Roser Daban:”Tenim una beca del 45% per a un estudiant resident interessat en turisme i hostaleria”

Compromesa amb els estudiants residents al Principat i que estiguin interessats a estudiar turisme en una escola de primer nivell, Vatel Andorra ofereix, per primera vegada, per al curs 2022-23, una beca d’ajuda financera que cobreix el 45% del preu total de les taxes acadèmiques dels tres cursos als seus estudis. A propòsit d’aquest tema, hem parlat amb Roser Daban, directora de la institució.

 Text i foto: Noelia Farias
Vens d’una família que es dedica al sector hoteler, quina importància creus que té la formació en aquest àmbit?

Crec que la formació és una eina molt important, sobretot, sabent en el país en el qual vivim i coneixent la manca que hi ha de mà d’obra qualificada, que encara reforça més aquesta necessitat. És molt important que hi hagi gent que es dediqui al sector i que l’apassioni la seva professió, tant com m’apassiona a mi i a altres companys.

La professionalització del sector pot afavorir que es vegin cada vegada més dones dirigint empreses?

Jo crec que sí, que cada vegada se’n veuen més dones ocupant càrrecs directius, perquè s’ho saben conciliar molt bé, intentant que hi hagi un equilibri entre la família i la professió. Crec que moltes ho estan aconseguint, malgrat que sigui una mica més sacrificat, però la satisfacció que et dona acabar la setmana, després de compaginar les dues coses, és molt gratificant.

Algunes dones que s’han graduat de Vatel ja ocupen càrrecs directius?

El 65% de l’alumnat del grup Vatel són noies i, si bé no tenim una xifra exacta ni percentatge sobre la quantitat de dones que acaben dirigint una empresa després de graduar-se, sabem que n’hi ha moltes. En l’àmbit de Vatel Andorra, com aquest és el tercer any que graduem una promoció, els alumnes agafen càrrecs intermedis, a nivell de departaments, però encara no estan dirigint hotels. Calculo que d’aquí a tres anys ja tindrem alguns graduats que ocupin càrrecs de molta responsabilitat.

Andorra és un país que té una important cultura hotelera, no obstant això, hi ha mancança de personal qualificat. Vatel pot fer alguna aportació per solucionar aquesta problemàtica?

Sí, nosaltres contribuïm amb la formació dels empleats. Es tracta d’una formació que s’adapta a les necessitats de cada empresa. Hi ha hotels i cadenes hoteleres del país que aposten per la formació del seu personal i això permet que hi hagi menys rotació d’aquests i que els empleats es trobin més a gust amb la feina que fan. En definitiva, professionalitzen la seva ocupació dins de l’establiment.

El sector hoteler és un àmbit en el qual s’observa una important evolució. La formació que ofereix Vatel com s’adapta a les noves demandes?

L’avantatge de Vatel és que el nostre professorat el componen directius professionals, amb una àmplia trajectòria, i són persones que estan molt al dia de totes les exigències del sector. El fet d’afegir també una part pràctica a la teoria, fa que els alumnes puguin copsar el dia a dia a les empreses. Sempre treballem amb casos reals d’empreses i intentem desenvolupar-los ‘in situ’ a empreses privades. També reben moltes xerrades d’empresaris del sector que ens porten les últimes tendències. I, a més a més, el nostre pla d’estudis intentem mantenir-lo sempre actualitzat per a estar al dia, quant a les exigències del sector, i així quan l’alumne acabi es pugui incorporar al món laboral de la millor manera possible i destacant per sobre d’alumnes d’altres escoles que no tenen tant al dia aquestes demandes en l’àmbit hoteler i turístic.

Com s’està vivint dins de Vatel la recuperació de la normalitat? S’han reprès algunes pràctiques o intercanvis que s’havien suspès a causa de la pandèmia?

Si ens comparem amb totes les escoles Vatel, l’avantatge que hem tingut aquí a Andorra és que els dies de classe en línia han estat, només, un període de tres mesos. L’any següent, després del primer any de pandèmia, vam poder fer totes les classes de manera presencial. Com que són unes instal·lacions molts amplies, vam poder conservar les distàncies de seguretat i això ens va permetre no tenir casos de Covid-19 i fer les classes presencials. A nivell de pràctiques, pot ser els alumnes no van poder anar a segons quines destinacions llunyanes, però sí que es van poder fer pràctiques a Europa o a països pròxims a Andorra. Nosaltres, a diferència d’altres escoles Vatel, vam poder dur a terme totes les activitats que hi havia previstes sense canviar el programa.

Els estudiants andorrans o residents tenen algun benefici per estudiar en aquesta escola?

Sí, ara tenim una beca que cobreix el 45% del cost per a un estudiant resident que estigui interessat en el sector del turisme i l’hostaleria, que tingui un excel·lent expedient acadèmic i que la seva situació familiar requereixi una ajuda econòmica. El termini per fer aquesta sol·licitud és fins a finals de juny i després un comitè d’experts decidirà qui s’endú aquesta beca.

Quantes llengües acaba parlant un alumne de Vatel?

Els alumnes fan el programa en castellà i de manera progressiva, reben classes en anglès fins al 35% de les seves hores lectives. Com a segon idioma poden escollir entre l’alemany o bé el francès.

 Pel que fa a l’equip docent, com està format?

Vatel compta amb la col·laboració de 30 professors per dur a terme el Bachelor que estem oferint. La majoria dels nostres professors dirigeixen empreses del país. Tenim per exemple: l’Elena Redondo, Sòcia de Cases & Lacambra, encarregada d’impartir classes de Dret Hoteler i Comercial; Marta Pons que és dietista i nutricionista, que fa les classes d’Alimentació i Nutrició; també comptem amb Jordi Paris, director de Piolets Park & Spa, i Iago Andreu, director Gerent de la CEA; entre altres directius. Tots són persones que tenen càrrecs molt importants que venen ‘in situ’ a donar classes i a transmetre a tots els alumnes els seus coneixements. Aquest vessant d’experiència crec que és molt valuós i és un valor afegit del grup Vatel.

El 2016 Vatel guanyar el Worldwide Hospitality Awards, el 2018 la distinció de Millor Innovació Pedagògica i ara ha quedat 1a a França en el ranking QS World University Ranking 2022. Quin valor té per a l’escola rebre aquesta mena de reconeixement?

Va ser l’abril quan es va donar a conèixer aquesta classificació on el grup Vatel va quedar primer en l’àmbit d’ensenyament del sector hoteler i de l’oci. Aquesta classificació es fa arran d’una enquesta on participen 130 mil professors i 75 mil professionals del sector que avaluen quines són les millors escoles per contractar diplomats. El grup Vatel va ser una de les escoles escollides, quedant com la 1a a tot França i l’11a del món. Aquest tipus de reconeixement és molt important per a nosaltres, perquè consolida aquesta obertura al món que intentem oferir als nostres estudiants i aquesta visió internacional que estem veient que està donant el seu fruit.