Avui s’han reactivat alguns sectors sota extrema cautela

Tal com van anunciar el Cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, a partir d’avui, dia 20 d’abril, s’obre la primera fase de represa de l’activitat econòmica. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va indicar que, malgrat les recomanacions que permetien una reincorporació de fins a 3.000 persones, les autoritats han volgut ser conservadores i limitar aquesta xifra a un miler.

Foto: SFGA/CEsteve

A partir d’avui, un màxim de 948 treballadors han reprès l’activitat econòmica al Principat d’Andorra pel que fa a la primera fase d’obertura en el marc de la crisi causada per la Covid-19. En aquest sentit, el Govern d’Andorra ha autoritzat el funcionament d’empreses dels sectors de la confecció tèxtil (només merceries o establiments d’arranjaments tèxtils), l’agricultura i jardineria de casa, comerç a l’engròs i al detall de productes de parament de la llar, electrodomèstics, joguines, articles de música, papereria, quiosc, premsa, bricolatge, ferreteria, material elèctric i informàtica. Igualment, la primera fase permetrà la reactivació parcial dels serveis immobiliaris, que només podran gestionar operacions de lloguer d’habitatges i no així promocions immobiliàries o compravenda de béns immobles.

Malgrat que els tècnics que estan al servei de les autoritats sanitàries consideraven que l’escenari epidemiològic actual permetia la reincorporació de fins a 3.000 persones, la precaució i la prudència van ser la màxima del Govern a l’hora de prendre aquesta decisió. Actualment, hi ha 442 casos actius dels 713 diagnosticats; 36 persones han perdut la vida i 235 s’han recuperat. A la Unitat de Cures Intensives (UCI), hi romanen 19 pacients, dels quals 13 requereixen ventilació assistida.

Sobre les dades epidemiològiques, el ministre de Salut va explicar que “el comportament de l’epidèmia s’ha modulat i la pressió del sistema sanitari ha disminuït, però això no ens pot fer baixar la guàrdia”, ja que el punt més feble del sistema sanitari continua essent l’UCI. “Hem de pensar que, prèviament a l’epidèmia, a la nostra Unitat de Cures Intensives, mai hi havíem superat els vuit malalts. Per tant, segueixo dient que, a pesar que hem pres unes mesures d’excepció al confinament, no ens hem de relaxar i aplicar les indicacions precises que donem des de Govern”, va ampliar.

Resposta massiva a la inscripció per fer el test d’immunitat

Sobre els tests immunològics, el ministre de Salut ha confirmat que encara no han arribat els materials necessaris per dur a terme aquest estudi epidemiològic, ja que es troben, de moment, en mans de l’empresa de logística. D’altra banda, Martínez Benazet es va mostrar molt satisfet amb el nombre d’inscripcions, ja que 28.000 unitats de convivència s’han registrat a través del lloc web https://coronavirus.govern.ad/appointment.