Tancar les portes al fum pot salvar vides: com actuar davant un incendi

INCENDIS A ANDORRA EN PERÍODE DE CONFINAMENT

Durant l’any 2019, segons l’informe publicat pel Departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments d’Andorra, s’han registrat al nostre país un total 287 incendis, dels quals 83 s’han produït en habitatges. Aquesta xifra representa un 5% del total de les intervencions realitzades pel cos de bombers durant l’any anterior.

Al llarg d’aquests últims mesos, els bombers han desenvolupat una important activitat a conseqüència d’alguns focus d’incendis produïts al país, en estat de confinament. Una de les actuacions més recents i tràgiques, en les quals han participat, va tenir lloc durant el mes d’abril a Escaldes Engordany. El foc va arrasar de manera devastadora un pis de l’edifici situat en l’Avinguda Carlemany, deixant com a resultat
tres víctimes fatals i diverses persones ferides. Encara es desconeixen les causes que podrien haver provocat l’incendi i els investigadors continuen treballant en el fet. Alguns especialistes apunten al fet que el foc s’hauria ocasionat per un curtcircuit provinent d’una estufa elèctrica, però no existeix cap confirmació oficial.

L’estat de confinament producte de la crisi sanitària que afligeix a tot el país i a la majoria dels sectors econòmics i socials, ens obliga a romandre a casa molt més temps del que normalment estàvem acostumats. Aquesta situació pot incrementar les possibilitats de patir un accident domèstic o algun altre tipus de contratemps. Per aquest motiu acudim a Toni Montero, membre des de fa més de 26 anys del Cos de Bombers d’Andorra, que actualment exerceix en l’àrea de Formació de la brigada, perquè ens expliqui les regles bàsiques per a saber com actuar en cas d’incendi en les nostres llars.

Recomanacions pràctiques

Montero afirma que quan es produeix una tragèdia “és absurd buscar culpables, no té cap sentit”. El que sí que podem fer des del Cos de Bombers és recomanar a la gent, i a la població en general, perquè sàpiguen protegir-se, donar avís, prevenir incendis, etc.

*Si no pots sortir per què t’ho impedeix el foc

 Suposem que el foc comença prop de l’entrada on hi ha la porta de sortida i no pots travessar aquesta barrera de fum. El millor que pots fer és anar tancant portes per sectoritzar el foc dins el mateix pis. A l’habitació més llunyana a on s’ha produït el foc, tancar la porta i quedar-te allà. Has de fer-te visible per la
finestra per demanar ajuda o, si pots, truca al 118 o al 112 per informar en quin edifici et trobes i en quin sector de l’habitatge et situes. Des del cos de bombers acudirem per rescatar-te i, des d’un vehicle aeri, podrem accedir per finestres o teulades. També enviarem un grup de rescat que accedirà per l’interior i travessarem fum i foc, fins a trobar-te. Per tant, si el foc es produeix en un ambient com ara la cuina, el millor serà, tancar la porta de la cuina, tancar la porta del menjador, tancar la porta d’entrada. D’aquesta manera seria molt difícil o gairebé impossible que es propagués per la resta de pis i de l’edifici.

Cal tenir en compte que les portes no són totalment hermètiques sempre queden uns mil·límetres per la part superior i inferior per on pot passar el fum. El que es pot fer en aquest cas és segellar aquestes ranures de les portes amb una tovallola humida, jaqueta, samarreta, o qualsevol cosa que estigui disponible i d’aquesta manera es podrà evitar que entri res de fum, o ben poca cosa, en aquest espai.

Important:

-Protegir-se del foc tancant portes.

-No intentis fugir.

-Posa’t roba mullada per evitar el pas de fum.

-Truca als bombers.

*Si tens la possibilitat de sortir de l’habitatge

“Si tens la possibilitat de sortir sense posar en perill la vida, i el focus d’incendi es troba allunyat, surt de la casa, però en sortir no oblidis tancar la porta, perquè el foc es quedi confinat en aquest pis”. En el cas d’Escaldes Engordany, el fum es va propagar per tot l’edifici  al quedar totes les portes i finestres obertes. Probablement, si totes les portes haguessin estat tancades, hauria acabat d’una altra manera.

Un altre aspecte a tenir en compte és que, al sortir de casa, si vius en un edifici, has d’utilitzar les escales, mai utilitzis l’ascensor.

* Inici de foc

Perquè hi hagi foc es necessita que hi hagi alguna cosa que cremi, oxigen, que està a l’aire que respirem i una font d’inici. Suposem que una estufa faci una guspira i comença a  cremar la fusta del llit que s’ubica dins de l’habitació, mentre hi hagi aire dins l’habitació, aquesta cremarà. Des del moment en què nosaltres tanquem la porta i s’extingeix l’oxigen que hi ha en aquesta habitació, el foc s’apaga.

 ¿S’incrementen les possibilitats d’incendis durant el confinament?

 Evidentment que les possibilitats poden augmentar tenint en compte la quantitat d’hores que som a casa i totes les activitats que realitza la família dins de la llar. El consum energètic s’incrementa moltíssim i, de vegades, en els edificis que són antics, les instal·lacions elèctriques ho pateixen i provoquen certes irregularitats en el funcionament, que sense un consum tan elevat, no succeiria.
També s’utilitza més la cuina i els descuits també poden augmentar. Imagina que estàs veient una sèrie i deixes una olla al foc més temps del qual correspon i, sense adonar-nos, provoquem un incendi a la cuina, perquè això pot passar-li a qualsevol.

 *Manteniment de les instal·lacions

Les recomanacions en aquest cas són bàsiques. Si tenim un endoll en mal estat, i l’hem de canviar, no esperem i, si no saben canviar-lo, truquem a un electricista i que el canviï. Sobretot, quan els edificis són més antics cal tenir més precaució i no sobrecarregar la línia elèctrica. Quan es sobrecarrega, sempre hi ha el risc que els cables, que normalment són de coure, es reescalfin i la cobertura plàstica que tenen pugui arribar a provocar un incendi o un curtcircuit a la instal·lació general.

*Prevenció d’incendis

La millor manera de prevenir-los és educant des de petits i sabent com actuar en aquests casos. Si ho apliquem des de petits, ja quan som més grans, sabrem com procedir en una situació com aquesta. I, si ho desconeixem, és bo formar-se i informar-se.