Jose Luís Castilla: “Volem que tots els andorrans puguin gaudir de la primera línia de mar, i el nostre holding els hi pot oferir”

És CEO d’Addurno, immobiliària especialitzada en propietats a primera línia de mar. Després de dues dècades i mitja, més de 1.000 immobles venuts i més de 15.000 clients, Jose Luís Castilla Goixart crea a Andorra el holding Seafront Capital Technologies, del qual també és CEO, per revolucionar el mercat immobiliari i d’habitatges vacacionals, aprofitant les últimes tecnologies, així com les tècniques de màrqueting i vendes digitals.

Text i fotos: César De Pablos
Arribeu a Andorra després de portar les regnes d’Addurno, una exitosa immobiliària especialitzada en propietats a primera línia de mar a tota la costa mediterrània espanyola i portuguesa. Per què feu aquest pas, després de 24 anys de trajectòria empresarial?

Hem decidit que Andorra és el lloc ideal per crear el nostre holding que té un model de negoci disruptor i transformador dintre del sector. Andorra porta 4 anys gaudint d’un creixement costant en l’evolució com a país, i està preparat per rebre empreses tecnològiques, per a les quals, des dels diferents estaments, s’han creat polítiques d’ajuts i incentius. Nosaltres volem formar part d’aquest ecosistema. És molt atractiva la trucada que Andorra ha fet a les empreses tecnològiques i startups; penso que el país està molt preparat. I volem contribuir en l’expansió, promoció i internacionalització d’aquest nou model que posiciona Andorra al món.

A banda d’Andorra, vau valorar alguna altra opció?

Hem valorat els millors hubs d’innovació del món, però el que ens va semblar més atractiu és Andorra pel lideratge, la gestió, el posicionament i la marca. Cal ressaltar la celeritat administrativa, un punt important que ha fet que decidim ser aquí per tirar endavant el nostre projecte startup i la plataforma tecnològica proptech.

Específicament, quines són les característiques que l’atrauen d’Andorra per expandir el seu negoci al nostre país?

La principal raó ha estat la capacitat que té el país i la intenció de bolcar-se cap al camp tecnològic, la transformació digital i l’escalabilitat del mercat. Andorra té uns protocols establerts que milloren l’entrada de talent al país, la creació de nous negocis, la seva promoció i la capacitat de creixement i internacionalització. També trobem un mercat afí a comprar propietats a primera línia de mar.

I la fiscalitat?

Evidentment, la fiscalitat és un tema que valorem molt, el model andorrà ens permet estalviar temps i reinvertir més capital en la mateixa empresa i avançar en el seu desenvolupament, però no ha estat el factor determinant en la creació del holding. El nostre model de negoci té un principi bàsic, que és beneficiar-nos de la fiscalitat per la creació, a futur, d’una fundació que reverteixi en el país en àrees socials, culturals, esportives. Volem treballar de la mà amb les diferents institucions que lideren el país.

“Continuarem col·laborant amb la Universitat d’Andorra i la bossa de treball del Servei d’Ocupació per a captar nous talents”

Quina és l’estructura del Holding?

La nostra estructura té 4 àrees. Seafront Homes, serà el primer portal immobiliari mundial especialitzat en primeres línies de mar  que es dedicarà a la compravenda i lloguer vacacional de propietats a primera línia de mar. Seafront Interiors, liderat per un equip professional d’interioristes i dissenyadors, que adapten les propietats perquè siguin aptes per entrar al mercat immobiliari, de manera que incrementi el seu valor, i siguin més atractives i més fàcils de vendre i adaptar la propietat al gust i tipus d’experiència que vulguin tenir els nous compradors. Seafront Capital, aquesta àrea treballarà per crear un grup inversor, gestionat per un grup inversor propi, on assessorarem i invertirem per obtenir la màxima rendibilitat en la compravenda d’actius a primera línia de mar. Seafront Foundation serà una àrea de RSC en la qual volem treballar per tal de revertir al país els beneficis del nostre negoci des del punt de vista social, cultural, esportiu, mediambiental…

Què comportarà aquest desenvolupament tecnològic? Està previst crear plataformes per a cada línia de negoci?

La nova marca comportarà un creixement exponencial al mercat immobiliari a primera línia de mar, amb un portal especialitzat i pioner a nivell mundial. La gestió del portal permetrà que les immobiliàries i particulars puguin publicar les seves propietats a primera línia de mar. Crearem plataformes per cada línia de negoci. El nostre desenvolupament tecnològic oferirà a l’usuari un nou model de cerca intuïtiva, immersiva, virtual per trobar la propietat més adaptada a les seves necessitats. Per aquesta implementació, comptem amb el suport de Broox Technologies, una empresa d’Andorra. Un dels motius per venir a Andorra és, justament, aprofitar aquest ecosistema de partners i empreses del país.

