A punt per enlairar-se: situació de l’aeroport Andorra-La Seu d’Urgell

Després de diversos anys d’espera, el sistema GPS, ja és una realitat a l’aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell. Des de mitjans d’abril s’ha convertit en el primer aeroport d’Espanya a utilitzar aquesta tecnologia. A partir d’ara, es troba en condicions per a començar a operar amb vols comercials.

Fotos: Óscar Laborda

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo considera, que l’aproximació mitjançant GPS permetrà incrementar un 95% la seva operativitat. Per part seva, Àngel Ros, ambaixador d’Espanya a Andorra, afirma que “la crisi sanitària ha afectat tots els àmbits, menys, el procés d’homologació de l’aeroport. Aquest aeroport, des del 23 d’abril, va passar a estar homologat per a rebre vols amb maniobra instrumental basada en l’ús de tecnologia GPS. És una tecnologia de la qual ja es disposava, però no estava homologada a Espanya. Fins ara, per a aterrar en la Seu d’Urgell, l’aproximació era visual i feia que els vols comercials convencionals no poguessin aterrar. Aquest problema està resolt. Ara el que falta és realitzar acords amb companyies aèries que vulguin volar aquí.”

La instal·lació del GPS ha significat una inversió de 300.000 €. Aquest procés d’instal·lació, que es va posar en marxa l’any 2017, ha culminat recentment. El Secretari d’Infraestructura i mobilitat d’Aeroports de Catalunya, Isidre Gavín, confirma que la instal·lació de GPS permetrà operar en un percentatge superior en condicions climàtiques desfavorables. Tanmateix, redueix l’altura i la visibilitat que el pilot necessita per a poder fer la maniobra d’aterratge. Per això s’ha decidit fer aquesta inversió i aposta, perquè l’aeroport tingui un major potencial d’operacions”, diu Gavín.

Quadre informatiu sobre l'aeroport
Font: Govern d’Andorra

L’ús d’aquesta maniobra entrarà en vigor quan els operadors aeris puguin completar la seva formació presencial, que ha quedat pendent producte de la crisi sanitària. L’ambaixador ha precisat que aquesta formació “implica un matí de treball a Madrid, que es podrà fer quan les persones involucrades es puguin desplaçar cap a la zona en qüestió, però això dependrà de l’evolució de la pandèmia”. Per part seva, Isidre Gavín, considera que els efectes de la crisi sanitària han incidit en alguns processos per a la plena operativitat de l’aeroport. Un d’ells, es refereix a la formació dels tècnics aeris i, l’altre, a la inspecció preinicial visual d’AESA (Agència Espanyola de Seguretat Aèria), la qual preveu que es pugui realitzar en poques setmanes. “Crec que per al mes de juny es començarà a normalitzar l’operativitat”.

Per a Ros, l’aeroport pot funcionar, “té totes les condicions, si demà una companyia comercial vol volar, ho pot fer”. Per a això, indica que s’han de realitzar accions comercials, acords amb companyies aèries i en la mateixa línia que el Ministre Gallardo, en una primera fase “caldria apostar per companyies xàrter per a atreure turistes de diferents països”.

El Secretari d’Infraestructura i Mobilitat d’Aeroports de Catalunya, afirma que l’estratègia de màrqueting i promoció de l’aeroport es replantejarà tenint en compte la situació actual. S’orienta a la promoció de vols per a una tipologia de client específica.

Esquema de l'aeroport
Font: Govern d’Andorra

“Cal tenir en compte que aquest aeroport no rebrà vols de baix cost, ni de grans dimensions. Està dirigit a col·lectius més reduïts, especialitzats, grup de negocis, a una tipologia de clients d’alta capacitat adquisitiva. Un altre tipus d’accions que realitzem és la participació en  diferents Fires per a promocionar la nostra ubicació i destinacions. Respecte a la mena de vols i companyies aèries, prefereix no generar expectatives, ni donar noms, ni precisions, ja que encara no s’ha tancat cap proposta.  “El sector aeronàutic en general està travessant un moment molt difícil, ja que depèn del palanquejament financer i ha tingut una caiguda de l’activitat del 90 per cent. El que sí que podem dir, és que hi ha interès de companyies aèries. Aquesta tecnologia augmenta el potencial de l’aeroport i la seguretat de les operacions, però el sector necessita temps per a recuperar-se d’aquesta crisi sanitària”En relació amb la mena d’aeronaus comenta que podran operar aquelles que tinguin una capacitat aproximada de 72 places, que correspon al model d’avió ATR72 i altres tipus d’aeronaus amb capacitat menor.

Expectatives turístiques per a Andorra i els Pirineus

Per a Ros, el funcionament de l’aeroport és un aspecte molt positiu per a Andorra. “Permet fonamentalment, que vols xàrter amb turistes, especialment del món de l’esquí, i sobretot a l’hivern, puguin acostar-se més fàcilment a Andorra per a practicar l’esport. Pot tenir algunes limitacions, perquè és un aeroport de muntanya i només pot acollir avions d’una capacitat mitjana, de fins a 70 passatgers aproximadament. Però, rebria viatgers de mercats turístics que tradicionalment han utilitzat altres aeroports com ara el de Lleida o el de Barcelona”.

“L’aeroport Andorra- La Seu d’Urgell resol un important problema per a aquest país, que és tenir una porta a la navegació aèria, una entrada a través de l’aire. Per això, l’aeroport reforçarà el posicionament i coneixement d’Andorra en els mercats internacionals”. Cal recordar que és primer aeroport a tenir tecnologia GPS, és una “tecnologia barata i eficaç”, indica Ros.

“L’aeroport està creixent i la nostra prioritat és l’activitat aeronàutica” indica Gavín. “El benefici no serà tan quantitatiu com qualitatiu. El producte està orientat a clients que busquin experiències diferenciades. Serà un aeroport competitiu i per a Andorra significarà un canvi  radical per la rapidesa amb la qual podran arribar els grups turístics. Sobretot, la mobilitat associada al món dels negocis i empreses, la qual cosa genera una connectivitat molt més elevada que la convencional”.

Com a servei essencial, actualment l’aeroport continua funcionant i acollint vols d’emergència, vols mèdics i treballs aeris, entre altres operacions.

“Estem a l’expectativa de poder recuperar la normalitat del sector” diu Gavín. “En l’actual context és molt difícil fer previsions, ja que tot està condicionat per la mobilitat, però crec que per al mes de juny es començaran a normalitzar l’operativitat”.