Berrugues al coll: totes les solucions!

Alguns dels signes de l’edat a la pell són les arrugues, la flacciditat i les taques a la cara. I altres, menys coneguts, són les berrugues. Aquestes poden sortir al cuir cabellut, a la cara i al tronc. I, a vegades, també surten al coll. La majoria de persones tenen berrugues, però a mesura que passen els anys algunes es desenvolupen més en zones com ara el coll.

Per què apareixen?

Es deuen que les cèl·lules més superficials de la pell es multipliquen més del que és habitual, s’engruixen, i donen lloc a aquestes formacions d’aparença rugosa. I la seva aparició és multifactorial. És a dir, està relacionada amb diverses causes: poden sortir per una predisposició genètica, per canvis hormonals, excés de pes, una diabetis no controlada i per haver contret el virus del papil·loma humà. Això sí, quan es produeixen per una infecció de la pell causada pel virus del papil·loma humà, les seves característiques són diferents dels fibromes usuals. Per això és tan important fer un diagnòstic correcte.

Com tractar-les?

El primer que cal saber és com no tractar-les: no cal utilitzar remeis casolans: no són recomanables pel risc d’infecció, dolor i cicatriu que poden deixar. A més, els tractaments cosmètics comercialitzats habitualment (cremes o líquids) per a les lesions cutànies tampoc no són recomanables, ja que produeixen una erosió perifèrica a la pell i no aconsegueixen, la majoria de vegades, solucionar la lesió, al contrari, solen deixar taques cutànies.

Tractaments que sí que funcionen:
1) Làser CO2

S’usa per vaporitzar o desfer lesions superficials sobre elevades de la pell. Primer es posa anestèsia local a la zona a tractar i després s’elimina la lesió amb el làser, quedant una crosta fina durant una setmana aproximadament, que més tard cau (deixa la zona una mica vermellosa, però més tard adquireix el seu color normal sense deixar-ne cap marca o cicatriu).

2) Electrocirurgia

Consisteix a eliminar berrugues, lunars o altres lesions sobre elevades de la pell amb un bisturí elèctric. Primer es posa anestèsia local infiltrada a la zona a tractar, i després generalment es realitza un afaitat de la lesió, i finalment es crema la zona amb el bisturí elèctric per evitar donar punts i una cicatriu més gran. Generalment, no queda cicatriu, encara que l’agressió al teixit és més gran que amb el làser, per la qual cosa té més risc de deixar una mica de marca.

3) Crioteràpia

Consisteix a eliminar lesions superficials de la pell aplicant nitrogen líquid. Després de l’aplicació de la crioteràpia sol quedar una ferida durant uns dies, i la lesió tractada pot trigar a caure una o dues setmanes, no és una tècnica instantània.