El confinament ha modificat la nostra vida sexual?

Alguns experts assenyalen que el confinament imposat per la Covid-19 ha modificat els patrons de la nostra conducta i vida sexual. Així ho considera Enoc Pérez, psicòleg especialista en salut sexual. En l’enquesta on line realitzada per Dona Secret, la majoria dels participants afirmen que el confinament forçós no ha repercutit en la seva vida sexual. Així i tot, un percentatge significatiu manifesta que ha incrementat el seu desig sexual i, en un menor número, ha provocat un descens.

Per a Enoc Pérez, les enquestes no sempre reflecteixen la realitat i els hàbits sexuals durant el confinament, ja que han estat variables. “No és el mateix una persona que va passar el confinament sola, que una parella que va estar convivint. La persona que va estar sola ha fet ús dels recursos telemàtics per a estar en contacte amb altres persones. Ha esperat amb ànsies que s’aixequés el confinament per a recuperar el temps perdut”. Pérez afegeix que el confinament ha creat una distància social entre persones, però a la vegada ha incrementat la necessitat de mantenir el contacte sexual.

Però no ha estat així en tots els casos. Moltes parelles han viscut un confinament complicat, la qual cosa ha ocasionat un deteriorament de la relació. Pérez sosté que les preocupacions diàries, la pèrdua de la llibertat i l’estat d’incertesa general han empobrit, en una certa forma, les relacions sexuals.

No obstant això, entre els qui van mantenir la seva relació de parella a distància, Pérez observa una tendència positiva. “En aquest cas han treballat molt el desig sexual mancant altres recursos, encara que les relacions telemàtiques mai substituiran la pell i el contacte humà”, matisa. D’altra banda, existeix el mite que el desig sexual masculí està activat en tot moment. No obstant això, existeixen estudis que confirmen que les preocupacions, sobretot les econòmiques, afecten més el desig masculí que al femení.

Quin lloc ha d’ocupar el sexe en la nostra vida?

Pérez indica que fer una classificació de l’ordre que hauria d’ocupar la sexualitat en la nostra vida pot ser perillós. Sosté que per a moltes persones pot estar en primer lloc i, per a unes altres, en l’últim. “Posar-li un ordre de prioritat a la sexualitat és un error. Seria com preguntar per la importància que té el fetge en el nostre organisme. En una vida plena tots els espais i esferes d’una persona són de gran importància. Per tant, posicionar la sexualitat en una classificació és un error de concepte. No podria dir si hauria de ser el primer o l’últim, però sí que podria afirmar que la sexualitat és molt important”, assenyala.

Vida sexual i confinament

Beneficis d’una vida sexual activa

L’especialista en salut sexual afirma que els beneficis de tenir una sexualitat activa són múltiples. Segons Pérez, “es podria fer un llarg llistat, però principalment estan vinculats a la relaxació i la distensió. En alguns casos millora la comunicació, ja que en aconseguir una bona connexió el vincle de parella s’enforteix. A nivell personal, els estudis científics demostren que millora la salut física i mental, a més de reforçar aspectes com la confiança i l’autoestima”.

S’ha reinventat la sexualitat?

A diferència d’altres àmbits, en què el confinament ens ha portat a reinventar-nos, Pérez sosté que no ha estat així en el cas de la sexualitat. “No crec que s’hagi reinventat. Ni ara estem en la cúspide de la sexualitat lliure i meravellosa, ni abans tots estàvem reprimits. Continua havent-hi moltes persones amb unes certes limitacions en el pla sexual. D’altra banda, existeix gent que experimenta la sexualitat amb total plenitud i que es va descobrint cada dia més. I no cal caure en el clixé que la gent gran té tots els tabús. Hi ha molta gent que viu i experimenta la sexualitat de manera plena a qualsevol edat”, afirma.

Noves relacions en temps de la Covid-19

Les xifres indiquen que durant els últims mesos les pantalles dels dispositius mòbils han estat més protagonistes que mai. Però Pérez insisteix que “el contacte humà no es podrà substituir per les relacions sexuals telemàtiques. La tecnologia pot aportar coses, però sí que aconsellaria que anem en compte amb tot allò que compartim. Una vegada en la xarxa, perdem el control del contingut. Així i tot, pot ser una forma més de tenir relacions, ni bona ni dolenta. I com més opcions existeixin, millor”.

Precaucions i necessitats

L’especialista afirma que les precaucions que s’han de prendre són les que marca el sistema sanitari. Cadascun rebrà les indicacions i després decidirà en funció de la seva situació personal i les seves circumstàncies. Aclareix que, en certes ocasions, algunes persones obliden els factors de protecció, perquè “una cosa són els consells i una altra les necessitats”.