Illa de Pasqua, un viatge per ‘melic del món’

Des del seu descobriment, un diumenge de Pasqua de l’any 1722, Rapa Nui, també coneguda com a Illa de Pasqua, ha despertat l’interès de navegants, historiadors, científics i viatgers, que arriben cada any a l’illa per descobrir els diferents racons d’aquest paratge únic.

Sens dubte, la seva bellesa natural i la seva cultura han convertit a Rapa Nui en un dels indrets més atractius del món.

Ubicació

És una illa d’origen volcànic, en  la qual es distingeixen més de 70 volcans  i craters, tots inactius. Es troba ubicada en el vèrtex oriental de l’anomenat Triangle de la Polinèsia, a uns 3000 quilòmetres de la costa xilena, al Sud l’oceà Pacífic. Aquesta illa pertany a Xile des de l’any 1888, i ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat  per l’Unesco, l’any 1995.

A causa de la seva enorme riquesa arqueològica i la seva innegable bellesa natural, l’illa és considerada com un dels museus a l’aire lliure més interessants del món, la riquesa més rellevant del qual es troba en les prop de mil gegantesques estàtues de pedra volcànica (Moai), les seves atractives platges de transparents aigües i els seus mil·lenaris petroglifs que testimonien la riquesa cultural d’aquest poble.

Els llocs turístics a l’Illa de Pasqua són molts, i les maneres de recórrer aquests també són molt variades. Aquí et deixem un llistat amb algunes activitats imprescindibles, si visites aquesta magnífica illa.

Els Moais d’Ahu Akivi

L’illa de Pasqua és reconeguda en gran manera pels seus misteriosos moais; enormes estàtues que s’alcen cap al sol. Com o qui les va posar allí és un misteri. Tenen una alçada de vuit metres i només els que estan enterrats porten estranyes inscripcions a la seva esquena i són de major grandària. Es diu que alguns dels que estan enterrats provenen d’èpoques prediluvianes (17.000 A.P).

Puna Pau

Puna Pau és un petit volcà extint, situat a uns 7 quilòmetres al nord-est d’Hanga Roa, el nom del qual fa referència a una font o pou d’aigua que degué existir pels seus voltants. Aquest cràter forma part d’un conjunt de cons paràsits que van emergir durant les erupcions del Ma’unga Terevaka, el volcà més jove i més alt de l’Illa de Pasqua. En aquest petit cràter s’extreien i tallaven els pukao, els barrets o corones dels moais.

Volcà Rano Raraku

Es tracta d’un dels llocs arqueològics més increïbles i extraordinaris del planeta. Un lloc màgic i ple de misteri. Aquí es construïen els moais, aquestes estàtues gegants que li han donat tanta fama a l’illa. Si arribes fins aquí també pots visitar Orongo, una antiga aldea habitada de manera ocasional pels caps de les tribus que esperaven recollir el primer ou sagrat de l’ocell “manutara” durant els mesos de primavera. Aquesta era una celebració religiosa, en honor del Deu Creador Make Make, que aconseguia el seu màxim clímax durant la competició del Tangata Manu.

Submarinisme i tortugues marines

Aquesta és una illa ideal per a fer submarinisme. Submergir-se en aquesta part del Pacífic és, sens dubte, una aventura fascinant, ja que podràs recórrer un paisatge marí sorprenent. Els fons marins estan plens de cavernes, arcs, penya-segats submergits i plataformes de lava. Fins i tot, es pot veure un moai submergit, que ha estat posat en aquest lloc en temps moderns. Una altra activitat molt interessant que pots fer en el mar és nadar amb les tortugues marines (Honu), que solen estar molt prop de la badia de la Hanga Roa.

Veure l’alba en Ahu Tongariki

Aquí podràs contemplar, des del Pacífic, els 15 moais més grans de Rapa Nui, que li donen l’esquena a la mar. Es tracta de la construcció més gran de l’illa de Pasqua. Aquests 15 gegants estan drets, un al costat de l’altre, i alguns són més grans i prims, només un d’ells porta un “Pukao”, un capell vermell. No se sap amb certesa perquè la resta dels moais no porten aquest adorn, es creu que tots el portaven en el seu moment, però amb el pas del temps es van anar desgastant.

Platja d’Anakena

De sorres blanques i aigües cristal·lines, aquesta és la millor platja de les tres que hi ha a l’illa, i és el lloc perfecte per descansar sota l’ombra de les palmeres, portades des de Tahití, després d’un intens dia d’excursions.

Com arribar a l’illa?

La millor forma d’accedir a aquesta illa és en avió, des de la capital de Xile, Santiago, o a través de creuers o vaixells.

IMPORTANT: Es recomana portar diners en efectiu, ja que hi ha pocs caixers automàtics a l’illa.
CURIOSITATS:
  • La seva capital és Hanga Roa.
  • Té una població de 035 habitants.
  • La llengua oficial és el Vanaga Rapanui i el castellà.
  • També se la coneix com a “Te pito o Te henua”, que vol dir “El melic del món” perquè la seva porció de terra es troba massa aïllada en el mar.
  • Els moais van ser construïts per representar els ancestres, governants i avantpassats més importants de Rapa Nui, que després de morts tenien la capacitat per estendre la “mana” o poder espiritual sobre la tribu per protegir-la.
  • Hi ha uns 900 moais a l’illa, dels quals uns 400 es troben a la pedrera Rano Raraku.
  • Els moais tenen cos, però està sota terra.
  • L’illa es considera una de les terres més aïllades del planeta.
  • El temps canvia molt sobtadament.