Lluís Quintana: “Ràdio 24 Andorra posa cançons que et fan companyia”

Immers en el món de la ràdio des de la precoç edat de 18 anys, Lluís Quintana acumula experiència a emissores emblemàtiques com ara Ràdio Joventut, Ràdio Miramar, Ràdio Barcelona, Ràdio Espanya i Ràdio Peninsular. Però va ser a Ràdio 4, com a realitzador del programa ‘Andorra Actualitat’, on va posar la primera pedra de la seva aventura radiofònica al Principat. L’any 1982, Quintana aterra al nostre país i, després de continuar amb una dilatada carrera en el camp de la comunicació, ha posat en marxa, 40 anys més tard, Ràdio 24 Andorra, una emissora 100% musical.

Fotos: César De Pablos · Mockup: Freepik.com
He d’admetre que és molt bona la selecció musical de Ràdio 24 Andorra.

Sí! Actualment tenim una base de dades de 9.000 cançons, però encara l’estem polint i millorant. L’objectiu és apuntar a un públic a partir dels 30 anys amb cançons que vulguin cantar, que en coneguin. No venim a emetre novetats, que és el que fan les cadenes convencionals, sinó que volem que tothom escolti les cançons que han sonat sempre.

És una decisió important que ja delimita molt la identitat de l’emissora. Per què vau decidir fer-ho d’aquesta manera?

Penso que anar al corrent de les novetats és una qüestió més pròpia del jovent, mentre que les persones a partir dels 30 anys busquen cantar i passar-s’ho bé quan van conduint el cotxe, per exemple. Ràdio 24 Andorra posa cançons que et fan companyia.

He sentit una mica de pop i una mica de rock, des de Kylie Minogue fins a Dire Straits, però quins altres estils es poden escoltar?

N’hi ha de tot! Fins i tot, a cada hora, es reprodueix una cançó de músics andorrans.

És innegable la seva experiència i relació amb el món de la radiofonia, però com va començar aquest projecte?

Per casualitat el Diari d’Andorra tenia una freqüència radiofònica que deixaria de fer servir en desconnectar-se de la COPE. Vam arribar a un acord per explotar aquest espai amb una programació que fos diferent de l’oferta més generalista, sense entrevistes o notícies. Ens centrem al 100% en la música.

Llavors, en ser una emissora 100% musical, ompliu un forat en l’oferta actual.

Sí. I, a més a més, és una emissora d’Andorra. No repetim senyal o contingut d’Espanya o qualsevol altre país.

El vostre dial és 101.5 FM, però també teniu un lloc web en què es pot escoltar l’emissora.

Exactament. De fet, al web, hi pots veure el nom de la cançó, el nom de l’artista i la portada de l’àlbum. També hi podràs consultar les últimes cançons que han sonat.

“A banda d’Andorra, ens hi arriben radiooients des dels Estats Units, Amèrica Llatina i altres racons”

Ràdio 24 Andorra by Lluís QuintanaHi ha app?

Sí, en tenim per a Android i iOS. També ens hem donat d’alta a la majoria de plataformes de ràdio online. Ràdio 24 Andorra és una actualització de la ràdio de tota la vida.

D’on provenen els vostres radiooients?

Gràcies a internet, podem fer un seguiment més precís d’aquest aspecte. A banda d’Andorra, ens hi arriben radiooients des dels Estats Units, Amèrica Llatina i altres racons. Internet fa que tothom ens pugui escoltar des d’on sigui.

Retrocedim una mica, perquè voldria fer èmfasi en el suport que doneu al talent andorrà. Amb quins músics treballeu?

Des de l’Oriol Vilella fins al Carles Matute. Tota la gent que hi hagi enregistrat o fet alguna composició a Andorra, hi té cabuda. A Ràdio 24 Andorra, ens hem posat en contacte amb l’associació que aixopluga aquests artistes perquè ens puguin enviar més material i fer-ne promoció.

Suposo que també un dels objectius és presentar els nous projectes d’aquests músics andorrans.

Un dels objectius és aquest, sí, però de moment anem tocant portes perquè encara més músics del país s’hi sumin. A vegades és difícil perquè els artistes van a diferents ritmes i tenen diferents compromisos, però tenim a disposició el correu electrònic info@radio24andorra.com a través del qual ens podran fer arribar el seu material per donar-ne difusió.

Ara que la ràdio va a ple rendiment, quin serà el pròxim pas perquè el projecte sigui viable?

A partir del setembre, aprofundirem en el procés de comercialització d’espais publicitaris. Aquest mateix mes, iniciarem a una campanya per impulsar el comerç i el consum locals, amb tarifes reduïdes perquè hi puguin entrar des d’un petit restaurant fins a una botiga del barri.

Contempleu alguna estratègia perquè la publicitat no trenqui amb la dinàmica musical?

El que no farem és fer sonar falques en blocs de cinc o sis minuts com fan les grans cadenes. No embrutarem l’antena. Això serà un benefici, tant per al radiooient com per a l’anunciant, ja que l’experiència musical dels primers es veurà interrompuda mínimament, mentre que els clients que hi facin publicitat tindran la tranquil·litat que el seu anunci no se solaparà amb un altre del mateix tipus. És a dir, l’anunci d’un supermercat no hi anirà seguit d’un altre anunci de supermercat, per exemple.

Porteu entre mans algun altre projecte que ens pugueu avançar?

De moment, no. Només continuar millorant la plataforma i tirar endavant la campanya i el procés comercial que hem comentat.