Cal Pal va presentar una exposició per a connectar amb la memòria històrica

 

El passat 16 de març es va inaugurar a Cal Pal l’exposició “Refugiats. Andorra, país d’acollida”, una mostra temporal disponible fins al 9 de gener de 2024,  que ret homenatge a tots els refugiats que han passat pel nostre país i que reflexiona al voltant d’aquesta problemàtica que afecta milions de persones arreu del món.

Fotos: ANA

L’exposició fa un recorregut per la història dels refugiats que han passat pel país, a través de material d’arxiu i fotogràfic, material de guerra i audiovisual, i de la proposta de diverses activitats itinerants. Tot amb la voluntat de connectar amb la memòria històrica i de fer una reflexió sobre una situació que, actualment, pateixen milers de persones que han hagut de fugir del seu país a causa de la guerra o per alguna altra mena de conflicte.

Xavier Llovera és el comissari d’aquesta exposició, que mostra com un país tan petit com Andorra i els seus habitants van reaccionar i actuar davant de l’arribada dels refugiats, sobretot durant les guerres carlines, les guerres mundials i la Guerra Civil Espanyola. En els anys de la Guerra Civil Espanyola, Andorra va veure passar pes les seves muntanyes unes 17.000 persones que fugien d’aquesta, mentre que durant la Segona Guerra Mundial van ser 8.000 persones els refugiats que van passar pel Principat. Alguns passaven per les fronteres, altres morien a la muntanya i altres es van arrelar al país, sent una peça clau per al creixement econòmic d’Andorra. Aquest fet, també va consolidar el Principat com un país d’acollida, ja que va ser la seu de centenars de refugiats.

Com a complement a la mostra, Cal Pal proposa altres activitats itinerants, com ara ponències, presentacions de llibres i, de cara a l’estiu, cinema a la fresca i una obra de teatre, tot vinculat amb aquesta temàtica. “Refugiats. Andorra, país d’acollida”, es pot visitar a Cal Pal els dissabtes, de 10 a 14 hores i de 15 a 19 hores, i els diumenges, de 10 a 14 hores.