Adrià Regada, el futur del ciclisme de muntanya

Nascut a Andorra la Vella, l’1 de març del 2005, l’Adrià Regada és una de les joves promeses del ciclisme de muntanya andorrà. Des de molt petit, s’ha sentit atret pel futbol i per l’atletisme, disciplines amb les quals va aconseguir molts bons resultats. No obstant això, el seu ímpetu i una mica de sort li han portat a defensar el maillot de l’equip nacional Jorma Bike-ACA, amb el qual va guanyar molt recentment el provincial de Barcelona en la categoria Junior.

Fotos: César De Pablos · Feliu Ribalta · ciclisme.cat
Des de molt jove, practicaves altres disciplines esportives mentre que el ciclisme era quelcom més aviat recreatiu. Quan vas fer la transició cap al ciclisme de competició?

Hi va haver una època en què practicava futbol amb equips com el Carroi i la UE Santa Coloma, i m’encantava, però va arribar un moment en el qual la bici em va començar a enganxar. També vaig fer atletisme amb el Club Atletisme Valls d’Andorra (CAVA), on vaig aconseguir molt bons resultats, però m’agradava tant la bici que vaig decidir deixar-lo tot per dedicar-me només al ciclisme. Això va ser quan tenia 15 anys. Entre les curses i competicions vaig descobrir aquesta passió.

Justament, als 15 anys, la Federació Andorrana de Ciclisme ha començat a donar-te suport. Què va comportar això?

En començar aquesta relació amb la Federació, tot es va tornar molt més seriós. Va comportar que dediqués gairebé tot el meu temps lliure a fer bici. Em van assignar un entrenador personal i, perquè et facis una idea, entrenava entre unes 10 o 15 hores a la setmana. Si a això li sumem les proves mèdiques i de biomecànica, es pot assemblar a la preparació d’un atleta professional.

Adrià Regada a Jorma Bike
Actualment, estàs disputant una tercera temporada a nivell internacional. Quin és l’obstacle més significatiu que has de superar en aquest context?

El més difícil és compaginar l’esport amb els estudis, ja que la bici necessita moltes hores de dedicació i molts caps de setmana estic fora d’Andorra.

Recentment, vas guanyar en la categoria Junior del provincial de Barcelona, en el marc del BTT Open Barcelona 2022. Què va representar per tu posicionar-te en el més alt del podi?

És un salt a una categoria nova per a mi, ja que, l’any passat, quan era cadet, si bé ho havia fet molt bé, enguany es pot considerar un nou repte. Quan canvies de categoria, sempre és un any per adaptar-te i aprendre, així que va ser una sorpresa quedar en el més alt del podi de la meva primera competició com a Junior. Això significa que he entrenat bé durant l’hivern i m’obre bones expectatives de cara a les competicions internacionals.

Vas patir alguns entrebancs en aquella cursa, en la qual vas haver de recuperar vint posicions.

Durant la primera volta ja era primer, malgrat que vaig tenir molta pressió dels altres competidors. En una baixada vaig caure i vaig perdre posicions, però em vaig aixecar molt ràpidament i em van ajudar, àgilment, a la zona tècnica. Això va ser importantíssim per recuperar la concentració i el ritme, volta rere volta, per guanyar.

Després d’aquesta competició, vas encarar les UCI World Junior Series, a Banyoles, el passat 27 de febrer.

Tota la preparació la vam fer durant l’hivern i l’Open Barcelona, va ser un entrenament més per arribar-hi en bon nivell. A Banyoles, hi havia un ambient espectacular. Com que no tenia punts UCI, vaig sortir en la 150a posició i, amb el pas de les voltes, vaig poder finalitzar 37è. Estic molt content de les sensacions.

Adrià Regada al BTT Open Barcelona 2022
Adrià Regada al BTT Open Barcelona 2022
Comptar amb el suport de Jorma Bike i de l’Agrupació Ciclista Andorrana (ACA) ha de ser molt important per tu. Què és el que més valores o aprecies d’aquesta relació?

Realment puc dir que és el millor equip d’Andorra i fins i tot un dels millors equips que corren a Espanya. Ens facilita anar a totes les competicions i arribar-hi, almenys, un dia abans, la qual cosa ens permet reconèixer el circuit. Ens donen allotjaments en hotels i també comptem amb l’entrenador personal Pep Pome, que ens dona un grandíssim suport. Ser ciclista és molt costós i, afortunadament, gràcies a Jorma Bike podem fer-ne front, reparar les nostres bicis, canviar peces a l’últim minut… De veritat que s’agraeix i es valora molt aquest suport.

Fas equip amb altres joves ciclistes que també són molt talentosos, com ara Stefan Ancion i Roger Turné, per dir només alguns noms. Sou molt competitius entre vosaltres o més aviat preferiu gaudir d’una molt bona companyonia?

Realment és que som un grup d’amics. No hi ha més. Si bé anem concentrats a cada cursa, és tot un show una vegada finalitza la competició. Ens ho passem molt bé junts. Si bé ens prenem amb seriositat cada cursa, un dels motius pels quals continuo fent bici és per la bona companyonia que hi ha a l’equip.

Sé que pot ser una mica precipitat, però com et veus al final d’aquesta temporada?

Aquest any és d’aprenentatge. L’objectiu és continuar treballant i aconseguint bons resultats. M’agradaria arribar a un ‘Top 10’ en la Copa Catalana Internacional BTT, que és una competició molt exigent. S’ha de tenir les expectatives molt altes per acabar la temporada molt bé i amb gas.

1er classificat a la Copa Catalana Internacional, a la Vall de Boí
1er classificat a la Copa Catalana Internacional, a la Vall de Boí