Escaldes-Engordany celebra la 38a edició del Festival Internacional de Jazz

Del 30 de juny al 6 de juliol, la parròquia es va tornar a convertir en un territori de referència musical pel que fa al Jazz, amb les actuacions dels màxims exponents d’aquest gènere i un variat programa de concerts pensats per a tots els públics, que també va comptar amb la participació d’alguns artistes locals.

Fotos: Comú d’Escaldes-Engordany/ Jonathan Gil · Noelia Farias
A la sala del Prat del Roure els plats forts del festival

Marcos Mezquida, el versàtil pianista, improvisador i compositor menorquí va ser el primer a aterrar a la Sala del Prat del Roure per compartir amb el públic el seu últim àlbum titulat ‘Letter to Milos’, un treball que conté cançons que evoquen la música tradicional ibèrica amb un cert gust pel sincretisme musical. L’àlbum, segons Mezquida, dona testimoni sincer de la seva identitat artística i alhora és una carta d’amor al seu fill en el primer any de vida.

El divendres 1 de juliol va ser el torn de la cantant Sílvia Pérez Cruz & Farsa Circus Band. La seva veu imponent i plena de calidesa va captivar el públic que va seguir amb emoció totes les peces musicals, algunes de caràcter intimista, altres més tradicionals, que l’artista palafrugellenca va interpretar durant la seva actuació.

La veu profunda de baríton de l’italià Mario Biondi va arribar a l’escenari escaldenc l’endemà, per a oferir a l’auditori un espectacle inigualable, en el qual va presentar ‘Romàntic’, el seu últim treball discogràfic. Un disc que ret homenatge a l’amor amb versions funk i soul, sense oblidar algunes balades més clàssiques.

Envoltat d’un magnífic quartet, i als seus 85 anys, Ron Carter va tancar el cicle de concerts al Prat del Roure, enamorant els seus seguidors amb una posada en escena que els va fer viatjar pels clàssics més destacats de la seva carrera artística. Aquesta no va ser la primera vegada que Carter assistia al festival, ja que ho va fer com acompanyant l’any 1995.

La plaça Coprínceps va vibrar al ritme del ‘Jazz al carrer’

A banda de les actuacions al Prat del Roure, el festival va incloure altres propostes com ara el cicle de Jazz al Carrer que, enguany, va tornar al mateix emplaçament que l’any passat, la plaça Coprínceps. El grup Liceu Jazz, format pels estudiants més distingits del Centre Superior de la Fundació Conservatori Liceu, sota la direcció del saxofonista i professor, Bill McHenry, va aixecar el teló de l’agenda musical.

Dins del cicle al carrer van destacar les actuacions d’un ampli ventall d’artistes, entre ells Víctor Carrascosa Quartet, un dels joves amb més talent sorgits de les aules del Centre Superior del Liceu, que va interpretar un repertori amb una visió més actual d’estàndards, sense perdre l’essència del jazz dels 50’s i 60’s, tot combinat amb temes propis.

El trompetista Joan Mar Sauqué també va ser un dels artistes que va trepitjar l’escenari escaldenc per presentar el disc ‘Gone with the wind’, relectura de la música creada per un grup de músics estatunidencs nascuts de les files de l’orquestra de Lionel Hampton l’any 1953: Tadd Dameron, Gigi Gryce, Art Farmer, Clifford, Brown i Benny Golson.

La posada en escena del duet de Joan Chamorro & Èlia Bastida va fer viure als presents, a la plaça Coprínceps, una experiència inoblidable amb un repertori que va passar pel bebop, la bossa nova i altres cançons de caràcter popular. L’endemà van seguir les actuacions d’HalliGalli Quartet, un grup d’artistes que exploren diferents horitzons del jazz bevent del swing i dels ritmes de la tradició afro-americana, també la proposta de Sant Andreu Jazz Band, Hit The Road Jack! – Ray Charles Tribute i Coloma Bertran Quartet va posar el punt final al cicle musical, que va ser molt variat i amb artistes del país i forans.

Jam Sessions, masterclass i pícnic

En paral·lel al cicle de concerts, el festival va comptar amb un espai de Jam Sessions, al vestíbul del Prat del Roure. Aquestes sessions van tenir lloc després dels concerts principals. També es van realitzar dues masterclass, amb els consells de músics destacats de l’escena del jazz actual, a càrrec de l’alumnat i professorat de les escoles de música i professionals del país.

D’altra banda, el Parc de la Mola va acollir el Jazz Pícnic, amb dos espectaculars concerts. El primer es va fer el 3 de juliol i va comptar amb l’actuació de “Jamais deux sans Trois”. El segon va canviar d’emplaçament, i es va traslladar a la Sala del Prat del Roure, a causa de les inclemències del temps. Aquest va anar a càrrec d’Histeriofunk & ONCA i va ser la cloenda del festival.

Continuació del festival l’any vinent

Des de la corporació comunal es va fer una valoració força positiva de l’última edició del festival que va acollir la parròquia, però reconeixen que la voluntat del comú és donar-li continuat a llarg termini i que s’impliqui tota la població i les institucions del país.