Minand, la mineria de criptomonedes com a negoci

Álvaro Castillo, estudiant de Dret i Global Governance, i Marc Garcia, estudiant d’Enginyeria Industrial, encaren la recta final de les seves carreres. Mentrestant, han apostat fermament per la mineria de criptomonedes, una manera de generar rendibilitat que continua guanyant adeptes arreu del món. Sota el nom de Minand, aquest binomi busca consolidar-se com la xarxa de mineria professional més important del Principat d’Andorra.

Fotos: César De Pablos
Per què una empresa dedicada a la mineria de criptomonedes?

Marc Garcia: Principalment perquè, ara fa tres anys, quan vam començar a descobrir el món de les criptomonedes, ens vam interessar a saber com es creaven. A mesura que anàvem entenent sobre noves criptomonedes i noves blockchains, vam entendre el potencial que tenia la mineria de criptomonedes.

Álvaro Castillo: Després d’invertir el nostre propi capital i generar el nostre propi patrimoni, hem pensat en aquells inversors qualificats que tenen la inquietud de començar a invertir en aquestes noves tecnologies. Normalment, els clients d’aquest perfil no saben com crear una wallet o com transferir fons des del banc a aquesta, motiu pel qual hem volgut donar un servei complet al client, amb un valor afegit.

Quin valor afegit?

A.C.: El client inverteix en la compra de màquines de criptomonedes, que nosaltres explotarem, però aquest les mantindrà en propietat. D’aquesta manera, l’inversionista tindrà els diners com a una renda més en el seu compte bancari.

En gestionar aquests diners, hi ha d’haver un marc normatiu a complir. Quines són les regulacions a les quals està subjecta Minand, considerant que Andorra encara no ha regulat les criptomonedes?

A.C.: Si bé hi ha un projecte de llei sobre el marc normatiu de les criptomonedes, Minand, per les seves característiques, no depèn en aquest moment d’aquesta legislació, perquè no deixem de ser un compra-venda de material informàtic com ara rigs o ASIC. Després que el client participa en el procés de compra-venda, fem un contracte de dipòsit i gestió. És a dir, els beneficis s’han de tributar com a rendes, en el cas del client, o impost de societats, en el cas dels nostres guanys.

Marc Garcia i Álvaro Castillo amb equips de mineria de criptomonedes
D’esquerra a dreta, Marc Garcia i Álvaro Castillo
Com és la relació amb els bancs?

M.G.: Faig el matís que la nostra experiència ens permet valorar totes les variables que incideixen en el muntatge d’un rig de mineria, no només des del punt de vista informàtic sinó també des de l’eficiència i el consum energètic. Ara bé, sobre els beneficis generats, aquests els justifiquem diàriament amb els bancs, per la qual cosa la relació és molt fluida i sense problemes.

Quina és la inversió mínima inicial per començar a generar beneficis?

A.C.: Pels preus actuals de les targetes gràfiques, un rig de mineria pot oscil·lar entre els 10.000 i 20.000 euros, ja que les especificacions tècniques entre una targeta i l’altra poden variar considerablement. Quant als ASIC, podem veure preus entre els 7.000 i els 14.000 euros. Aquesta és la inversió mínima per comprar només la màquina.

En quan temps es veuria el retorn d’inversió?

A.C.: És molt important destacar que l’inversionista està adquirint la màquina, un bé amb un valor intrínsec que ja està minant i generant criptomonedes. Malgrat que passin deu anys, un ASIC encara tindrà valor, no es depreciarà totalment.

M.G.: Segons els nostres estudis previs i projeccions futures, estimem que la rendibilitat d’inversió anyal podria estar entre un 18% i un 25% anyal amb els ASIC. Cal remarcar que nosaltres només informem, no assessorem.

El client pot decidir no liquidar les criptomonedes i mantenir el seu balanç en Ethereum o Bitcoin segons sigui el cas?

M.G.: Sí. El client té la llibertat de demanar que guardem les seves criptomonedes per vendre-les en un moment posterior. Si la cotització del Bitcoin augmenta, per exemple, el client veurà un major rendiment de la seva inversió.

A.C.: És a dir, el client de Minand té diferents vessants d’inversió que són: en primer lloc, la màquina per a minar; la rendibilitat que aquesta genera i, posteriorment, la criptomoneda en sí. Hem de recordar que estem subjectes al mercat i a la seva fluctuació, no estem inventant res de nou.

Com són les instal·lacions que teniu per acollir aquesta estructura de mineria?

