Bartumeu Gabriel: “És important que et donin suport i confiïn en el teu projecte esportiu”

La seva bona participació al team parallel de la Copa del Món de Soldeu, el març de 2023, li ha permès guanyar-se la confiança de HEAD, prestigiosa marca esportiva austríaca que acompanyarà al Bartumeu Gabriel durant la pròxima temporada, un cicle en què també comptarà amb el patrocini del Grup Becier, que expandeix la seva responsabilitat social empresarial a l’àmbit esportiu. Després d’un inici de pretemporada favorable a l’Argentina, l’esquiador de 23 anys es prepara per a nous reptes en gegant i eslàlom, tot i que no descarta provar-se en la modalitat de supergegant.

Entrevista: César De Pablos · Fotos: Nelly Dedea
Als teus 23 anys, una edat en què et mostres en plenitud de forma, com et prepares per a afrontar una nova temporada d’esquí al continent europeu?

Tot just acabem de tornar d’Ushuaia, a l’Argentina, on hem pogut fer una estada molt productiva de gegant, eslàlom i supergegant. Aquesta experiència ens va deixar un bon rodatge i unes primeres sensacions molt positives en posar-nos en contacte amb rivals de molt bon nivell, fins i tot més elevat que en edicions anteriors de la South American Cup, ja que, en acabar la temporada 2022-2023, hi van participar molts equips europeus com ara francesos, austríacs, italians, suecs… hi havia moltes nacions amb un bon nivell.

Després de competir a la South American Cup i valorar el nivell de la cita, és aquest equiparable al que veiem habitualment a Europa?

Els nivells de cada competició són molt relatius, perquè cada país té els seus esportistes que despunten i són designats per a competir a diferents cites. El nivell d’enguany ha estat molt alt. De fet, un esquiador argentí va guanyar la prova general sud-americana i participarà en totes les copes del món d’aquesta temporada, un fet que demostra el seu creixement. És comú veure a aquestes competicions esquiadors que competeixen a la Copa del Món i la Copa d’Europa. És important per a nosaltres poder mesurar-nos amb aquests esquiadors.

Durant la cita, has tingut també l’oportunitat de provar nous esquís del fabricant HEAD. Com t’has sentit amb ells? Quines diferències has notat respecte a l’anterior equipació?

La South American Cup ha estat una oportunitat ideal per provar el nou material, adaptar-m’hi i preparar la nova temporada. Durant l’estiu he fet diverses estades indoor a Bèlgica i Lituània, mentre que, a l’Argentina, he agafat el bagatge de quilòmetres que em faltaven. Em noto amb molta confiança i amb una tècnica d’esquí bastant sòlida.

Bartumeu Gabriel
Actualment, estudies un BBA en Economia i Gestió a la Université Grenoble Alpes. Com compagines la teva formació acadèmica amb l’exigència del teu calendari competitiu?

Tot va lligat al fet de poder relacionar-me amb la gent i conèixer nous indrets i noves cultures. Aquesta formació acadèmica m’està aportant els coneixements necessaris, tant d’empresa com d’economia, per fer-los servir a escala professional en un futur, més enllà de l’esport i de l’esquí, però sense tancar la porta a vincular-ho tot plegat. Poder estudiar i combinar-ho amb l’exigència de l’esport és un regal, una cosa que poca gent pot fer i estic molt agraït de poder tirar endavant, a poc a poc. Si tot va bé, acabaré la carrera el 2024.

Parles català, castellà, francès, anglès i italià. Per què els idiomes són tan importants per a un esportista d’alt nivell?

Penso que són la base per a poder entendre la gent. Tinc la sort d’haver fet els meus estudis al sistema francès i aprendre de petit castellà, català i francès; després he pogut estudiar anglès, la qual cosa m’ha permès connectar amb la gent del món de l’esquí, un factor important per a mantenir bones relacions amb diferents esquiadors i poder fer entrenaments conjunts. Això, en l’esquí professional, és summament rellevant per a mesurar-te i competir al més alt nivell. Els idiomes també m’han permès fer amics d’altres nacionalitats, sens dubte.

Quines aficions tens a banda de l’esquí?

Una de les meves grans aficions és tocar el piano, el qual estudio des que tenia 8 anys i que actualment em suposa una molt bona via de desconnexió. Dues altres grans aficions són la gastronomia i viatjar.

Bartumeu Gabriel
A banda de la inversió econòmica, què consideres que fa falta perquè l’esquí andorrà assoleixi més èxits?

L’esquí alpí és un esport d’elevats costos econòmics i que no tothom pot practicar. Fins i tot, l’accés a les pistes pot resultar complicat per a algunes persones. En definitiva, poder fer esquí és un regal. Crec que el fet de poder exportar-nos al context internacional és una oportunitat de donar-nos a conèixer, de mostrar el talent que tenim i, en aquest cas, la nostra missió, si bé és arribar a cites olímpiques, copes del món i copes d’Europa, també pot fer que el nom del nostre país sigui conegut. Tenim unes condicions immillorables que no tenen res a envejar als Alps francesos, suïssos o italians.

Recentment, hem conegut que el Grup Becier s’ha sumat com a patrocinador per a impulsar la teva carrera esportiva. Què representa per tu comptar amb la seva confiança?

És important que et donin suport i confiïn en el teu projecte esportiu. Això representa una empenta i una dosi de confiança que sempre és necessària per a tot esportista professional, ja que això els ajudarà a superar els alts i baixos, lesions, caigudes de rendiment o problemes amb el material. Que una empresa d’aquesta magnitud et doni suport, és important per a elevar la motivació i per a tenir el coratge d’afrontar els descensos alpins que fem.

Quina consideres que és la teva principal característica com a esquiador o com a persona per la qual el Grup Becier ha decidit apostar per tu?

Soc un esquiador que treballo de forma diferencial la meva imatge i ofereixo col·laboracions que puguin ser beneficioses per a totes les parts. Estic molt agraït que, després d’anys d’esforç, de treball i de constància, pugui rebre aquest suport i aquest vot de confiança.

Parlem del calendari de la temporada. Quines seran les competicions o cites ineludibles que tens previstes per a aquest any?

Aquesta temporada atacarem el circuit de Copa d’Europa, tant en gegant com en eslàlom. Durant la pretemporada m’he notat molt bé en la disciplina de supergegant, així que provarem sort en aquesta modalitat a dins de l’àmbit FIS; si tot va bé, també a la Copa d’Europa.