(+Fotos) Entrega dels Premis Literaris Sant Jordi 2022

Els XL Premis Literaris Sant Jordi 2022 reconeixen, una vegada més, el talent literari i artístic dels joves estudiants del Principat.

Fotos: Noelia Farias

Convocats per la Conselleria d’Educació de l’Ambaixada d’Espanya a Andorra i pel Col·legi Espanyol Maria Moliner, en l’acte de lliurament dels Premis Sant Jordi, hi ha participat Ester Vilarrubla Escales, ministra d’Educació i Ensenyament Superior del Govern d’Andorra; el Ministro conseller, Enrique Conde, de l’Ambaixada d’Espanya a Andorra; la consellera d’Educació suplent, Carmen Gómez; José Manuel Da Silva, Cònsol Honorari de Portugal a Andorra; el director del Col·legi Español María Moliner, Aurelio Corral; Albert Batalla, director de BOMOSA Fundació, i Enric Giménez, delegat Escolar a Catalunya, Balears i Andorra de l’Editorial Barcanova del Grupo Anaya.

Entrega dels Premis Literaris Sant Jordi 2022

L’esperit i l’objectiu principal dels Premis de promoure i estimular les inquietuds literàries dels joves del país, fomentar el gust per la lectura i facilitar‐ne la seva manifestació no només en català i castellà, sinó també en francès, portuguès i anglès.

Com cada any, la participació ha estat oberta als alumnes d’educació secundària, Batxillerat i Formació Professional dels centres educatius dels tres sistemes. En aquesta edició s’han presentat 695 obres, i, per tant, s’ha incrementat la participació un 213% a causa del canvi de sistema del concurs. En aquesta edició s’ha fet una preselecció a cada centre educatiu.

Enguany, ha participat com a part del Jurat dels Premis i autor del text introductori a l’apartat de poesia amb el poeta andorrà Manel Gibert, guardonat amb Premi del 1r Concurs de Poesia Dia Mundial del Llibre (1998); Premi del 5è Concurs de Poesia Dia Mundial del Llibre (2002); Premi de Poesia Miquel Martí i Pol (2005). Els altres textos introductoris els han escrit docents de diverses escoles (Aurelio Corral, Samuel Sánchez, Laura Sayago i Gonzalo Sanzo), el poeta i traductor Salvador Oliva, i l’escriptor juvenil Arturo Padilla; el Sr. Turi Mora com a part dels patrocinadors i Yolanda Varela, consellera d’Educació de l’Ambaixada d’Espanya a Andorra, com a convocant. També hem comptat amb la interessant ponència de l’escriptor, fotògraf, professor, actor, Jordi Folck.

El Jurat que valora els treballs, que es presenten sota pseudònim, ha atorgat 18 premis literaris i un d’il·lustració, corresponent al treball de la Lucia Guzmán Pastor, alumna de 4t d’ESO del Col·legi Espanyol Maria Moliner. La seva il·lustració ha servit com a cartell del concurs i portada del llibre, i ha estat utilitzada com a imatge en els diplomes entregats a l’alumnat guanyador. Cal destacar la forta presència de noies guanyadores en el concurs literari molt semblant a l’edició anterior (13 noies i 5 nois). La mateixa noia ha guanyat el premi d’il·lustració i un literari, i una altra ha rebut dos premis literaris. Els col·legis que han obtingut un major nombre de premis han estat el Col·legi Espanyol Maria Moliner (7 –set‐) i el Col·legi Sant Ermengol (5 –cinc), tots dos pertanyents al Sistema Educatiu Espanyol.

El concurs ha comptat amb el patrocini de BOMOSA Fundació, l’Editorial Barcanova del Grup ANAYA, l’empresa BYLD, l’Institut Camões i l’AFA del Col·legi Espanyol Maria Moliner, a més de la cessió de la Sala Claror per part del Comú de Sant Julià de Lòria. Les vuit modalitats premiades són: Il·lustració; Narrativa, Poesia i Teatre (en dos apartats: menors i majors de 15 anys) i Assaig, indistintament en llengua castellana i catalana; i els Premis Especials en Llengua Portuguesa, Llengua Francesa i Llengua Anglesa.