Quan i com tornarem a viatjar?

Les agències de viatges del Principat s’han vist notablement afectades pel nombre tan elevat de reserves cancel·lades, que han arribat en forma d’allau a cadascuna de les seves oficines. Tot i que l’escenari és complicat, l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra (AAVA) treballa per donar solucions a milers de viatgers que mantenen l’esperança de continuar descobrint nous destins molt aviat.

Des del punt de vista econòmic, les agències de viatges són un dels sectors més afectats per la Covid-19, ja que el turisme, com a indústria, s’ha paralitzat gairebé totalment. De fet, per a Maica Terrones, vicepresidenta de l’AAVA, la previsió és que les agències de viatges seran de les últimes en recuperar la seva activitat comercial, ja que depenen de molts factors, com ara l’evolució sanitària en cada país, les restriccions de vols, el tancament de fronteres o el temor dels viatgers.

Per a les agències de viatges andorranes, tant receptives com emissores, els ingressos han caigut exponencialment, però no així la càrrega de feina, ja que les mesures sanitàries han comportat que molts viatgers quedessin atrapats a diferents països del món. En aquest sentit, les agències han gestionat la repatriació, cancel·lació o modificació de reserves i altres activitats administratives, de manera que cada viatger pogués tornar a casa de manera segura, ja que “el servei de les agències no tanca quan el client compra el seu viatge, sinó quan ha tornat al seu lloc d’origen. Nosaltres estem a disposició de defensar els drets dels clients davant les línies aèries, operadors turístics i hotels. Llavors fem una crida a la gent d’Andorra perquè confiï en les agències de viatges del país”.

Segons les estimacions de l’AAVA, des de desembre del 2019 fins a abril del 2020, les agències receptives haurien registrat una caiguda del 45% dels seus ingressos respecte del mateix període de l’any passat, mentre que la davallada per a les agències emissores ha estat del 60%. Per al mes de maig, a falta d’una confirmació final, la previsió d’ingressos oscil·lava entre el 0% i el 10%, situació que genera alarma en el sector, malgrat que les agències treballen per oferir productes turístics de cara al 2021.

Amb un escenari així, quina és l’aposta? Per a Maica Terrones, l’opció més adient per a les agències emissores és potenciar el turisme de proximitat, amb destinacions franceses i espanyoles, una vegada els estats veïns autoritzin l’obertura de fronteres. Una situació que podria ajudar a millorar la situació del Principat i de les agències receptives, sempre que França i Espanya considerin Andorra com a destinació domèstica, però encara les negociacions no han donat un veredicte definitiu. “Estem lluitant per oferir opcions properes i accessibles amb cotxe, amb allotjaments que tinguin totes les garanties sanitàries”, indica la vicepresidenta de l’AAVA, que confia que, entre juliol i agost, l’activitat turística es reprengui de mica en mica.