Espot anuncia que es prorroguen 8 dies més les mesures preventives

Durant la roda de premsa d’avui, que ha estat una mica precipitada a causa del canvi d’horari, i que ha fet saltar les alarmes, a causa de com està de delicada la situació actual, el Cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat que es prorrogaran 8 dies més les mesures preventives per seguir lluitant contra la Covid-19.

Fotos: SFGA/CEsteve

Espot ha anunciat que el R0 ha baixat fins a 1,07, tot i que des del passat dimecres, dia 14 d’octubre, s’han detectat 187 casos nous de coronavirus. La metgessa en Salut Pública del Ministeri de Salut, Marta Garcia, ha explicat que: “Va haver-hi una petita incidència a nivell de laboratori, fent que s’hagin acumulat algunes mostres que estaven pendents de fer amb anterioritat. És per això que hem rebut molts resultats en un moment, però això no indica que siguin de les últimes hores ”.

Quant a l’actualització de les dades sanitàries, el Cap de Govern ha explicat que, en aquesta segona onada, hi ha 2.520 casos totals, dels quals 1.261 resten actius. Hi ha 22 persones ingressades, 10 a l’UCI i 8 amb ventilació mecànica. D’aquests, 11 formen part del Cedre -9 residents i 2 auxiliars-, i se’ls ha traslladat a la cinquena planta.

Espot ha fet incís en l’aprovació d’un decret aquest dilluns, dia 19 d’octubre, que garantirà les ajudes i subvencions directes als establiments que s’estan veient més afectats per aquestes mesures temporals. Aquestes ajudes tindran un topall de 2.000 € al mes per establiment i serviran per ajudar en el pagament del preu del lloguer, tot i que variaran dependent del grau de restricció que afecti cada local.

En dades inicials, el nombre d’establiments afectats per categories és:

  • Bars i cafeteries que, a part de dedicar-se exclusivament a aquesta activitat, en desenvolupin altres a banda: 555 + 31 establiments concernits.
  • Agències de viatges i parc infantils: 212 establiments concernits.
  • Locals d’oci nocturn: 6 establiments concernits.

D’altra banda, el Cap de Govern, ha explicat que podran acollir-se a ERTO o a crèdits tous empreses que hagin pogut adquirir deutes amb l’administració a conseqüència de no poder exercir la seva activitat econòmica a causa de la pandèmia. “Pel que fa a aquest nou paquet d’ajudes que implementarem i que aprovarem per decret a principis de la setmana que ve, haurem de tenir en compte aquesta circumstància. Dins dels requisits que demanem a les persones que han de complir per acollir-se a aquests ajuts, estudiarem si s’inclou o no el fet de no tenir deutes amb l’administració. Si aquest deute ha estat originat pel fet que han estat tancats durant aquests últims dies, jo entenc que no seria massa just que això fos un requisit que impedís tenir accés a aquests ajuts. Una altra cosa seria si aquest establiment ha anat acumulant, any rere any, tota una sèrie de deutes. Per tant, haurem de discriminar les diferents casuístiques, però no és opinió ni voluntat del Govern excloure ningú per deutes que s’hagin pogut originar, precisament, a conseqüència d’aquest darrer tancament”, ha afirmat.