XELMY, per una comunicació publicitària amb valor social

Laia Grassi, directora executiva creativa, i Paula Grassi, gerent de comptes, són les fundadores de l’agència de publicitat XELMY, que, des d’Andorra, crea campanyes publicitàries d’impacte social a diferents racons arreu del món. Recentment, l’agència andorrana va ser reconeguda com a finalista Sabre Awards Latam 2020, pel disseny d’una campanya per a l’app UrSafe en la qual es lluita contra la violència de gènere.

Fotos: Toti Ferrer · XELMY S.L.

És clar que, per a tota agència de publicitat, la principal meta és assolir els objectius comercials i de comunicació dels seus clients, però, en el cas de XELMY, aquesta no és l’única fita a complir. Des dels seus inicis, ara fa dos anys, el seu nord ha estat crear, sempre que sigui possible, campanyes publicitàries que afavoreixin iniciatives i missatges positius, sense deixar de banda els objectius de vendes intrínsecs en el món de la publicitat.

XELMY és el resultat del desig de la Laia Grassi de capitalitzar un projecte propi, així com l’anhel de la Paula Grassi per retrobar-se amb nous objectius. La Laia, amb experiència en agències de prestigi com ara BBDO i DDB i també al capdavant de les campanyes globals i d’apps d’IKEA, a Suècia, és l’ànima creativa de XELMY; mentrestant la Paula, enginyera agrònoma i amb un doctorat científic, completa aquest binomi des del backstage, a càrrec de les operacions i comptes de la companya. Tot seguit, coneixem més en profunditat la identitat d’aquesta agència de publicitat.

Quins serveis ofereix la vostra agència de publicitat?

Laia: La nostra especialitat són les campanyes de publicitat, però no ens quedem amb campanyes simples com un OPI o un spot de 30 segons. A XELMY dissenyem campanyes raonades, en les quals estudiem el target al qual volem anar; volem que cada projecte no sigui una peça més de soroll en un món d’alta exposició a la informació. Això és el que fa XELMY. A banda de les campanyes de publicitat, som especialistes en creació d’estratègies, comunicacions en xarxes socials i branding; també oferim reports de KPI, creació de continguts, desenvolupament de webs, apps i user experience (UX), així com organització d’esdeveniments i disseny d’interiors.

Quin és l’element que us fa diferents com a agència?

Laia: El nostre ADN és fer campanyes de publicitat, però una de les característiques que ens representa és que, rere una peça molt bonica o impactant, des d’un punt de vista visual, sempre intentem fer una aportació positiva a la societat, sigui per a combatre l’obesitat, facilitar el dia a dia d’algú o crear consciència en causes mediambientals. Amb cada client amb el qual treballem, busquem aquest punt d’equilibri, ja que la comunicació és una eina que, a la vegada, pot ser molt valuosa i molt perillosa.

En aquesta línia, vau dissenyar una campanya per a lluitar contra la violència de gènere, per a l’app UrSafe, amb la qual vau ser finalistes dels Sabre Awards Latam 2020. Què representa per vosaltres saber que la vostra feina és reconeguda fora de les nostres fronteres?

Paula: Això és XELMY. Poder aconseguir treballar amb un producte que realment tingui un impacte positiu en la societat, defineix XELMY.

Laia: Sens dubte, és quelcom que ens omple d’orgull. Amb UrSafe treballem de manera global… és un repte que, des d’Andorra, puguem portar una marca a tot arreu i que, a més, es reconegui la nostra feina com a la millor campanya a Amèrica Llatina.

Defenseu una filosofia que és la de transformar la indústria de la publicitat. Què penseu que ha de canviar en aquesta?

Laia: Bàsicament, s’ha de canviar la manera de treballar des de dins, ja que estem en una evolució constant i ens hem d’adaptar. Hem de sorprendre sempre l’audiència i per això intentem estar molt informats del que hi vindrà. Fa 15 anys, la gent no tenia tant accés a la informació, a través de les noves tecnologies; actualment les persones s’informen, per exemple, del llançament del nou iPhone al mateix temps que nosaltres, així que hem de ser creatius per poder continuar causant sorpresa en el públic.

A la vostra cartera de clients compteu amb la confiança de marques prestigioses, com ara IKEA o Coca-Cola. Com és de complicat guanyar-se la confiança d’aquest tipus d’empreses?

Paula: Es tracta de donar el màxim que puguem de part de tot l’equip i de nosaltres mateixos. La clau és treballar dia a dia, ser sempre al costat del client i escoltar-lo i, evidentment, demostrar el que venem, que és la raó per la qual continuen al nostre costat.

Laia: És el resultat de molts anys de feina ben feta (riu)…

Paula: De picar pedra durant molt temps perquè, al final, trobis el diamant (riu)…

Laia: És el que diu la Paula. Nosaltres venem la idea que “l’excel·lència és la realitat”, i tenim la fortuna i l’orgull de comptar amb grans clients com Coca-Cola, IKEA i UrSafe.

Quins han estat els projectes més significatius que heu desenvolupat a Andorra?

Laia: Ara mateix tenim en procés totes les campanyes de Nadal, que encara no podem revelar. Fem redoblar els tambors (riu)… hi haurà una que és molt espectacular, que ja la veureu. Una de les campanyes més destacades va ser la presentació de les torres Zenit, per a Cisa, que va ser molt notòria a nivell de relacions públiques. L’aparador d’Augé Group, que va guanyar el premi al millor aparador de Nadal, ens va ajudar molt a projectar la nostra imatge dins del país. La campanya que vam treballar amb VallBanc, durant la Covid-19, també va ser una gran oportunitat d’apropar-nos a ells i el resultat va ser molt bo. També gaudim d’una continuïtat amb el Grup Heracles a través de diferents activacions de molta qualitat.

Considerant que la tecnologia avança de manera vertiginosa, veieu això com a un obstacle o com a una oportunitat per a posicionar-vos?

Paula: Sens dubte, veiem la tecnologia com a una oportunitat per a posicionar-nos encara més, especialment perquè la tecnologia ens permet optimitzar i maximitzar els nostres serveis. Com més tecnologia, més fàcil serà fer arribar el missatge al públic objectiu i a la societat. La tecnologia també ens ajuda a treballar millor com a equip.