Les Caramelles es tornen a sentir al poble d’Ordino

El 9 d’abril passat, la Coral Casamanya i cantaires de la parròquia es van unir per a omplir de joia i música els carrers del poble d’Ordino i celebrar Diumenge de Pasqua. Els recitals itinerants van tenir com a punt de partida la plaça Major i es van estendre a altres indrets de la vila.

Fotos: Comú d’Ordino

Caramelles a OrdinoReconegudes com a bé immaterial a la secció quarta de l’Inventari General de Patrimoni Cultural d’Andorra des del 2010, les Caramelles d’Ordino –i també les de Sant Julià de Lòria– són una de les manifestacions culturals més arrelades de la Pasqua al Principat, més concretament del Diumenge de Resurrecció. Es tracta d’una cantada de cançons tradicionals que el grup de caramellaires, enguany representats per una dotzena de membres de la Coral Casamanya i infants de la parròquia, duu a terme a diferents indrets del poble a canvi d’un donatiu.

Recollida de donatius a les Caramelles a OrdinoPer a fortuna dels cantants i dels veïns, durant el matí i migdia del passat diumenge 9 d’abril, el bon temps va permetre la realització de l’activitat tal com estava prevista, un factor que cal posar en relleu ja que, en ocasions anteriors, les Caramelles han estat minvades per inclemències climatològiques i fins i tot per la Covid-19. Sobre aquest últim aspecte, va reparar Eva Choy, cònsol menor d’Ordino: “La pandèmia no ha fet que canviï aquesta tradició i continuem tenint els cantaires com cada any. Estem molt contents que la tradició no s’hagi perdut”.

Caramelles a OrdinoChoy va lloar també la proactivitat de la Coral Casamanya, dirigida per Josep Puig, quant a la preservació de les Caramelles, que inclouen en el repertori algunes cançons de creació pròpia, autoria de Lourdes Pons i Guillem Benazet, tots dos veïns ordinencs. Tampoc no hi va faltar l’entonació de ‘El gran Carlemany’, himne nacional del Principat.