Com protegir el teu gos del sol i la calor?

S’acosta una de les millors èpoques de l’any, l’estiu, i les nostres mascotes no són alienes al canvi d’estació. L’arribada de l’estiu, l’augment de la temperatura, la transpiració, el pelatge, la hidratació i els cops de calor, són alguns dels factors a tenir en compte perquè els nostres amics canins no pateixin estrès ni un canvi brusc temperatura. És per això que, els especialistes de By Mascota, ens donen algunes recomanacions per a tenir cura d’ells de la manera més saludable i que gaudeixin de l’estiu, les vacances i els passejos, de la mateixa forma que tu.

Sabies què?

Els gossos transpiren a través de les seves potes. La suor el dissipen mitjançant els seus coixinets. Des d’allí les seves glàndules sudorípares eliminen el vapor d’aigua acumulat. Els gossos no tenen glàndules sudorípares per tota la pell, com l’ésser humà. D’aquí la importància de cuidar i mantenir en bon estat les seves potes. Disposen també d’altres mecanismes per a expulsar la calor del cos, com ara la llengua i la respiració esbufegant.

Consells útils

 Cuida les seves potes. Evita realitzar passejos en les hores més caloroses del dia. El ciment, la sorra, les pedres i altres superfícies, s’escalfen a l’estiu per les altes temperatures i poden produir-li irritació, cremor, cremades o altres tipus de lesions.

 Reforça la hidratació. En estar exposat a temperatures molt altes, el seu organisme perd aigua. És aconsellable que dupliqui la ingesta diària suggerida. A l’estiu pot beure fins a gairebé 4 litres. Si fas una passejada, no oblidis portar una ampolla d’aigua fresca, el més freda possible perquè alleugi la seva temperatura corporal. Quan begui, que sigui a l’ombra i no al sol.

 Protegeix el seu pèl i pell de la radiació solar. La seva principal protecció enfront dels canvis climàtics és el seu pèl. Durant el fred es protegeixen a través del seu pelatge per a evitar la pèrdua de calor. En l’estiu l’ombra els protegeix de la incidència directa dels raigs solars. Per això, la cura del pelatge és important per a la seva salut, ja que també corren el risc de patir càncer de pell. La pell i els pèls dels gossos necessiten canviar fluids amb l’ambient per a refrescar-se. Per això, és important proporcionar-los la correcta ventilació i ombra.

 Mai ho deixis dins del cotxe. Un vehicle estacionat al sol pot duplicar la temperatura que hi ha en l’exterior. A diferència dels éssers humans, que posseeixen glàndules sudorípares per tota la pell, el sistema de refrigeració dels gossos és més complex. El seu organisme és més sensible a la calor, disparant els mecanismes termoreguladors a partir dels 20 °C. Aquesta situació pot estressar-los i, a més a més, generar-los un cop de calor, que pot ocasionar la seva mort.

 Atenció a les al·lèrgies. La calor i la humitat incrementen el reg d’al·lèrgies i dermatitis, especialment en gossos amb sobrepès i molt pelatge.

Evita puces i paparres. Aplica un collaret antiparasitari i serà suficient per a evitar que pateixi la molèstia d’aquests paràsits.

 Raspalla-ho periòdicament, fes-li un tall de pèl i un bon bany. Els gossos solen fer canvi de pèl d’acord amb l’estació de l’any. Per això els cau més del normal a l’estiu. Per a eliminar aquest pèl mort, és aconsellable raspallar-lo almenys una vegada per setmana. De ser necessari consulta al veterinari si s’ha de fer un tall de pèl, ja que varia d’acord amb la raça i pelatge de la mascota. Un bon bany a l’estiu pot ajudar el nostre gos a bregar amb les altes temperatures.

 Acarona-ho. Dedica-li temps cada dia. Això t’ajudarà a saber com se sent i a identificar el seu estat d’ànim. Així tots dos podreu gaudir de l’estiu i del temps lliure sense preocupacions i amb la seguretat que tot està en ordre.

Potes d'un gos