A.C.: Tenim una nau industrial de 400 m2 en una zona obaga, freda, que facilita la tinença d’aquests equips.

M.G.: Certament, la nau compta amb sistemes d’entrada i sortida d’aire fred, així com sistemes de refrigeració per a l’època d’estiu en cas d’haver-hi onades de calor.

Hi ha vigilància?

A.C.: Sí. És part dels nostres valors afegits. Hi ha vigilància durant les 24 hores amb avís directe a la policia. Comptem amb assegurança a tot risc amb una de les companyies més importants del món, de manera que l’inversionista no hagi de preocupar-se per res, sinó de rebre els seus beneficis, mes a mes.

Veneu màquines de mineria als clients especialitzats que prefereixin gestionar els equips pel seu compte?

M.G.: En el cas dels ASIC, sí. Quant als rigs, no hi ha aquesta possibilitat perquè tota la configuració d’aquestes màquines la fem a partir d’uns resultats obtinguts amb anàlisis pròpies.

Quan pot costar un ASIC com l’Antminer S19J, que és un dels que promocioneu al vostre web?

A.C.: Entre 14.000 i 15.000 euros. Això inclou costos de trànsit duaner, assegurances extraduaneres, pagament d’impostos i la respectiva garantia de dos anys.

Quant als rigs de mineria, sabem que aquests serveixen per minar Ethereum, principalment. Amb la pròxima actualització de la blockchain d’Ethereum, el model de mineria (proof of work) passaria a ser proof of stake. Què fareu llavors amb aquests rigs?

M.G.: És important destacar que els rigs amb els quals minem Ethereum es poden fer servir igualment per minar altres criptomonedes. Quan menciones aquesta potencial transició de proof of work a proof of stake, cal dir que aquesta s’ha ajornat com bé apuntaven alguns analistes; en tot cas, nosaltres estem al corrent de tots les EIP (Ethereum improvement proposals o propostes de millora d’Ethereum).

A.C.: Les targetes gràfiques del rig fan una feina més eficient que les CPU per desxifrar els algoritmes de la blockchain. En aquest sentit, configurant el rig de la manera correcta, podrem minar altres criptomonedes.

“Un rig de mineria pot oscil·lar entre els 10.000 i 20.000 euros”

Un rig de mineria
Imatge referencial d’un rig de mineria
Quantes persones conformen Minand?

A.C.: A banda de nosaltres dos, comptem amb un departament comptable, un especialista fiscal i un informàtic. L’evolució del projecte ens permetrà incorporar més persones a Minand.

Quin paper juga la Companyia Internacional del Brillant en aquesta iniciativa empresarial?

A.C.: És un suport fonamental, ja que, mentre culminem els nostres compromisos acadèmics, la Companyia Internacional del Brillant, a través del meu pare, és la responsable legal i fiscal de Minand. Això sí, sempre estarem vetllant perquè els nostres clients obtinguin els resultats més satisfactoris i perquè els seus equips estiguin en bones mans.

Amb quantes màquines de mineria compteu actualment?

A.C.: En aquest moment, tenim 6 ASIC i 12 rigs de mineria completament operatius. Malgrat que hem començat fa poc temps, tenim la sort de comptar amb clients que estan molt interessats. Esperem que el pròxim any sigui de creixement exponencial.

Veieu amb bons ulls la possibilitat de tenir un marc normatiu que reguli les criptomonedes?

A.C.: És important que totes aquestes noves tecnologies i mètodes de pagament estiguin regulats per una institució que atorgui legitimitat a les criptomonedes, tant per part dels bancs centrals com dels governs, perquè aquestes tinguin la capacitat de ser universalment acceptades.

Creieu que en el mitjà termini les criptomonedes podrien ser un mètode estàndard de pagament?

M.G.: Arran de la crisi del coronavirus i l’auge dels codis QR, cada vegada és més tangible aquesta realitat. Veiem que, a El Salvador, Bitcoin és una moneda de curs legal i que les persones poden comprar el pa només escanejant un codi QR.


Què és un ASIC i què és un rig?

ASIC és una terminologia comuna per definir aquelles màquines dissenyades específicament per minar criptomonedes, especificacions de les quals podran variar en funció de múltiples factors. Els ASIC més comuns són aquells que desxifren l’algoritme SHA-256, utilitzat per Bitcoin. Per altra banda, els rigs de mineria són estructures de hardware fonamentalment muntades a partir de targetes gràfiques (GPU), risers, memòria RAM, placa base, processador i font d’alimentació. Actualment, els rigs són utilitzats per minar criptomonedes com Ethereum.