(+Fotos) Un aplec de Canòlich emotiu i multitudinari

Per als lauredians, 2023 serà recordat com l’any del 800 aniversari de la troballa de la Mare de Déu de Canòlich, una festivitat que es va viure amb molta expectació i que va comptar amb la presència de l’arquebisbe d’Urgell i copríncep episcopal d’Andorra, Joan Enric Vives.

Fotos: César De Pablos

Joan Enric Vives a CanòlichDiu la llegenda que fa 800 anys un pastor de casa Pere de Bixesarri, quan guardava el bestiar als prats de Canòlich, va veure com un ocellet de colors es posava damunt una pedra que, al cap de pocs dies, seria el lloc on aquest pastor trobaria la imatge lluminosa de la Mare de Déu. Aquest miracle, vuit segles més tard, continua sent motiu d’orgull, d’unió i de germanor per a la majoria dels lauredians, que enguany han acudit al Santuari de Canòlich a manifestar la seva fe i devoció.

Diada de Canòlich

Es van repartir 300 barres de pa sense gluten amb motiu del Dia de Canòlich

En complir-se vuit segles d’aquesta aparició, el Comú de Sant Julià de Lòria i la rectoria parroquial van preparar una sèrie d’activitats que han tingut lloc des del 18 de maig, amb la presentació de l’exposició fotogràfica ‘Clixé de Canòlich’, i que culminaran el pròxim 1 de juny, amb l’estrena del curtmetratge ‘Tirites’, a Cinemes Illa Carlemany. Però no és gens precipitat dir que la cirereta del pastís va ser, sense cap mena de dubte, l’Aplec de Canòlich del passat 27 de maig, on centenars de fidels van gaudir de dues misses; la primera, a les 10.00 del matí i al Santuari, mentre que la segona va ser presidida per Joan Enric Vives, al migdia, al gran envelat instal·lat a l’exterior del temple.

Diada de CanòlichLa celebració dels 800 anys de l’Aplec de Canòlich va aplegar lauredians i ciutadans de tot el país i també autoritats comunals i nacionals com ara el síndic general, Carles Enseñat; el cap de Govern, Xavier Espot; els cònsols lauredians, Josep Majoral i Mireia Codina, així com consellers del Comú i consellers generals.

Durant l’acte, el copríncep Joan Enric Vives va beneir una talla de la Mare de Déu de Canòlich que seria portada per mossèn Pepe Chisvert al Vaticà

La missa, que va durar més del que és habitual, va comptar amb la participació de l’Esbart Laurèdia, que hi va interpretar per 25è any consecutiu el ‘Ball de la Mare de Déu de Canòlich’. I, en tractar-se d’una ocasió única i irrepetible, l’agrupació dansaire va comptar amb la participació dels ballarins que van estrenar la dansa amb aquells que la continuen ballant en l’actualitat. La Coral Rocafort com a amfitriona, acompanyada de la Coral de la Capella Santa Maria de Puigcerdà i la Coral Signum de la Seu d’Urgell, van ser les encarregades de donar veu als gojos i cants en honor a la Mare de Déu, mentre que la cobla Ciutat de Manresa hi va afegir el toc musical de l’Eucaristia i de la posterior ballada de sardanes que va unir tot el poble.

Diada de CanòlichLa benedicció d’una talla, que es va lliurar al Papa posteriorment, i la descoberta d’una placa commemorativa dels vuit segles de vida de la tradició van ser, indiscutiblement, altres de les activitats centrals que van marcar la realització de l’Aplec que, com marca la tradició, no va deixar de banda la repartició dels pans beneits, que enguany en van ser 6.000.

La celebració de la missa de migdia va congregar un centenar de músics que van homenatjar la Verge Maria

Un ‘Canòlich’ per a no oblidar mai

“Recordar aquests 800 anys com quelcom excepcional” va ser l’objectiu que es va plantejar el Comú de Sant Julià de Lòria en configurar les activitats commemoratives del 800 aniversari de la troballa de la Mare de Déu de Canòlich, un propòsit que el cònsol major, Josep Majoral, valorava com ben assolit. De fet, l’autoritat comunal va fer èmfasi en la varietat d’activitats programades amb motiu de la data especial, entre elles un espectacular concert de piano sota el títol ‘Pelegrinatge’, en què, el passat 25 de maig, la Míriam Manubens va captivar desenes d’espectadors a l’exterior del Santuari. A més a més, la Colla Gegantera de la parròquia va pujar caminant al temple des del centre de la vila de Sant Julià, amb la Dama Blanca i el Rei Moro com a protagonistes, una acció que no només va servir per a homenatjar la Verge Maria sinó també per a recordar el 40è aniversari d’aquesta entitat cultural.

Diada de CanòlichEl cap de Govern, Xavier Espot, va fer èmfasi en la rellevància de l’Aplec d’aquest 2023, ja que, si bé la festa és habitualment molt concorreguda, el passat 27 de maig vam veure una mobilització massiva al Santuari i els seus voltants. “Canòlich és una de les demostracions de la nostra identitat i de les nostres tradicions, per tant, és bo que les sabem conservar”, va expressar.

Gaudeix de totes les fotos d’aquest esdeveniment aquí

800 anys de la Mare de Déu de Canòlich