(+Fotos) La Vall del Madriu-Perafita-Claror tanca un exitós cicle de conferències

El professor Pierre Torrente, director del Campus d’Oficis i Qualificacions Turístiques dels Pirineus de la Universitat de Tolosa-Jean Jaurès, va posar el punt final al primer cicle de conferències ‘Vall del Madriu-Perafita-Claror, Patrimoni de la Humanitat, Patrimoni de tots”.

Fotos: Xavi Pujol · César De Pablos

Professor Pierre Torrente a la conferència de la vall del madriu

El passat 29 de març, el primer cicle de conferències de la Vall del Madriu-Perafita-Claror va arribar a la seva fi. Va ser concebuda com una activitat de caràcter divulgatiu, acollida per Sant Julià de Lòria, en qualitat d’amfitriona, amb Josep Majoral a la Presidència de la Comissió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror.

Susanna Simon i Josep Majoral

Després de tres primeres sessions a Casa Comuna, amb diferents protagonistes, el professor Pierre Torrente va cloure l’itinerari amb la presentació de ‘Reptes i perspectives per a una transició del turisme en els territoris de muntanya’, en la qual l’expert de la Universitat de Tolosa-Jean Jaurès va posar l’accent sobre la importància de promoure un turisme més sostenible en els ecosistemes de muntanya, una qüestió que va identificar com un repte social del segle XXI, especialment als Pirineus. Així, doncs, l’activitat turística esdevé un assumpte de vital importància tant per als països desenvolupats com per als països en vies de desenvolupament.

Públic a la conferència de la vall dle madriu
La història a través del paisatge

El primer cicle de conferències de la vall es va iniciar el passat 9 de març, amb la xerrada ‘L’impacte de les obres de FHASA en el paisatge cultural de la Vall del Madriu-Perafita-Claror’, a càrrec de Laura Bonet, directora de Transport de FEDA, i Katia Vilana, guia de l’MW Museu de l’Electricitat, que van centrar la seva intervenció en els canvis culturals, socials i energètics que van marcar la successió dels anys 40 i 50 del segle XX, fenòmens que van impulsar la transformació d’Andorra cap a un model més enfocat al turisme i el comerç.

Públic

El passat 15 de març, i guiada pel doctor en Història i tècnic de Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura i Esports, Olivier Codina, Casa Comuna va acollir la conferència ‘La siderúrgia a la Vall del Madriu-Perafita-Claror’, una presentació en la qual l’expert va explicar les especificitats de la farga del Madriu, un exemplar únic en el seu tipus, que es pretén protegir a través del ‘Programa de conservació integral, estudi i valorització’, que s’estendrà fins al 2024, i que comporta diverses excavacions paleosiderúrgiques de la farga i del martinet del Madriu.

Públic a la conferència

L’historiador i tècnic del Departament de Patrimoni Cultural d’Andorra, David Mas Canalís, va antecedir, el passat 22 de març, la presentació de Pierre Torrente. Aleshores, Mas Canalís va reparar en com l’agricultura i la ramaderia van modelar el paisatge cultural de la Vall, en un context en què la ramaderia ovina va ser l’agent de canvi de major impacte en aquesta relació entre l’home i el medi natural.

Després dels bons resultats aconseguits durant el primer cicle de conferències, Susanna Simon, directora del Pla de Gestió de la Vall va expressar que la seva intenció és repetir l’any vinent, aquesta vegada a Escaldes-Engordany, parròquia que rellevarà Sant Julià de Lòria en la presidència de la Comissió.

Digne reconeixement

Per la feina divulgativa i educativa promoguda des dels diferents estaments responsables de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, la revista britànica LUXlife va reconèixer la vall com a ‘Millor destinació d’educació patrimonial’.

Gaudeix de totes les fotos de la conferència final aquí:

La Vall del Madriu-Perafita-Claror tanca un exitós cicle de conferències