Un tast per descobrir un xampany centenari, Alfred Gratien

De la mà del mestre bodeguer, Nicolas Jaeger, una vintena d’afortunats van poder descobrir la singularitat i l’estil del xampany Alfred Gratien, en un tast organitzat per DDI Andorra, a les instal·lacions de l’Andorra Park Hotel, el passat 1 de juny.

Fotos: Noelia Farias

Alfred Gratien és conegut per la seva excel·lència i la seva dedicació a l’art de l’elaboració del xampany, des de fa més de cent anys. La varietat de xampanys que ofereix és extensa i impressionant, des dels refrescants i vibrants brut nature fins als elegants i sofisticats millésimé. Cada ampolla captura l’essència única de la regió de Champagne, amb el seu sòl ric i les seves vinyes de primera qualitat.

Des de l’aparició dels primers bombollejos fins a la seva complexitat aromàtica, cada copa de xampany va revelar capes de sabors subtils i deliciosos. Durant el tast, el mestre de la casa, Nicolas Jaeger va ser l’encarregat de guiar als assistents perquè poguessin apreciar la delicadesa de les bombolles i les notes fruiteres, així com els matisos de fruits secs i torrats que caracteritzen els xampanys Alfred Gratien.

Una de les primeres referències tastades va ser l’Alfred Gratien Brut, un xampany exemplar en la seva categoria, que combina la frescor de la fruita blanca, la maduresa de les espècies i la criança d’autor en el celler amb aromes a llevat. Després de tastar l’Alfred Gratien Brut, els assistents es van endinsar en una altra varietat que Nicolas Jaeger, va descriure com un xampany per a col·leccionistes, l’Alfred Gratien Blanc de Blancs. Un xampany elaborat amb Chadonnay Grands Crus de Avize i Cramant, que es caracteritza per ser tens, sedós, llarg i pur, amb un toc de salinitat, així com una mineralitat calcària, la qual cosa el converteix en la parella ideal per a mariscos grans i peixos de carn sedosa i compacta, com ara la llagosta.

La degustació va continuar amb l’Alfred Gratien Brut Millésimé 2009, un vi de color daurat brillant i de bombolles fines i constants, que formen un anell en la superfície. La seva excel·lent maduració fa que en boca evoqui a fruites i brioixeria. Aquesta varietat té una textura similar al vellut gruixut que, a poc a poc, va deixant entreveure la seva estructura una mica més rugosa.

Durant el tast, els convidats també van poder descobrir alguns secrets del Paradis Rosé Brut 2007, un xampany pensat per als gastrònoms, d’aspecte salmonat amb delicats tocs rogencs. Es tracta d’un vi de pura sang en el seu origen, així com en la seva expressió, elaborat amb un 65% de Chardonnay i un 35% de Pinot Noir, amb aromes de xampinyó, melmelada de fruites, pa torrat i caramel, i un final persistent i net.

El Paradis Brut 2015 va ser la penúltima referència tastada, pensada per a aquells que aprecien els grans vins. Elaborat a base de Chardonnay i Pinot Noir, aquest cuvée és delicadament efervescent, amb columnes verticals ascendents de diminutes i elegants bombolles, que després en boca semblen desfer-se pel seu robust cos, amb un final llarg i una explosió de sabors intensos.

Per tancar l’esdeveniment organitzat per Becdamm, Nicolas Jaeger va proposar un rosat, clàssic i delicat, però de gran estructura i caràcter atractiu, el Brut Rosé,  que compta amb una base àcida i notes de fruits vermells i galetes que es mantenen fins al final.

Reconeguts a França i arreu del món, els xampanys Alfred Gratien apareixen en les llistes de vins dels restaurants amb estrelles Michelin i en els comerços de vins més exclusius.