L’església Sant Esteve de la capital va acollir l’últim concert del Festival Internacional Orgue&and

Enguany, el certamen va començar el dia 8 d’agost i es va allargar fins al 21 del mateix mes, amb un total de sis propostes repartides pel país. Quatre d’elles van tenir lloc, a l’església de Sant Esteve, de la capital; un altre, a l’església Sant Pere Màrtir, de la parròquia escaldenca; i l’altre, a l’església, Sant Iscle i Santa Victòria, de La Massana; amb l’actuació de Christian Ott i Isabelle Lagors.

Fotos: César De Pablos · Festival Internacional Orgue&and · Eduard Comellas

Els “Jardins” dels artistes

El lema de l’edició 2021 del festival va ser “Jardins” i va tenir com a objectiu apropar els espectadors al món personal i creatiu dels compositors i artistes que reinterpreten la seva música. “Jardins” fa referència al treball diari i constant, com ara el d’un jardiner amb el seu jardí, que realitza el músic per tenir al dia el seu repertori i mostrar-lo al públic com si fos una ofrena floral.

Les esglésies del Principat, escenari de les presentacions

La vigèsima segona edició del certamen va comptar amb la participació de l’espanyol, Juan Maria Pedredo, que va obrir el teló del festival amb un concert gratuït, a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella. Va ser la primera vegada que Pedredo es va presentar al país. El seu repertori va incloure les obres de Raison, Bach, Franck, Reger i Alain. El segon concert del programa va anar a càrrec del músic polonès Michal Markuszewski, que també va realitzar la seva actuació a l’església de la capital; amb “Jardins en el temps: del barroc a l’actualitat”, un programa que va repassar les obres de diferents mestres com ara Bach, Böhm, Balbastre, Pierné, Böely, Guilmant i Markuszewski.

A l’església de Sant Pere Màrtir, de la parròquia d’Escaldes-Engordany, es va donar cita el duo format per la compositora i organista danesa, Olga Witte i el flautista andorrà, Jordi Gendra. La seva actuació es va dur a terme sota el lema “Jardins d’anada i tornada: tres-cents anys de música per a flauta i orgue”. L’actuació va recórrer algunes obres d’autors com ara Bach, Krebs, Donjon, Pessard, Martinussen, Ribas, Witte i Nørholm.

El francès David Cassan, organista titular del Gran Orgue de l’Oratori del Louvre de París, va fer una improvisació musical amb l’orgue, en directe, amb la projecció de la pel·lícula Sunrise: A Song of Two Humans de F. W. Murnau (1927). Per altra banda, La Massana va rebre l’actuació de Fabio Ciofini que va estar a l’orgue, la soprano Marta Mathéu i a la violoncel·lista Alessandra Montani. Finalment, l’actuació de Christian Ott i Isabelle Lagors, a l’església de Sant Esteve, de la capital, el 21 d’agost passat,  va tancar el cicle 2021. El cicle d’un certamen amb més de vint anys d’història, que va rebre el suport  financer del Ministeri de Cultura i Esport i dels comuns d’Andorra la Vella i La Massana, el qual va servir no només per al festival sinó també per introduir classes magistrals internacionals i l’Aula d’orgue per als infants i els joves.