatge profund, el poemari de Corma ofereix una mirada profunda als prejudicis socials i com podem superar-los.

Et vas estrenar com a escriptora fa un any amb la publicació del teu primer poemari, «A ti»,  que té un missatge molt clar…

Sí, és un poemari que parla una mica dels prejudicis socials que tenim i la manera en què els superem. Intenta generar una reflexió perquè tothom pugui repensar la seva manera d’actuar i alhora sàpiga com gestionar-se millor quan es tracta d’emocions. El llibre s’adreça a tots els públics, però el jovent se sent més identificat pels temes que tracta. Crec que el meu poemari aporta un granet de sorra per ajudar els joves a sortir d’alguns dubtes o qüestions existencials que travessen i que a vegades no saben com gestionar-les.

Per què vas escollir la poesia com mitja d’expressió i no un altre gènere?

La poesia és el gènere amb el qual em sento més còmoda. De fet, tot el que llegeixo és poesia o filosofia. Tenia ganes de modernitzar la poesia perquè, quan dius poesia, tothom té una imatge més retrograda i feixuga del que és aquest gènere. Tenia ganes de fer una poesia més fresca, moderna i jove, per tal que sigui fàcil de llegir i que tothom pugui entendre-la, però perquè també s’adoni que darrere de la poesia hi ha un missatge profund, tot sense perdre la seva essència. 

Com està estructura el poemari?

El llibre està estructurat en tres parts, cada part engloba temàtiques diferents. He fet poesia en prosa, amb texts més curts, el que no vol dir que perquè siguin curts no han de ser intensos, perquè hi ha contingut de molta intensitat. També he intentat expressar-me amb un llenguatge molt més senzill i modern, perquè tothom pugui connectar amb escenes del seu dia a dia. Igualment, he fet frases molt fresques, menys enrevessades, ni complicades. És un llibre de molt fàcil lectura i, pel que m’han dit, agradat molt. De fet, després de la xerrada que vaig fer a l’Institut Joan Brudieu sobre la gestió emocional, van incorporar el poemari al programa educatiu. Ara, estic treballant de manera conjunta amb el Govern d’Andorra perquè també s’afegeixi a les escoles del país.

Vas comptar amb el suport d’Edicions el Drago. Va ser difícil trobar una editorial que confiés en un projecte jove com el teu?

Sí, però no tant. La meva intenció era publicar a Andorra i fer un llibre de poesia en castellà. Sabia que no era una feina fàcil perquè al país es publica, sobretot, novel·les. Així i tot, estudiant a França, vaig començar a buscar editorials espanyoles. Després de fer la recerca, vaig trobar Edicions el Drago. L’editorial des del primer moment em van transmetre molta confiança i de seguida ens vam posar a treballar en el projecte.

Ha passat un any des de la presentació del llibre, quina repercussió va tenir?

El llibre ha tingut molt d’èxit perquè en menys d’un any s’han venut 200 exemplars. Una xifra que trobo molt encertada tenint en compte que no soc una persona coneguda i que és el meu primer llibre. La majoria dels compradors són joves i l’acceptació ha estat molt bona. De fet, no m’esperava que tingués tan bona acollida, va ser una mica sorpresa. He gaudit molt de tot el procés i que a la gent li agradi tant és molt gratificant, això no té preu.

Després del poemari, com continua el teu recorregut en el món literari…

Continuaré treballant per donar difusió al llibre. Recentment, he col·laborat amb l’associació Acció Feminista, en el marc del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència envers les dones. De cara al mes de desembre, faré una xerrada sobre les addiccions a les xarxes socials per a Projecte Vida. Ara, estic treballant amb Ministeri d’Educació en un projecte conjunt, però no puc avançar res.