L’increment de preus d’aliments, un neguit encara vigent

Durant els mesos d’abril i maig, s’ha suscitat un neguit molt freqüent entre la ciutadania: l’increment de preus en alguns aliments i queviures. En el context de la Covid-19, on milers de persones han estat afectades per la reducció o suspensió de la seva jornada laboral, l’augment de preus no ha estat ben rebut.

Per: César De Pablos / Fotos: César De Pablos

Durant el desenvolupament de la pandèmia de la Covid-19, que també ha afectat la quotidianitat de la ciutadania, les xarxes socials s’han convertit –ara més que mai– en una plaça de debat públic, on es plantegen els problemes i preocupacions de la col·lectivitat. L’evolució de la crisi sanitària, les mesures econòmiques aplicades pel Govern d’Andorra i les diferents recomanacions de seguretat i higiene han estat els temes més sonats, però altres qüestions, com ara l’increment de preus en certs productes de primera necessitat, també han estat objecte de discussions.

El passat 18 de maig, el Departament d’Estadística va fer públic l’estudi corresponent a l’Índex de Preus de Consum d’Andorra (IPC) amb base 2017, quina variació anual corresponent al mes d’abril es va situar en 0,3%. El principal sector amb influència positiva en aquest indicador va ser el grup d’alimentació i begudes no alcohòliques que, amb un creixement d’1,3%, es va situar en un 3,4%. Pel que fa a l’IPC avançat al mes de maig, aquest va registrar una variació interanual estimada del 0,6%.

Increment de preus en cireres

Els consumidors del país ja havien manifestat la seva preocupació davant aquesta realitat, que no va trigar a ser abordada per les més altes esferes del Govern d’Andorra. Eric Jover, ministre Portaveu i de Finances, va reconèixer l’increment de preus, quina responsabilitat va deixar en mans dels proveïdors, ja que “la mateixa cadena de valor del producte s’ha encarit, i el venedor o comerciant d’Andorra adquireix el producte més car. Per tant, per mantenir els seus marges, aquests venedors estan obligats a fer un increment del preu”.

En aquest sentit, el ministre portaveu va explicar que el comportament dels preus respon a la llei de l’oferta i la demanda, la qual cosa fa difícil que el Govern prengui alguna mesura contundent per a frenar la pujada de preus. “S’han detectat pocs casos de preus abusius i, en aquest sentit, hem obert els expedients corresponents(…). Però quan parlem de proveïdors, sovint externs al nostre país, malauradament el que hem de fer és assumir que la mateixa situació de la Covid-19 porta un cert encariment d’alguns productes”, va indicar en roda de premsa del 21 d’abril passat.

Marlene Fernandes

Marlene Fernandes, propietària de Supermercat Casal, a Sant Julià de Lòria, reconeix que ha hagut d’augmentar els preus de determinats productes, particularment de les fruites i verdures, ja que els seus proveïdors també han apujat els seus costos. “El pebrot, per exemple, ha incrementat en aproximadament un 50%. La pera, la poma, el mango, el kiwi i especialment l’alvocat Hass, que de 4,99 euros, sense marge de guany, l’hem hagut de vendre a 6,99 euros”, expressa la comerciant, que valora que part del problema pot radicar en la mancança de personal als camps de fruites, un fet que, des de la seva perspectiva, influeix en l’oferta de diferents productes.

Als grans supermercats, tant de la capital com de la resta de parròquies, també hi ha hagut un cert increment pel que fa a les fruites i verdures, però aquest no ha estat el cas de Pyrénées Andorra. Segons Damià Obach, director de la cadena de subministraments i director de la Unitat Central de Compres d’Alimentació de Pyrénées Andorra, puntualitza que han intentat frenar qualsevol temptativa d’increment de preus per part dels seus proveïdors, mentre la crisi sanitària fos aguda. “Sí que hem hagut d’afrontar pujades i baixades de preus en productes com ara el peix, cosa que és habitual. Pel que fa a les begudes i aliments secs, tot i que alguns proveïdors ens han apujat les seves tarifes, nosaltres no les hem fet repercutir en el client, ja que, durant aquests temps on hi ha presència de Covid-19, no tocarem preus a l’alça”, explica el directiu, que remarca la Responsabilitat Social Empresarial amb la qual l’empresa ha volgut actuar envers la crisi i els ciutadans del país.

Hi ha altres productes, com ara la carn, els iogurts i els llevats, quin marge de guany ha estat superat pel mateix increment dels costos, de manera que, en el cas de Pyrénées, l’empresa va assumir aquestes pèrdues per a no afectar els consumidors.

