Sònia Bigordà: “El primer motiu de consulta és l’angoixa que es viu en aquest moment”

És secretària de la Junta del Col·legi oficial de Psicòlegs d’Andorra, l’organisme que ha posat en marxa un servei d’assistència amb l’objectiu de donar suport psicològic a totes les persones que puguin sentir-se aclaparades per la situació de confinament. La Sònia està satisfeta del seu funcionament, que ha rebut 215 consultes.    

 -Com està funcionant el servei que heu posat en marxa des del col·legi 

Des de dimarts 17 de març al vespre quan vam començar fins avui 22 d’abril hem rebut un total de 215 demandes, entre trucades i correus electrònics, que han estat atesos per un dels 26 psicòlegs/òlogues col·legiats/ades que s’han prestat voluntàriament a participar en aquest servei.  

 -Va ser creat arran d’una demanda del Govern, o va ser a iniciativa vostra?  

Des de l’equip de la Junta del Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra vam creure que davant una situació com aquesta seria important donar suport emocional a la ciutadania. Treballem sempre en coordinació amb els diferents Ministeris de Govern i altres associacions i/o estaments.  

La franja d’edat més freqüent de les persones que ens consulten és de 35 a 55 anys

 -Quin és el procediment 

El COPSIA ha posat un servei d’assistència on l’objectiu és donar suport psicològic a totes les persones que puguin sentir-se aclaparades per la situació de confinament, que tinguin temors, por, ansietat o bloqueig emocional i necessitin suport per afrontar aquesta situació. La persona que ho necessita contacta amb el COPSIA (al telèfon 809031 o a copsia@copsia.ad) i deixa les seves dades bàsiques. Posteriorment, un/a psicòleg/òloga col·legiat/ada i voluntari/a truca a la persona i al cap d’uns dies realitza una segona trucada de seguiment. En el cas que la persona ho necessiti, després de la 2a trucada se li envia un llistat dels professionals de la psicologia col·legiats que li poden fer teràpia online.   

 -Quin és el perfil de les persones que han demanat ajuda 

De les consultes que s’han rebut s’extreu que el primer motiu de consulta és l’angoixa que es viu en aquest moment, experimentar un estat d’ànim baix i excessiva preocupació. Sovint també demanen orientació de com explicar aquesta situació de confinament als infants, familiars o com gestionar el diagnòstic o la pèrdua de familiars o de persones de l’entorn així com el dol que aquesta pèrdua comporta. La franja d’edat més freqüent és de 35 a 55 anys tot i que les consultes poden anar referides a qualsevol edat.  

Per no sentir-se sol és important tenir contacte amb el nostre cercle social

-Heu detectat alteracions importants en el comportament de les persones?   

Sabem que el 7% de la població pateix ansietat (segons lúltima enquesta Nacional d’Espanya de salut de 2017) i a causa del confinament és possible que els símptomes s’accentuïn. Les darreres setmanes, arran de l’allargament del confinament s’han agreujat les problemàtiques.  Cal recordar que els psicòlegs del país segueixen treballant a distància fent teletreball i per tant és important posar-se en contacte amb el professional de referència.   

 –Sobretot les persones que viuen soles?  

No especialment, però per no sentir-se sol és important tenir contacte amb el nostre cercle social a través de trucades, videotrucades, moviments veïnals com quan se surt a aplaudir als sanitaris.