(+Fotos) Una visita museística amb sabor a botifarra

El Jordi i la Xènia, de Cal Jordi, van oferir un taller pràctic d’elaboració de botifarres al menjador del Museu Casa Rull, de Sispony. La convocatòria va tenir tanta demanda que el nombre de places disponibles es va haver d’ampliar.

Fotos: César De Pablos

Taller de botifarres amb Cal JordiCom feien els nostres avantpassats per a elaborar les botifarres i altres embotits? Aquesta va ser una de les tantes preguntes que el Jordi i la Xènia, de Cal Jordi, van poder resoldre el passat 28 de gener al taller familiar ‘Petita història i tast dels embotits tradicionals d’Andorra’.

Taller de botifarres amb Cal Jordi“El taller tracta justament de la matança del porc, per què es fa aquesta feina i la importància que té per als andorrans. Això els permetrà entendre d’on venim”, ens va explicar el Jordi, amb el carisma que li caracteritza. Amb aquest bon ànim, va guiar els presents amb una breu introducció sobre l’art de l’elaboració d’embotits, un ofici que a poc a poc va minvant i que procura mantenir viu transmetent-lo a les noves generacions.

Taller de botifarres amb Cal JordiAixí, doncs, amb les bates protectores i els barrets ben posats, infants i pares es van posar mans a l’obra per a comprimir la carn amb ajuda de la màquina embotidora, una feina feixuga que a primera vista pot semblar molt fàcil de dominar. La realitat, però, és que aquesta és una labor molt àrdua que els nostres pagesos acostumaven a fer de forma assídua, amb el propòsit d’abastir el rebost d’aliment suficient per a afrontar gairebé la totalitat de l’any.

Taller de botifarres amb Cal JordiAquesta activitat va formar part del cicle cultural ‘Canya als museus’, programat pel Govern d’Andorra, a través del Ministeri de Cultura i Esports, per a dinamitzar els equipaments culturals del país.

Gaudeix de totes les fotos d’aquest esdeveniment aquí:

Una visita museística amb sabor a botifarra

democrates 2023