Júlia Muratet, rere la corona de Miss International Espanya

Sempre ha estat vinculada al món del modelatge, però mai s’havia plantejat l’objectiu de convertir-se en reina de la bellesa. Amb 28 anys, la Júlia Muratet Carmona, nascuda a Barcelona i resident d’Encamp, és professional de la Publicitat i Relacions Públiques, amb màster en Protocol, Relacions Institucionals i Gestió d’Esdeveniments, però també pot presumir de ser l’actual Miss International Catalunya, una fita que li permetrà aspirar a la corona de Miss International Espanya, entre els dies 30 d’abril i 7 de maig.

Fotos: Francisco Almendros
Acabes de guanyar el certamen de Miss International Catalunya i ara optaràs a la corona de Miss International Espanya. Com et prepares per a aquest nou concurs que segurament serà igual o més exigent?

Val a dir que aquest concurs s’havia de realitzar abans de la pandèmia, però, a causa del confinament, no es va poder fer fins ara. L’any passat, en participar també al certamen Miss World Spain, representant Terol, vaig tenir l’oportunitat de descobrir aquest món des de dins. Així que, quan vaig assumir el repte de Miss International Catalunya, ja sabia que era un món molt competitiu, ple de rivalitats i en el qual calia estar ben preparada. Era una persona més forta, sobretot psicològicament.

Quina ha estat la teva qualitat més determinant per a resultar coronada Miss International Catalunya?

Crec que, sobretot, saber comunicar-me i parlar amb la gent. A Miss International Catalunya, hi vam quedar tres finalistes i, per a decidir la guanyadora, cadascuna havia de respondre una pregunta. El fet de tenir 28 anys, de tenir a sobre una carrera vinculada al món de la comunicació, m’ha ajudat a tenir aquesta fluïdesa que, al final, em va permetre guanyar.

Júlia MuratetSi bé representaràs Catalunya al certamen espanyol de Miss International, potser d’alguna manera també sents que alces la bandera d’Andorra?

Sí, i tant que sí. En ser resident, em sento cada vegada més d’aquí. De fet, m’han proposat representar Andorra en un certamen que es realitzaria a Nàpols, el novembre vinent. Es tracta d’un concurs molt reconegut i serà retransmès a través d’Amazon Prime. M’agradaria representar Andorra, un país en el qual em sento com a casa

Quins aspectes has hagut de reforçar i quins aprenentatges t’han deixat aquestes experiències?

Quan em vaig presentar al meu primer certamen, em faltava preparació de passarel·la, oratòria i de posat fotogràfic, qüestions que he estat treballant durant els últims mesos amb una perspectiva més internacional. En la passarel·la no hi ha cabuda pels errors, t’has de notar relaxada, somrient i sempre segura. Des del punt de vista personal, remarcaria el fet d’haver-me enfortit psicològicament, ja que, malauradament, els certàmens de bellesa també són un món molt hipòcrita en què alguna gent no és del tot transparent. És un context en el qual has d’aconseguir les coses per tu mateixa i, si no creus en el teu valor, difícilment podràs convèncer algú perquè hi cregui.

Parlem dels inicis. En quin moment de la teva vida vas decidir entrar al món dels certàmens de bellesa?

Va ser producte de la casualitat. El director de diferents certàmens de bellesa de Catalunya em va contactar a través de les xarxes socials i em va dir que els interessava el meu perfil i que, si estava disposada, m’hi podia presentar i optar per una candidatura. Va ser tot just abans de la pandèmia.

Imagino que l’experiència ha estat tot un repte.

Sí! Crec que el més desafiant ha estat compaginar-ho tot amb el treball i la vida personal.

Quant al treball, encara continues al sector de les Relacions Públiques?

Actualment, no. Soc professora d’escacs, ja que hi jugo des dels 7 anys i vaig arribar a ser subcampiona d’Espanya. Ara mateix exerceixo com a professora a les diferents escoles i formo part de la Federació d’Escacs Valls d’Andorra (FEVA).

“El més desafiant ha estat compaginar-ho tot amb el treball i la vida personal”

El fet de guanyar Miss International Catalunya t’haurà obert alguna porta amb potencials patrocinadors i marques.

Des del primer dia que vaig guanyar la corona de Miss International Catalunya, he rebut diferents propostes per anar a passarel·les, fer shootings, presentar productes de cosmètica… La veritat és que la situació m’ha sorprès, perquè m’he adonat que potser em segueix més gent del que jo imaginava.

Consideraries deixar-ho tot per a dedicar-te exclusivament al modelatge?

De moment, no. Estic molt bé ara mateix com per deixar-ho tot.

La teva família t’ha acompanyat al llarg d’aquest viatge?

Sempre m’he sentit recolzada per ells i han estat presents en tot moment per a ajudar-me. Tinc la certesa que puc trucar als meus pares i la meva germana sempre que faci falta i que mouran cel i terra per mi. Ha estat molt important sentir el seu suport.

Els detractors dels certàmens de bellesa defensen que aquest tipus de concurs perpetuen i legitimen els estereotips de gènere. Comparteixes aquesta valoració?

Penso que ja no només es busca una cara bonica i un cos bonic. Si bé la gent ens veu maquillades i molt arreglades, la realitat és que aquests concursos busquen una persona integral, que sigui capaç d’influir positivament en altres persones i representar l’empoderament femení.

És cert que aquests certàmens poden ser entorns agressius i masclistes?

Considero que sí. Cadascú hauria de poder marcar-se els seus límits i poder enfortir-se psicològicament per a suportar les crítiques que puguin venir, tant d’homes com de dones. Si bé encara és un món masclista, també m’agradaria que hi hagués una mica menys de rivalitat entre nosaltres. Sé que estem competint, però, si les dones ens donem suport, serem molt més fortes i, juntes, no deixarem que ningú ens humiliï.

Quin t’agradaria que fos el teu llegat? Animaries altres noies a competir-hi?

Sí que les animaria, però com un extra, no com per a dedicar-s’hi exclusivament, ja que aquest és un món molt dur, ple de rivalitats. Personalment, m’agradaria ser un exemple per a altres noies jovenetes que pensen que no són tan guapes i que no es veuen capaces de ser el que desitgen. Vull que vegin en mi que elles també poden arribar a ser la seva millor versió i aconseguir allò que somien.