Govern anuncia els sectors econòmics que obriran a partir del dilluns

A partir del pròxim dilluns, dia 18 de maig, entrarà en vigor la primera part de la tercera fase de represa de l’activitat econòmica, segons ha informat el cap de Govern, Xavier Espot, a la seva compareixença d’avui.

Fotos: SFGA/JAViladot

Arran dels resultats favorables en matèria sanitària i epidemiològica, el Govern d’Andorra ha anunciat els sectors econòmics que podran reprendre l’activitat, a partir del pròxim dilluns, entre els quals destaquen tots els professionals sanitaris i les consultes veterinàries. El cap de Govern, però, ha precisat que el nombre d’assalariats que s’hi incorporaran és d’aproximadament 2.000, quan actualment, en plena segona fase, hi ha 26.706 treballadors al mercat i 2.612 sota règim de guàrdia o permanència. Per tant, resten 13.755 persones per a incorporar-se a la plena l’activitat.

A banda dels professionals sanitaris i les consultes veterinàries, també obriran les seves portes les perruqueries, barberies i centres d’estètica, al mateix temps que la resta d’activitats industrials, les activitats d’edició i gràfiques, així com les agències de publicitat i d’intermediació de personal. El cap de Govern ha recordat que aquests sectors hauran d’adoptar les mesures de seguretat corresponents, com ara el foment del teletreball i la limitació de l’aforament, entre altres.

Cap de Govern i Ministre de Salut Andorra

Les autoritats sanitàries oferiran una formació extensiva als professionals de la perruqueria, barberies i centres d’estètica, per tal de garantir la higiene i extremar la sanitat en aquestes activitats que, per la seva naturalesa, comporta un contacte directe entre persones. “En un primer estadi, aquests centres obriran les seves portes amb cita prèvia, hauran de fer un procés de desinfecció després d’haver atès cadascun dels clients, però això l’acabarem de perfilar amb el personal tècnic de salut i, en perfecta coordinació i diàleg, amb els representants dels professionals que regenten aquest tipus d’establiments”, ha explicat el cap de Govern.

No hi ha data d’obertura de fronteres

Un punt important que ha tocat Xavier Espot, durant la roda de premsa d’avui, ha estat el de l’obertura de les fronteres amb Espanya i França, nacions veïnes que encara mantenen la restricció de mobilitat des de l’inici de la pandèmia a Europa. De moment, no hi ha data oficial confirmada per l’aixecament d’aquestes mesures.

Amb l’objectiu de coordinar les accions del Govern d’Andorra i compartir estratègies amb els estats veïns, s’ha creat un grup interministerial encapçalat per la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, en el qual participen els titulars dels ministeris Justícia i Interior, Economia, Salut, i Turisme, així com la Secretaria d’Estat d’Afers Europeus.