Ishtar Ruiz González, 25 anys de passió per la música

Ishtar Ruiz va néixer el 8 de febrer del 1980. Va arribar a Andorra amb tota la seva família quan només tenia cinc anys, per la qual cosa l’adaptació al país no li va resultar gens difícil. Creu que va aprendre a cantar abans que parlar, per aquest motiu els seus pares la van apuntar immediatament al Cant Coral de Sant Julià de Lòria. Admet que la seva família ha jugat un important paper en el seu amor per la música.

Fotos: César Vidal

Ishtar Ruiz va començar la seva carrera artística des de molt jove. Als 15 anys formava part del grup musical QÜÈSTIA, banda andorrana amb composicions musicals pròpies, interpretades en català, i als 17 ja va gravar el seu primer disc. A partir d’aquest moment no va parar mai. Admet que un dels seus referents en el món de la música és Celine Dion. Ha participat en diversos grups musicals com ara QÜÈSTIA, La Xarxa, Bis a Bis, The Axle, Acoustica, Cover, Sottovoce, Less is More i Think Twice. També ha realitzat col·laboracions amb els seus companys de professió i ha estat investigant nous reptes amb ANIMA.

Confessa que quan li va parlar als seus pares sobre la música i les seves ganes de dedicar-se a aquesta professió, al principi, ells no confiaven molt. Per aquest motiu va decidir portar-los a una Jam Session en la qual els va cantar una cançó. “Crec que va ser la primera vegada que vaig veure al meu pare plorar. En acabar, van venir i em van dir: T’ajudarem i recolzarem en tot el que et faci falta. Se’m posa la pell de gallina, només de reviure aquest moment” explica, Ishtar Ruiz.

En l’actualitat, combina la música amb la seva tasca com a responsable del departament de comptabilitat de l’empresa IdeAnd, camps completament contraris, però que pot complementar a la perfecció. “La majoria de les actuacions són a la tarda/nit o caps de setmana, si a això li sumo que tinc un cap que em dona llibertat de moviment, la combinació és fàcil” comenta la intèrpret. Sosté que va estar molts anys formant part d’Orquestres i que va tenir les seves èpoques de vaques grosses, la qual cosa li va permetre dedicar-se plenament a la seva carrera artística, però no portava l’estil que desitjava i va acabar deixant-lo. “Des que vaig començar la meva carrera artística sempre he estat en mil projectes i mai he deixat de fer el que m’agrada. Cada etapa ha tingut els seus pros i els seus contres. De tot el que vaig fer, em quedo amb la part humana, tant dels músics, del públic i dels contractants. El vincle humà que es crea és tan especial, mai l’he sentit en altres treballs”, afirma Ishtar Ruiz.

Ishtar Ruiz

Recorda que un dels moments més emotius en la música ho va viure en el primer partit de la temporada de Bàsquet del MoraBanc Andorra, ja que va realitzar una actuació que mai oblidarà. “Cantar a cappella en el centre de la pista, un himne pel qual sento tant de respecte, uffff… Sé de memòria l’himne del meu país, però per a ser sincers, no l’havia cantat mai, però va sortir millor del que m’esperava i guardo amb molt d’afecte tot el que va succeir aquell dia” comenta la Ishtar.

La crisi sanitària provocada per la Covid-19 va afectar el seu calendari d’actuacions. Afirma que, a causa de la pandèmia es van anul·lar totes les dates programades i encara no han pogut confirmar nous esdeveniments, a causa de la incertesa generalitzada i al fet que els locals tenen un aforament màxim.

Visió del panorama musical andorrà

“A nivell grups, hi ha cada vegada més varietat i qualitat i van sorgint noves generacions molt interessants. Quant a les contractacions, molts locals aposten per la música en directe, però els costa fer front al pagament d’una actuació, perquè aquest esforç moltes vegades no es veu compensat amb la quantitat d’assistents. Tenim el suport de les institucions públiques, que aposten pels artistes nacionals” explica Ruiz.

Plans a futur

A Ishtar Ruiz encara li queden molts somnis per complir. “Mai dic que no a nous projectes i no sé el que m’espera en aquesta vida. Estic tornant a estudiar per a tenir un nou registre. Em ve molt de gust provar amb el gutural, un camp totalment nou per a mi. No sé com, ni a on arribarà això, però ho estic gaudint. Crec que la combinació de veu melòdica i gutural és màgica” afirma la cantant.