(+Fotos) Espectacular demostració de “ronqueo” de la mà de l’Sport Hotel Hermitage & Spa

La cerimònia Kaitai, organitzada per Balfegó i el xef japonès Hideki Matsuhisa, va atraure a l’Sport Hotel Village de Soldeu més de 150 assistents, que van poder gaudir d’una demostració en directe del mil·lenari art japonès, amb l’excepcional tall d’una tonyina vermella de més de 100 quilos.

Fotos: Noelia Farias

El “ronqueo”, l’especejament tradicional de la tonyina, va ser realitzat amb precisió i habilitat. Aquest procés implica la tallada de la cua, la decapitació del peix, la seva evisceració i l’extracció dels quatre lloms. Acompanyat del xef executiu de l’Sport Hotels Resort & Spa , Jordi Grau, així com del xef japonès del resaturant Koy de l’Hermitage,  Hideki Matsuhisa, el “ronqueador” expert en aquest art, va treure 24 peces, incloent-hi parts nobles i internes, aprofitant pràcticament tot el contingut de la tonyina vermella. Aquestes parts són utilitzades no només per al consum fresc o congelat, sinó també per a la producció de salaons i conserves. Durant el procés de l’extracció dels lloms, el so produït pel tall a través de les vèrtebres sembla un ronc, donant origen al terme “ronqueo”.

Balfegó destaca pel seu ús de la tècnica japonesa Ikejime en el sacrifici de la tonyina, un procediment pioner gràcies a les ensenyances del mestre Tajiri San, que presenta avantatges com ara la reducció del sofriment i l’estrès, el retard del rigor mortis, l’extracció individual, la màxima qualitat, textura i sabor, la promoció del desenvolupament de l’umami, un color més rosat de la carn i la certificació en bones pràctiques en prevenció d’anisakis.

La tonyina vermella de Balfegó no només es distingeix per la seva excel·lent qualitat i sabor, sinó també pel seu alt valor nutricional. Amb beneficis com ara proteïnes d’alta qualitat, omega-3, seleni, fòsfor, magnesi i diverses vitamines, aquest producte va ser guardonat amb el premi Health & Nutrition a la prestigiosa feria Global Seafood, el passat abril.

La flota de Balfegó destaca pel seu compromís amb el medi ambient, sent una de les més eco eficients d’Espanya, amb baixes emissions de CO₂ per cada quilogram de peix capturat. Els Balfegó, que representen la cinquena generació de pescadors de L’Ametlla de Mar, han transformat la pesca tradicional d’aquesta espècie, convertint-se en líders mundials en captura, alimentació, estudi i comercialització de la tonyina vermella, tot amb un enfocament innovador i sostenible, tant social com mediambiental.

Després de la fascinant demostració, els participants van tenir l’oportunitat de gaudir d’un exquisit sopar de degustació tipus còctel, on el preuat peix va ser el protagonista. Aquesta experiència única va consolidar la reputació de Balfegó com a referent en la captura i preparació de la tonyina vermella, fusionant habilitats tradicionals amb pràctiques sostenibles i innovadores.

Espectacular demostració de “ronqueo” de la mà de l’Sport Hotel Hermitage & Spa

12