Álvaro Castillo: “Els diamants i l’or d’inversió són valors segurs”

S’està preparant a fons per convertir-se en el digne successor del seu pare, Manel Castillo, al capdavant de la Companyia Internacional del Brillant.Amb només 16 anys, Álvaro Castillo es va convertir en el taxador de diamants més jove de la borsa d’Anvers, a Bèlgica. Ara té 18 anys i està estudiant a ESADE.

Fotos: César De Pablos
Vas ser el taxador de diamants més jove de la borsa d’Anvers, com ho vas aconseguir?

Sí, tenia 16 anys quan em van presentar a la borsa d’Anvers com a taxador de diamants. Soc membre del Diamond Club d’Anvers, certificat per l’HRD, el Consell Superior del Diamant. Per obtenir la certificació de taxador de diamants, has de saber analitzar el color, la talla i la simetria de cada pedra, conèixer la seva procedència i totes les característiques. Llavors certifiques el diamant i estableixes el seu valor que es publica en la pàgina oficial on figuren els preus dels diamants. 

Quina part és més difícil de determinar?

El color és la part més complicada i difícil de determinar. Has de mirar-lo amb un microscopi de 10 augments o una lupa de 10 augments. El microscopi permet analitzar-ne més fàcilment els diferents angles per fer una taxació correcta. Cal tenir present que per a l’ull humà, és difícil fer la diferència entre els diversos colors, que van fins a la màxima puresa. Sempre s’ha de mirar amb llum solar o la seva versió artificial, la llum gemmològica, a una distància d’uns 20 cm. El diamant és carboni pur, amb inclusions internes de diferents materials que en canvien la tonalitat.   

D’on provenen els diamants més purs?

El diamant més pur és aquell que no té cap inclusió ni imperfeccions internes, i es classifica com a DFL, són pedres perfectes a nivell gemmològic. Només el 2% de la producció mundial tenen aquesta classificació. Els millors procedeixen de l’Índia, de la regió de Golkonda, una regió molt petita.    

Quants anys tenies quan vas agafar el primer diamant?

Era molt petit, devia tenir 5 o 6 anys… Pensa que a casa sempre hi ha hagut diamants, joies i or d’inversió, el meu pare és un gran especialista i tota la vida s’hi ha dedicat. He viscut aquest món tota la meva infància i joventut. 

La nostra operativa es desenvolupa a nivell financer, perquè ens dediquem a la inversió.

D’alguna manera et sents obligat a continuar la carrera del teu pare?

No, en absolut. Estic estudiant Dret i Global Governance, no sé a què em dedicaré en el futur, però et puc dir que la feina del meu pare m’agrada molt, per això vaig començar tan jove amb el tema de la taxació de diamants. És evident que continuar la professió del meu pare és una de les opcions que té més números per convertir-se en la meva feina principal, però encara soc jove i la intenció és viatjar pel món, conèixer diferents cultures i maneres de treballar per formar-me tot el que pugui.  

On teniu despatx?

El meu pare té despatx a Anvers des de l’any 1988, fem importació, exportació i venda de diamants i d’or d’inversió a nivell internacional, que són opcions segures i són un valor refugi per als inversors. Quan els mercats i les borses cauen, pugen els valors de l’or d’inversió i de diamants. Són productes ideals per compensar les carteres d’inversió. Amb tot, cal tenir present que la seva rendibilitat s’estima en un termini entre cinc i deu anys. A la Companyia Internacional del Brillant tenim despatx de representació a Roma, Singapur, Anvers i a Andorra. Ben aviat obrirem a Maurici. 

Álvaro Castillo i el seu pare, al despatxNo teniu res a veure doncs amb una joieria tradicional…

No, de cap manera. Som l’únic despatx majorista d’Andorra que es dedica íntegrament als diamants i a l’or d’inversió a nivell financerTreballem amb inversors i operem amb tots els bancs d’Andorra. També som els únics al país a estar reconeguts pel London Buillion Market, l’estament que fixa el preu mundial de l’or d’inversió, i pel que fa als diamants, som membres del Consell Superior del Diamant, amb seu a Anvers. Nosaltres només venem diamants ètics, amb certificat de procedència que demostra que no són diamants de sang, treballem amb una transparència total i amb certificats internacionals emesos per la borsa d’Anvers.  

A la Companyia Internacional del Brillant tenim despatx de representació a Roma, Singapur, Anvers i a Andorra”. 

________________________________________________________

L’Álvaro Castillo Murcia neix a Barcelona el 21 d’agost del 2000. Estudia al Col·legi Sil i després a l’Aula, Escola Europea. Arriba a Andorra amb 13 anys i segueix estudiant al Sant Ermengol i després a l’Àgora International School. Actualment està estudiant a ESADE un doble grau de Dret i Global Governance, una nova formació multidisciplinària que inclou temes com la geopolítica, economia, ciberseguretat, medi ambient i drets humans. Amb només 17 anys es converteix en el pilot més jove d’Espanya, quan es va treure el títol de PPLA, una formació que va començar als 14 anys. D’altra banda, als 16 anys obté el títol de Diamond Grader (taxador de diamants) a la borsa d’Anvers, Bèlgica. Li interessen els idiomes, parla català, castellà, francès, italià i està estudiant mandarí i alemany. Entre les seves aficions destaca l’esport en general, llegir, estar amb els amics i viatjar.