El sentit de la pertinença i d’identitat es reforça amb la nova campanya per l’ús del català al país

“En català fa goig” és el lema de la nova campanya impulsada pel ministeri de Cultura i  el Servei de Política Lingüística, que té com a principal objectiu promoure l’ús de la llengua oficial al país.

Segons va explicar la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, durant la roda de premsa realitzada el passat 20 de desembre, el missatge que es vol transmetre amb aquesta campanya posa en relleu expressions pròpies de la llengua per estimular el sentit de la pertinença i d’identitat amb relació a l’ús del català al país. En aquest sentit, Riva també va destacar que s’ha de prendre consciència de la riquesa de la llengua i impulsar el seu ús no només entre els catalans parlants, sinó també entre la gent que hi viu al país i aprèn català.

La campanya proposa un conjunt d’il·lustracions que mostren el significat de diverses expressions o frases fetes pròpies de la llengua catalana en general i, en algun cas, de la variant nord-occidental que es parla a Andorra. També es va fer extensiva a través de les xarxes socials i es va complementar amb càpsules de vídeos creades a partir d’algunes animacions gràfiques per llançar la campanya a les pantalles del cinema Illa Carlemany.

Tancament positiu de la setmana de la pedra seca a Andorra

Les activitats programades en el marc de la setmana de la pedra seca van cloure amb l’anunci dels guanyadors del concurs fotogràfic d’Instagram ‘L’art de la pedra seca’.

Enguany, el concurs va comptar amb la participació d’aproximadament 250 imatges i el jurat format per dos professionals de la fotografia i una representant de Cal Pal van ser els encarregats de seleccionar els cinc finalistes, tot tenint en compte la capacitat de les imatges per evocar els valors del patrimoni en pedra seca. Les tres primeres imatges van rebre un premi de 500, 300 i 200 euros, respectivament, i el quart i cinquè classificats van guanyar un lot de llibres i dues entrades per a esdeveniments culturals del país.

Tant el departament de Patrimoni Cultural d’Andorra, així com l’Espai sociocultural Cal Pal van fer un balanç molt positiu d’aquesta última edició, que va tenir lloc entre el 19 i el 28 de novembre. Un any més aquesta iniciativa permet difondre la tasca que, des de fa uns quants anys, s’està fent a Andorra per mantenir i posar en valor el patrimoni cultural i paisatgístic del país.

Segona edició del programa Work and Holiday entre Andorra i Canadà

Des del 21 de desembre es troba oberta la segona convocatòria per participar en el programa en el programa Work and Holiday entre el Principat d’Andorra i el Canadà, així ho va informar el ministeri d’Afers Exteriors.

El programa es va iniciar l’any passat i ofereix l’oportunitat als joves andorrans de viatjar al Canadà i a la inversa, amb l’objectiu de conèixer el país i poder treballar-hi. Per poder participar del projecte, els candidats han de ser de nacionalitat andorrana o canadenca i tenir entre 18 i 30 anys en el moment de la sol·licitud. Cal destacar que les places s’atorguen per ordre d’inscripció. Si compleixen tots els requisits i obtenen una plaça, rebran una carta de presentació i tindran un any per desplaçar-se al Canadà i activar el seu visat Work and Holiday.

Els nacionals andorrans que vulguin formar part d’aquesta segona edició del programa Work and Holiday s’han d’inscriure a l’enllaç www.canada.ca/fr/immigration-refugies-citoyennete/services/travailler-canada/eic.html. Pel cas dels nacionals canadencs que estiguin interessants en el programa Work and Holiday a Andorra es podran apuntar, a partir del 7 de gener del 2022, a través d’aquest link  www.exteriors.ad/ca/work-and-holiday-canada.

Juli Barrero va presentar ‘Líquid’, el seu darrer treball discogràfic

Al fòrum de l’FNAC Andorra, el cantant i compositor Juli Barrero va presentar ‘Líquid’, un treball discogràfic conformat per quatre cançons inèdites, que són el single ‘Plou a la Massana’ i els temes ‘Dones d’aigua’, ‘Il·lumina el meu món’ i ‘Llei de vida’.

‘Líquid’ és producte dels moments d’inspiració que l’artista va viure durant el temps de confinament causat per la pandèmia. Barrero va explicar que el nom de la seva obra es deu parcialment al fet que “la situació que estem vivint amb la pandèmia és canviant, dia rere dia, i no hi ha res més variable que el líquid”, segons va ressenyar l’ANA.

Els videoclips d’aquestes cançons s’estrenaran el pròxim 15 de gener.

La capital tindrà un carrer amb el nom de la primera dona consellera general

El Comú d’Andorra la Vella, a través de la seva titular, Conxita Marsol, va homenatjar la Mercè Bonell Bertran, primera consellera general del país (1984-1985) i veïna de la parròquia de la capital, per la seva tasca pionera com a parlamentària. Així, doncs, el nom de l’exconsellera passarà a identificar un carrer adjacent a la nova Seu de la Justícia, arran del creixement urbanístic que ha afrontat la zona durant els darrers mesos.

A l’acte, hi van assistir el cap de Govern, Xavier Espot; la síndica general, Roser Suñé, i el cònsol menor d’Andorra la Vella, David Astrié, que van aplaudir l’homenatge pel seu tarannà reivindicatiu quant al reconeixement a les dones precursores i emprenedores del Principat d’Andorra.

“Pégate” i ” Comment oublier”, els nous videoclips de Martha Roquet

“Feia temps que volia fer alguna cosa diferent, però guardant el meu estil i crec que ho he aconseguit”, va afirmar la cantautora andorrana, Martha Roquet, sobre el seu darrer treball discogràfic, “Pégate”.

L’artista andorrana va manifestar que “Pégate” està tenint molt bona acollida pel públic i que cada vegada té més seguidors i més visites en YouTube. Després d’aquest darrer treball, Roquet va presentar un nou tema “Comment oublier”, la seva primera composició en francès amb un ritme més electrònic. El videoclip va ser enregistrat amb un equip de dones, Alejandra Pereyra com a càmera i direcció i Gabriela Pereyra en maquillatge i perruqueria. En aquest sentit, Roquet va explicar que van muntar un equip femení “perquè creiem en l’empoderament femení, volem trencar els desavantatges de les barreres estructurals de gènere”.

D’altra banda, l’artista va explicar que fora de l’àmbit musical ha iniciat fa poc un projecte de coaching motivacional i emprenedoria per ajudar a la gent a trobar la seva passió i millorar la seva vida.