Preus de fruites i verdures
Peixos i carn, altres productes que han fluctuat

A banda dels vegetals, els fruits del mar i els peixos també han patit variacions importants des de mitjans de març, quan es va decretar la crisi sanitària a Andorra. Productes tradicionalment econòmics o estables, com ara, les sípies, el rap, el lluç o les sardines, han vist un repunt substancial, però altres com la gamba fresca sí que han experimentat una caiguda.

Núria Roselló, encarregada del restaurant i peixateria El Cantàbric A Taula, atribueix aquest comportament a la variabilitat natural d’aquest mercat. “Estem acostumats a patir apujades i baixades constants en els preus, gairebé diàriament, però no hi ha hagut una variació espectacular en els productes”, explica la responsable d’aquest establiment, qui puntualitza que, durant la primera setmana després d’anunciada la crisi, sí que es va suscitar un comportament atípic en el preu de les sardines, quin cost per quilo va superar al del lluç. “Aleshores un quilo de sardines estava al doble de preu que la setmana anterior; el lluç havia variat entre 12% i 15%”, subratlla.

Malgrat les evidents complicacions que la pandèmia de coronavirus ha causat en la logística de distribuïdors i productors, així com en la disponibilitat de matèria primera, segons Dionisio Sierra, director d’Andorcarn, el mercat de la carn no ha presentat grans variacions en els productes provinents del bou o la vedella, malgrat que el xai i el porc han abaixat fins a un 10%.

Pel que fa als talls de pollastre, hem pogut constatar a diferents supermercats que, en determinats casos, els preus d’abril han gairebé doblat els preus de març.

L’ACU reconeix l’increment de preus

Per a l’Associació Andorrana de Consumidors i Usuaris (ACU), és una realitat que durant els mesos d’abril i maig hi ha hagut una fluctuació de preus a l’alça en els aliments, en un primer moment marcada per les complicacions logístiques i l’encariment del transport, i també d’altres factors com ara la disponibilitat de productes premium al mercat.

“Hem vist casos com el de les taronges, on les premium són més cares que les taronges sense marca. Això és el que ens hem trobat habitualment”, explica Lluís Ferreira, president de l’associació, qui no nega que hi ha altres fruites i verdures que sí que han vist un increment en els seus preus, tant per l’augment de la demanda com per les eventuals complicacions en la línia de subministrament dels productes, i no pas per una intenció d’enriquiment abusiu per part dels comerciants.

Per a l’ACU, la suspensió d’activitats i l’aplicació de mesures de confinament han comportat un obstacle per a dur a terme estudis profunds sobre la variació de preus, per la qual cosa no compta amb xifres detallades sobre les variacions en determinades referències. No obstant això, després de tancar l’informe de comissions bancàries, preveu avaluar l’abast de l’increment de preus.

En el context espanyol, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) d’Espanya, va publicar que, a mitjans de maig, el país veí va registrar un increment de preus en productes com la taronja, arran de la finalització de la temporada d’aquesta fruita. Com era d’esperar, aquest preu ha incrementat també als supermercats del Principat. L’OCU, igualment, ha alertat sobre la davallada en la disponibilitat de farines, paper higiènic, sabó de mà i gel hidroalcohòlic durant l’última setmana d’abril i la primera setmana de maig. En el cas concret del gel hidroalcohòlic, aquest producte ha recuperat la seva presència a establiments com Mercadona i Carrefour, però amb variacions de preus; abans del confinament, es venien presentacions de 250 ml a 2,20 euros, mentre que, segons reports del 13 de maig, una presentació de 100 ml es venia a 1,85 euros. Un comportament similar s’ha vist en establiments andorrans.

Si bé la fluctuació sembla trobar una certa estabilitat durant els primers dies de juny, aquest no deixa de ser un tema de preocupació de la ciutadania, que ha vist disminuït el seu poder adquisitiu i que, malgrat les bones intencions de les mesures governamentals, encara veu el panorama econòmic amb ulls d’incertesa. Una de les apostes més segures que es proposa des de l’ACU és prioritzar el consum de productes de proximitat i de temporada.

Productes que han vist incrementat els seus preus des de l’inici de l’emergència sanitària[1]
Producte Preu 13/03 Preu 07/06 Variació
Alvocat Hass (quilo) 4,49 € 6,65 € 48,11 %
Carbassó (quilo) 1,49 € 1,59 € 6,71 %
Ceba (quilo) 2,20 € 2,58 € 17,27 %
Cogombre (quilo) 1,49 € 1,59 € 6,71 %
Llimona (quilo) 1,89 € 2,75 € 45,50 %
Pebrot vermell (quilo) 2,90 € 3,28 € 13,10 %
Pera Conference (quilo) 2,25 € 2,48 € 10,22 %
Pollastre groc (quilo) 2,75 € 3,19 € 16,00 %
Taronja (quilo) 2,19 € 3,29 € 50,23 %

[1] Xifres aproximades obtingudes a partir de la comparació de preus de diferents establiments