Important caiguda del sector automotriu

El sector de l’automòbil no ha estat aliè a la crisi sanitària provocada per la Covid-19 durant aquests últims mesos. Segons dades publicades pel Departament d’Estadística d’Andorra, s’han registrat 181 matriculacions de vehicles durant el mes de maig del 2020, la qual cosa suposa una variació percentual negativa del 58,7%, respecte al mateix període de l’any anterior.

Les xifres difoses indiquen que, durant els últims dotze mesos, es van matricular 3.670 cotxes, un 19, 1% menys, que, en igual lapse de temps de l’any passat, en el qual es van registrar uns 4.536 vehicles matriculats. Aquest descens en el nombre de matriculacions confirma que, el tancament de concessionaris, causat per la Covid-19, ha provocat un efecte negatiu en aquest sector.

Benjamí Andorrà, cap de vendes dels concessionaris de vehicles Pyrénées, assegura que la crisi sanitària afecta sens dubte al sector automotriu. “L’activitat prèvia a la Covid-19 s’estava desenvolupant de manera normal, amb un alt nombre de clients”. No obstant això, reconeix que s’ha produït una desacceleració en el sector des de fa alguns anys. Sosté que el tancament de les fronteres afecta l’activitat de manera significativa, ja que molts dels seus clients provenen de França o Espanya, però confia que aviat aquest sector comenci a repuntar. Malgrat la situació actual, confirma que, de moment, no ha estat necessari acollir-se a les ajudes del govern. “Hem mantingut la nostra plantilla al cent per cent, treballant a jornada completa”.

Andorrà afirma que és difícil fer un balanç en aquest moment, ja que des de fa una setmana han obert les seves portes novament al públic. Assevera que no es poden fer previsions a llarg termini, ja que la situació pot canviar fins que arribi el mes de setembre. Creu que la crisi no tindrà una repercussió directa en el preu dels vehicles.

Una dada que és important ressaltar, és que, segons l’informe publicat pel Departament d’Estadística, s’ha reduït la matriculació de vehicles de gasolina i els dièsel. Encara que les xifres continuen indicant que, aquest tipus de vehicles, són els més comprats del mercat. Es registren un total de 57 cotxes “Elèctrics cent per cent”, 71 del grup “Híbrids de gasolina no endollable” i 24 “Híbrids de gasolina endollable”. Pel que fa als vehicles “Híbrids de gasoil no endollable” i “Híbrids de gasoil endollable”, se n’han matriculat 11.

El pla Engega, llançat pel Govern d’Andorra, apunta a modificar aquesta tendència per a incentivar la compra de vehicles de mobilitat elèctrica. Andorrà indica, que aquest pla es rep amb gran entusiasme en el sector, igual que qualsevol altre que pugui sorgir i que serveixi per a promoure el consum. Confirma que, des de Pyrénées, ja estan habilitats per a fer front a les noves demandes. Considera que la desinformació que existeix, en relació amb el tipus de cotxe a comprar, perjudica en certa manera al mercat. Per això, des de Pyrénées es treballa per a oferir un servei integral i personalitzat. “Des del primer dia del confinament es van habilitar canals online per a mantenir el contacte amb els clients”. En l’actualitat s’ha realitzat una ampliació dels horaris d’atenció, de 8 a 18 h. S’atorguen cites prèvies als clients, es manté vigent el servei de finançament i el servei d’atenció postvenda per a donar-li als clients la seguretat que necessiten al moment de realitzar la compra del seu vehicle.

 L’ACA apunta a tancar l’any amb 10.000 socis

El president de l’ACA, Enric Pujal confessa que, un dels seus objectius abans d’acabar la seva gestió és tancar l’any 2020 amb 10.000 socis, malgrat la conjuntura econòmica, a causa de la Covid-19.

President ACA

L’objectiu que s’ha proposat l’ACA està molt prop de complir-se, ja que en l’actualitat la institució té al voltant de 9.600 afiliats. Enric Pujal considera que l’impacte econòmic i social de la pandèmia no ha repercutit, fins al moment, en la quantitat de socis subscrits. “En ser un negoci de cartera, l’impacte en el nombre de socis, és poc rellevant”, diu Pujal. Afirma que, des de l’entitat preveuen desenvolupar noves estratègies i projectes per a captar uns 400 nous socis. No obstant això, adverteix que la crisi sí que es reflecteix en la indústria automotriu, per la baixa matriculació de cotxes en els últims mesos, la qual cosa també afecta a l’ACA. Aquesta situació ha impossibilitat a l’ACA fabricar, vendre i facturar, plaques de matriculació. Igual que les proves esportives previstes per al mes de juny. L’única que es manté vigent és el ral·li d’Andorra, que tindrà lloc el mes de setembre, sempre que les circumstàncies ho permetin.

Pujal es mostra optimista en relació amb la reactivació de les vendes de vehicles, després de gairebé dos mesos sense activitat. “Estem començant a veure la llum després del túnel i desitjo el millor per a la indústria de l’automòbil”. Durant l’estat de confinament la institució no s’ha mostrat aliena a la situació de crisi provocada per la Covid-19. “Des de l’ACA hem participat en el fons solidari del Govern d’Andorra i cada soci ha donat un euro. Hem aconseguit reunir una suma aproximada de 9.600 euros”. Indica que no n’hi ha previst realitzar una reducció en la quota mensual dels abonats, ja que l’import de la mateixa no és elevat, i ronda els 8 euros per mes. No obstant això, afirma que s’està treballant per a desenvolupar algunes promocions per a tots aquells col·lectius que han estat en primera línia durant la crisi sanitària.

Admet una certa preocupació per la conducta incívica que s’ha observat en alguns conductors després del confinament i que posen en risc la seguretat de tots, però confia que tot s’anirà normalitzant.

Respecte a l’anunci del Govern de l’activació del Pla Engega, indica que l’Automòbil Club ha estat un dels precursors de l’ús del cotxe elèctric, per a reduir la contaminació, preservar la naturalesa i fomentar la mobilitat sostenible. Sosté que el futur del nostre país passa per la mobilitat elèctrica i confia en els grans esforços que s’estan realitzant, des de la indústria de l’automòbil, per adaptar-se i respondre a les noves demandes del mercat. “Tothom està demanant a crits un canvi i anar cap a una mobilitat més eficient. Aquesta pandèmia precipitarà a les marques l’evolució cap a la mobilitat sostenible, que va més enllà de l’ús del cotxe elèctric. Implica una modificació en els desplaçaments en transport públic, a peu o amb bicicleta. Tots hem de viure i desenvolupar nous hàbits als quals no estem acostumats. Fer veure una altra mobilitat a les persones a Andorra, on la majoria agafa el vehicle per a fer pocs metres. Aquesta és una de les missions de l’Automòbil Club”.

Respecte a les previsions per al futur, manifesta que continuen treballant amb vocació de servei, per a tots els socis, desenvolupant solucions i projectes d’assistència que li permetin als seus afiliats sentir-se cada vegada més atrets i orgullosos de formar part de l’ACA.