(+Fotos) Falles a l’andorrana: foc, pólvora i color

Els fallers valencians van fer que els andorrans gaudissin de tres dies molt intensos amb motiu de la festa de les Falles de València, que van aterrar per segona vegada al nostre país. La valoració feta pel Comú de la capital i per l’associació Fallers pel Món, responsable de portar els fallers al Principat, és completament positiva.

Fotos: Comú d’Andorra la Vella/Tony Lara · Paula Cristina

Falles de València a Andorra la VellaAndorra la Vella va acollir exitosament la celebració de les Falles de València. Els dies 14, 15 i 16 d’abril, els carrers de la capital andorrana es van omplir de color, música i alegria amb motiu d’una de les festes més populars i emblemàtiques de la Comunitat Valenciana, amb la qual els indrets més icònics de la parròquia van rebre una grandíssima afluència de valencians i andorrans.

Falles de València a Andorra la VellaLa degustació d’àpats populars va ser, sens dubte, un dels grans atractius de la celebració. Evidència d’això va ser l’exhauriment de les més de 2.400 racions de fideuà i 2.700 de paella que es van preparar a l’envelat instal·lat sobre l’aparcament del Parc Central.

Falles de València a Andorra la VellaEl cònsol major d’Andorra la Vella, David Astrié, que va fer una valoració molt positiva de la convocatòria, va destacar la simbologia de la falla d’Andorra la Vella i el caràcter humorístic d’aquesta, ja que el públic va ser testimoni de la crema de monuments i elements representatius de la parròquia, però a escala, com ara el Pont de París, un dels pensadors que conformen l’obra dels Set Poetes i fins i tot el telefèric del Pic del Carroi.

Falles de València a Andorra la VellaExplosió massiva

La mascletà de diumenge va ser un dels actes més esperats i espectaculars de les Falles d’enguany, aconseguint aplegar una grandíssima quantitat d’espectadors als voltants de l’aparcament d’autobusos Centre Ciutat. L’estrèpit de les explosions es va sentir amb especial força a l’Estadi Nacional, on al mateix temps es disputava el partit entre l’FC Andorra i l’SD Huesca.

Sobre la mascletà, Astrié va dir que aquesta “no tenia res a envejar a la de València, fins i tot el tonatge d’explosius era igual o superior”. A més a més, el cònsol de la capital va detallar que el fet d’acollir les Falles de València a Andorra la Vella va tenir un impacte molt significatiu en el teixit econòmic de la parròquia, ja que va fer possible que els establiments hotelers d’aquesta i altres parròquies limítrofs omplissin les seves habitacions.

Falles de València a Andorra la VellaEl president de l’entitat Fallers pel món, José Enrique Amores, va veure amb bons ulls l’afluència de ciutadans valencians a la celebració i va indicar que aproximadament unes 3.000 persones es van desplaçar des de diferents racons de la Comunitat Valenciana per a gaudir de les Falles al nostre país.

Tot i que no es descarta una nova celebració de les Falles de València a Andorra la Vella, Astrié i Amores han manifestat que encara és “prematur” i que la dinàmica de Fallers pel món és traslladar la festivitat a ciutats diferents cada any. En tot cas, la celebració de les Falles de València a Andorra la Vella ha estat una oportunitat única per gaudir d’una de les festes més espectaculars i divertides del calendari festiu de la Comunitat Valenciana, així com de les sinergies creades entre Andorra i València.

Troba més fotos aquí:

Falles a l’andorrana: foc, pólvora i color