El Mirador Solar de Tristaina, l’aposta d’Ordino Arcalís per a l’estiu

El passat 5 de juliol, Ordino Arcalís va presentar a la premsa el nou Mirador Solar de Tristaina, una estructura de 25 metres de diàmetre que permet gaudir de vistes panoràmiques, de 360 graus, des del pic de Peyreguils.

Fotos: César De Pablos

Mirador solar de Tristaina

Sobre la conca de Creussans, s’hi va erigir una nova estructura d’interès turístic que, segons Joan Viladomat, president de Grandvalira Resorts, és un pas ferm cap a l’objectiu de recaptar, durant l’estiu, un 25% de la facturació total de Grandvalira. “A Andorra no hi ha cap estació que ho faci”, subratllava Viladomat, qui va explicar que el Comú d’Ordino li ha insistit, durant els darrers anys, la necessitat d’impulsar el turisme estival.

presentació del Mirador solar

L’estructura va ser presentada a la premsa a la terrassa del restaurant La Coma d’Ordino Arcalís, en un acte en el qual van participar el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres; els cònsols d’Ordino, Josep Àngel Mortés i Eva Choy; el director de Màrqueting de Grandvalira Resorts, David Ledesma; els dissenyadors del projecte, Sergi Riba i Toni Riberaygua, així com el mateix Joan Viladomat.

Elevar la qualitat del turisme

La posició del ministre de Turisme i Telecomunicacions és molt optimista, ja que creu que l’estructura, situada a 2.701 metres d’altitud, “és una mostra més de la diversificació que fan les estacions d’esquí per fomentar la temporada d’estiu. Només puc felicitar Ordino-Arcalís per haver fet aquest mirador solar de mides espectaculars i molt ben integrat a la natura, que fa que els turistes puguin veure una altra cosa i gaudir de la natura després d’aquest temps de pandèmia”.

Si bé no té quantificada l’expectativa del seu ministeri envers l’impacte econòmic d’aquesta obra, Jordi Torres va manifestar que l’objectiu és elevar la mitjana de consum intern dels turistes, a través d’una oferta que combini natura i sostenibilitat, valors que, des de la seva perspectiva, són completament compatibles amb la ‘Marca Andorra’.

El Comú d’Ordino, “encantat”

El cònsol major de la parròquia ordinenca, Josep Àngel Mortés, no va escatimar en elogis per a l’equip que va dur a terme aquest projecte de gran envergadura. “Des del Comú d’Ordino estem encantats”, va expressar el màxim titular de la corporació, qui va agrair a SAETDE i la família Viladomat el desenvolupament del Mirador Solar de Tristaina, que “tindrà un impacte positiu no només a Ordino sinó a la resta de parròquies”. Per a Eva Choy, cònsol menor, “és indiscutible” l’impacte dinamitzador d’Ordino-Arcalís i “aquest mirador serà un complement excepcional per a l’estiu”.

Josep Àngel Mortés
Més que un mirador

Inspirat en el descobriment del Bonaventura Adellach, el nou mirador de Tristaina té una funció de rellotge solar que busca homenatjar el fenomen de ‘la muntanya solar’ d’Arcalís. L’estructura, amb forma d’anell de 25 metres de diàmetre, va costar uns 400.000 euros i té un pes de 32 tones. Joan Viladomat, de manera anecdòtica, va recordar que el cost de la instal·lació del giny va ser possible gràcies a una “decisió arriscada”, quan, a causa de la pandèmia, el preu del ferro era considerablement més baix.

Rellotge del mirador solar