L’obra del fotògraf de Mauthausen al CAEE

Fins al 19 de maig encara es pot veure al CAEE l’exposició ”Més enllà de Mauthausen” que recull 132 reproduccions en blanc i negre del treball del català Francesc Boix, conegut com el fotògraf de Mauthausen.

L’obra de Francesc Boix retrata l’horror del camp nazi viscut en primera persona. El fotògraf va caure presoner dels alemanys el juny de 1940 i posteriorment va ser traslladat a Mauthausen on va ser empresonat el gener de 1941.

Fotos de Mauthausen
Foto: ANA

La seva formació va fer que fos destinat al departament d’identificació del cap nazi, on va immortalitzar els presoners realitzant treballs forçats, les celebracions dels militars, però també escenes quotidianes de l’horror nazi. Allà va acumular proves contra els botxins a base d’amagar uns 20.000 negatius, que van ser trets del camp i custodiats per una veïna del poble, Anna Pointner, i que van ser proves irrefutables als judicis de Nuremberg i Dachau.

Mauthausen
Foto: ANA

Les fotografies exposades al CAEE reflecteixen la memòria gràfica d’una vida curta però intensa que informa sense indiferència, a través d’una Kodak o una Leica. Francesc Boix va ser un fotògraf compromès amb la memòria col·lectiva i la dignitat dels republicans deportats. A partir de l’alliberament, el 5 de maig de 1945, a Francesc Boix se li va obrir la gran oportunitat de completar la seva tasca com a fotògraf.

Exposició de fotos de Mauthausen
Foto: ANA

Des del primer dia de llibertat fins a un mes després, la seva càmera va captar les imatges de l’entrada dels soldats, de les instal·lacions del camp, de l’interrogatori del comandant del camp… Boix va ser citat com a testimoni als judici de Nuremberg i Dachau.

Foto: ANA

Va iniciar una nova etapa de la seva vida a París, emparat per amics i famílies exiliades, sense cap possibilitat d’entrar a Espanya, i encetava una fructífera trajectòria professional. Va morir el 7 de juliol de 1951, al cap de sis anys d’haver tornat de Mauthausen.