‘Moles i molins fariners d’Andorra’, el nou llibre de Francina Pons Pifarré

Publicat sota el segell d’Aloma Editors, ‘Moles i molins fariners d’Andorra’ és el resultat d’una àrdua recerca de la Francina Pons Pifarré, que va voler recuperar el patrimoni de les moles i molins del país.

Fotos: Eduard Comellas

‘Moles i molins fariners d’Andorra’, de Francina Pons Pifarré, és una guia molt útil per a investigadors, historiadors i interessats en descobrir la importància que aquestes estructures van tenir en el desenvolupament de l’Andorra agrícola i que, malauradament, han desaparegut amb el pas dels anys.

Portada del llibre de Francina Pons Pifarré

L’autora, que il·lustra l’obra amb belles aquarel·les i fotografies de la seva autoria –també hi ha imatges d’altres col·laboradors–, destaca que els molins i moles, amb els quals es produïa farina del blat provinent dels camps andorrans, van ser molt necessaris fins a finals del 1960, quan la venda de llana, bestiar, llet i sobretot de tabac donaven millors ingressos als pagesos. És a partir d’aquest punt d’inflexió quan els molins van començar a desaparèixer, però la Francina no ha volgut que aquesta memòria històrica es perdés.

Francina Pons Pifarré

Amb classificacions detallades però didàctiques, ‘Moles i molins fariners d’Andorra’ explica de manera fascinant i agradable el funcionament d’aquestes estructures, que van permetre alimentar les famílies d’antany. Tanmateix, el lector serà capaç de descobrir, peça a peça, els mecanismes utilitzats en aquell període, així com l’estreta relació que les moles i molins guarden amb les parròquies ubicades en el context geogràfic de les conques del Valira del Nord, el Valira d’Orient i el Gran Valira.

Presentació de Francina Pons Pifarré

La presentació del llibre va tenir lloc al vestíbul del Consell General, el passat 6 de juliol, en un acte que va comptar amb la presència de diferents actors polítics, com ara el cap de Govern, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñé. També van ser-hi presents la directora d’Aloma Editors, Montse Cardelús, i l’escriptor Albert Villaró, que, amb la Isabel de la Parte, directora del departament de Patrimoni Cultural, va deixar la seva empremta en l’obra de Francina Pons Pifarré.