Jose Luís Castilla, CEO d'Addurno i Seafront Capital Technologies
Jose Luís Castilla, CEO d’Addurno i Seafront Capital Technologies
Teniu previst importar mà d’obra qualificada?

El primer que farem serà aprofitar el talent andorrà. El Govern està treballant per atraure professionals de diversos camps de tecnologia; col·laborarem amb la Universitat d’Andorra i la bossa de treball del Servei d’Ocupació per a captar nous professionals. Creiem fermament en la gestió de capital humà amb perspectiva de gènere.

En el marc del desenvolupament tecnològic engegat per Seafront Capital Technologies, segons ha explicat, es potenciarà un marketplace de home staging. Podria mesurar en quina dimensió el home staging és realment determinant a l’hora de vendre una propietat?

Quan vols vendre un cotxe, el primer que fas és rentar-lo, posar-hi un ambientador i aspirar l’interior del vehicle. Amb els immobles, la realitat no és diferent. La majoria de les propietats a primera línia de mar són molt antigues i obsoletes quant a disseny d’interiors, per tant, necessiten ser adequades perquè l’actual propietari no deixi de guanyar diners, però també perquè el nou propietari no hagi de preocupar-se per reformar, de conèixer el gremi de la zona ni d’altres qüestions. El principi del home staging és que l’habitatge sigui més atractiu, més funcional i que estigui preparat perquè hi resideixi el nou propietari. El temps de venda pot passar d’un any a tres mesos, mentre que el nombre de contraofertes es redueix considerablement.

Per què un marketplace?

Perquè és una manera d’ajudar el sector immobiliari a potenciar les seves vendes, especialment per a aquelles agències que no tenen suficients recursos per contractar interioristes. Nosaltres tenim un equip preparat i talentós que configurarà kits predeterminats, que podran fer servir per a adequar els habitatges de les seves carteres. Es tracta d’augmentar la competitivitat i donar un valor afegit.

“Andorra es perfila com un país ben preparat, amb un govern molt àgil, jove i amb moltes ganes”

Parlem dels habitatges per a vacances.

Com que la primera línia de mar és molt atractiva per a moltes persones, hem pensat obrir-nos cap al sector turístic. En aquest procés de valoració, els ports tenen un potencial turístic interessant, motiu pel qual estem apostant per les cases flotants, una opció que permetrà les persones viure-hi envoltades per aigua als 360 graus i, per altra banda, ajudarà a revifar i reactivar els ecosistemes dels ports nàutics. Aquesta seria la primera línia de mar per excel·lència.

Ja hi ha andorrans que s’han mostrat interessats en aquest servei?

Sí! La majoria de persones que tenen un iot o un vaixell a un port, el tenen per anar a sopar, per dormir o per reunir-s’hi, però no per sortir a navegar, perquè pot resultar costós. Les cases flotants et donen la possibilitat de tenir una segona residència, però també per fer una navegació recreativa, pescar, llençar-se a l’aigua i gaudir del mar, ja que aquestes cases són considerades com a catamarans i poden navegar fins a 3 milles nàutiques de la costa. Actualment, tenim inversors interessats en aquesta aposta i ja tenim diferents acords amb els ports de Catalunya per fer la prova pilot durant aquest estiu.

En quina etapa del projecte esteu actualment?

La part immobiliària ja està desenvolupada amb Addurno. Pel que fa al lloc web del holding, ja tenim tot el branding i la imatge de marca. Amb Broox Technologies ja tenim programades les primeres entregues. És un projecte molt costós i ambiciós.

Com projecteu el futur d’Andorra i de la vostra empresa?

Andorra es perfila com un país ben preparat, amb un govern molt àgil, jove i amb moltes ganes. Veient com està el panorama actual, Andorra el té molt bé per guanyar la partida. La transformació del país ha estat espectacularment ràpida i crec que vindran moltes empreses. Nosaltres hi creiem fermament, és per això que estem aquí. La nova ambició és esdevenir una empresa global i líder en el sector i, a través de la nostra fundació, que està en etapa embrionària, tenim previst reinvertir en activitats de caire social, esportiu, cultural a Andorra. L’objectiu és que part dels beneficis de Seafront Capital Technologies es puguin retornar al país. Per nosaltres és un valor afegit ser aquí i entenem que podem ser ambaixadors de la marca Andorra.