Les festes majors recuperen el format tradicional

Sense restriccions i amb una gran afluència de públic, les set parròquies del Principat van poder dur a terme, amb total normalitat, la celebració de les festes majors, tal com es feien abans de la pandèmia.

Fotos: Comú d’Andorra la Vella/Tony Lara · Comú d’Escaldes-Engordany/Jonathan Gil · Comú d’Ordino · Comú de la Massana · Comú de Sant Julià de Lòria · Comú d’Encamp · Comissió de Festes d’Encamp · Comú de Canillo

Escaldes-Engordany

Després de dos anys de parèntesi a causa de la crisi sanitària, la normalitat va tornar a la Festa Major d’Escaldes-Engordany. La celebració es va estendre al llarg de cinc dies amb un munt d’activitats pensades per a tots els públics. Els escenaris i carrers  de la parròquia es van omplir de cultura popular, balls, concerts, diversió i molt ambient de festa.

L’aparcament dels Veedors va tornar a rebre les nits més marxoses amb Los 40 Clàssic On The Road, els Catarres i el Va Parir Tour 2022, entre altres. A la cita no va faltar la clàssica  hamburguesada popular, els food trucks que van estar disponibles al Prat del Roure, a més d’un mercat amb productes artesans. El públic també va poder gaudir i divertir-se amb la festa de l’escuma, la ‘Holi Party’ i els inflables per als més petits.  L’actuació dels Catarres va posar el punt final a cinc dies de celebració. A causa de l’elevat risc d’incendi, per culpa de les altes temperatures registrades durant aquells dies, la parròquia va anul·lar el castell de focs d’artifici previst per a l’última jornada.

Andorra la Vella

Del 5 al 8 d’agost, Andorra la Vella va viure la seva Festa Major amb un programa carregat de propostes molt diverses, on la música, les tradicions, els jocs al carrer i els esports van ser els protagonistes. Kiko Veneno i Ariel Rot, Muchachito Bombo Infierno, Oques grasses i Ptazeta, van ser alguns dels concerts més destacats del cartell d’enguany, que van tenir lloc a la Plaça Guillemó, i sense cost per a tots els assistents.

La capital també va celebrar, conjuntament amb l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, els 55 anys de germandat entre totes dues ciutats, amb una tarda dedicada al món casteller. Durant la jornada va tenir lloc la inauguració de l’escultura homenatge als castellers, una obra de l’escultor català Antoni Llena, emplaçada a la plaça del Poble, que reconeix la figura dels castellers com a part de la tradició.

Sant Julià de Lòria

Més de 20.000 persones van assistir a la Festa Major de Sant Julià de Lòria que es va dur a terme entre el 29 de juliol i el 2 d’agost. Al llarg de cinc dies, els visitants van poder gaudir de més d’una cinquantena d’activitats que es van programar respectant els horaris de descans dels veïns més propers a la plaça de la Germandat. L’edició d’enguany va fer història, ja que Sant Julià de Lòria es va convertir en la primera parròquia del país en acollir un espectacle lluminós i musical, impulsat per drons, que va substituir els tradicionals focs d’artifici.

Ordino

El Roser d’Ordino va recuperar el seu format tradicional i entre l’1 i el 4 de juliol, la parròquia es va vestir de festa amb una àmplia i nodrida programació d’activitats que van omplir els carrers ordinencs. A diferència dels anys anteriors, enguany els horaris dels festeigs es van modificar i es van estendre fins a les quatre de la matinada, exceptuant el diumenge que la festa es va acabar a les tres. El tret de sortida a la celebració el va marcar el repic de campanes i la festa de la nit. A més de la ‘Fashion Week’, la cursa Groga pel riu de Segudet, i la festa de disfresses que ja es feia des de fa uns anys, una de les novetats d’aquesta darrera edició van ser els pinta cares. Com no podia ser d’altra manera, després de l’actuació de l’Esbart Valls del Nord, l’organització va realitzar la tradicional entrega de roses per tots els carrers del poble. Com ja és habitual, la Festa Major també va comptar amb la tradicional hamburguesada i botifarrada popular.

Encamp

A la Festa Major d’Encamp no li va faltar res i la parròquia va tornar a viure una de les celebracions més important de l’any amb una agenda carregada de propostes molt divertides, totes organitzades per la comissió de festes de la parròquia.

La Spartan SorpRace va ser una de les activitats favorites de tothom, ja que si bé el funcionament va ser molt similar al dels darrers anys, les proves van estar ambientades en la famosa cursa d’obstacles, Spartan Race.

Durant l’últim dia de Festa Major, Encamp va celebrar la missa de Sant Roc, en honor al patró de la parròquia i també va dur a terme un reconeixement a la gent gran del poble. L’encampadana Paquita Brugulat, de 86 anys, i l’encampadà Pere Marsenyach, de 83 anys, van rebre una placa commemorativa en representació a tot el col·lectiu de gent gran de la parròquia. Els focs d’artifici que es van llançar des del pont de Riberigües, durant l’última jornada i prop de la mitjanit, van cloure els cinc dies de celebració.

La Massana

L’arrosada popular de marisc, a la plaça de l’Església, a càrrec de l’Abundi, va donar el tret de sortida a la Festa Major de la parròquia que es va allargar fins al 16 d’agost. A banda de les activitats programades, durant el segon dia, més de 300 comensals van poder gaudir de la tradicional hambuerguesada popular, que enguany es va poder dur a terme sense restriccions. El tancament de la celebració es va fer amb la missa solemne de Sant Roc, un aperitiu popular a càrrec de l’honorable Quart de la Massana acompanyat de la xaranga Mai Toquem-B i un castell de focs.

Canillo

La darrera edició de la Festa Major de la parròquia va arribar sense focs d’artifici, però amb un nodrit cartell d’activitats. El sopar popular temàtic (Mexicà), els Mariachis i la discomòbil, a càrrec del DJ Myke i Kim Tower, van marcar l’inici dels quatre dies de festa que va celebrar la parròquia de Canillo i que va culminar, el dilluns 18 de juliol, amb un concurs de cuina, la inauguració del Pont Tibetà i el concert a càrrec del grup català, Buhos, entre d’altres activitats.