Cinc dies d’adrenalina a dues rodes

La pluja i el vent es van convertir en les protagonistes de la darrera edició de la Copa del Món de BTT, celebrada a Pal Arinsal, del 22 al 27 d’agost. Un espectacle que va tornar a aplegar els millors riders del món, posant-los a prova en les tres modalitats, Cross-Country, Short-Track i Descens, tant en les categories femenines com masculina.

Amb un terreny difícil a causa de la pluja, Mathias Flückiger va ser el millor en el Cross-country Olímpic masculí Elit, situant-se al capdavant des del principi i aguantant les diferències fins a la línia de meta. El guanyador del short-track del divendres, Luca Schwarzbauer, va ser el seu company d’escapada en les primeres voltes, però l’alemany va anar caient i el suís es va quedar sol, liderant a partir de la segona volta. El francès Thomas Griot, que va mantenir opcions de victòria fins a la darrera volta, va aconseguir una segona posició quedant a 23 segons d’un Flückiger, que va completar  les set voltes de la cursa en un temps d’1 h 28’ 03’’. El flamant campió del món, el britànic, Tom Pidcock, va ocupar la tercera posició del podi.

Qui es va quedar sense opcions de triomf a la segona volta va ser el campió de les World Series, Nino Schurter, ja que una punxada a la roda posterior el va obligar a aturar-se. Malgrat la 12a posició que va assolir, el suís es manté líder de la general, a només 29 punts de Flückiger. Pel que fa als participants andorrans, Xavi Jové i Jan Missé Xandri van quedar eliminats a la quarta volta quan anaven 93è i 98è, respectivament, mentre Kilian Folguera va quedar fora  al tercer gir quan era 101è.

La protagonista de la prova femenina d’XCO Elit va ser la jove austríaca de 21 anys, Mona Mitterwallner, que va aconseguir la seva primera victòria a la Copa del Món a Andorra, amb un temps d’1 h 14’ 09’’. La suïssa Alessandra Keller es va posicionar en segon lloc, per 24 segons de diferència, i la francesa, Pauline Ferrand, va ocupar la tercera posició de la classificació, quedant a 1’ 28’’ de la vencedora. En aquesta modalitat, l’andorrana Jèssica Cruz va quedar eliminada al tram final de la quarta volta, quan anava 71a.

Quant a la prova de l’XCO U23 masculí, Riley Amos es va imposar a Adrien Boichis. Amos va completar les 5 voltes en 1h 01’ 14’’, mentre que Boichis va acabar a 13 segons, i el seu compatriota, Luca Martin, en tercera posició, a només 31 segons del guanyador. Per la seva part, l’andorrà Nuno Gomes va quedar eliminat quan estava a punt d’acabar la tercera volta en la 81a posició.

En l’XCO U23 femení, la suïssa Noëlle Buri va aconseguir la victòria amb un registre de 59’ 56’’. La vencedora del short-track del divendres, Ronja Blöchlinger, va quedar en segona posició, a 24 segons, mentre que la francesa Noemie Garnier, va completar el podi, a 58 segons.  La flamant campiona del món, Samara Maxwell, va assolir la quarta posició, a 1’ 18’’ de la vencedora.

Sensacions positives

Tot i les previsions de l’arribada de 60.000 espectadors, les condicions meteorològiques van jugar una mala passada a la Copa del Món de BTT, sobretot la jornada del dissabte, ja que els forts vents i pluja van obligar l’organització a fer diversos canvis en el programa.  Malgrat tot, el director general de Pal Arinsal, Josep Marticella, va fer una valoració positiva de l’esdeveniment, destacant la capacitat d’adaptació de l’organització i la paciència que va tenir el públic. En la mateixa línia es va expressar la cònsol major de la Massana, Olga Molnè, que va posar en relleu la feina en equip feta per l’organització per dur a terme la copa. I, tot i que encara es desconeixen les dades finals d’assistència, Molnè va assegurar que la “la Copa de Món és un motor dinamitzador” per a la parròquia de la Massana.

Per la seva banda, el vicepresident d’esdeveniments de ciclisme de Warner Bros Discovery, Chris Ball, també es va mostrar satisfet pels resultats obtinguts, malgrat les males condicions del temps. “Vam tenir grans curses, i penso que és gràcies a la feina de tots. Això demostra que quan treballem tots junts podem assolir grans reptes, fins i tot en condicions molt difícils”, va assegurar.

A partir d’ara, Pal Arinsal posa la mirada en un repte majúscul, els Campionats del Món, que acollirà l’any vinent.